Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Σοκαριστική ανατροπή: Η Γη επιβραδύνει την περιστροφή της - Οι μέρες μεγαλώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σοκαριστική ανατροπή: Η Γη επιβραδύνει την περιστροφή της - Οι μέρες μεγαλώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τήξη των πάγων αλλάζει τη φυσική ισορροπία της Γης, επιβραδύνοντας την περιστροφή της και επηρεάζοντας τη διάρκεια της ημέρας
Φανταστείτε τη Γη ως μια μπαλαρίνα που εκτελεί μια αέναη περιστροφή.
Για να περιστραφεί πιο γρήγορα, φέρνει τα χέρια της κοντά στο σώμα της. Για να επιβραδύνει, τα ανοίγει. Αυτή τη στιγμή, η ανθρωπότητα αναγκάζει τον πλανήτη να «ανοίξει τα χέρια του».
Το στρώμα πάγου έχει ραγίσει, οι παγετώνες λιώνουν και τεράστιες μάζες νερού ρέουν από τους πόλους προς τον ισημερινό.
Το αποτέλεσμα; Ο πλανήτης «παχαίνει» στη μέση και αρχίζει να περιστρέφεται πιο αργά. Οι ημέρες μας έχουν επισήμως γίνει μεγαλύτερες!

Tο λιωμένο νερό επιβραδύνει τη Γη

Γεωλόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης δημοσίευσαν δεδομένα στο περιοδικό Journal of Geophysical Research: Solid Earth που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς της χρονομέτρησης.
Λόγω της ανακατανομής μάζας, η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται κατά 1,33 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα. Αυτό φαίνεται μικρό, αλλά σε γεωλογική κλίμακα αποτελεί εντυπωσιακή αλλαγή στη μηχανική ενός ουράνιου σώματος.
«Βλέπουμε πώς η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη παρεμβαίνει κυριολεκτικά στους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής. Η μεταφορά μάζας από τους πόλους προς τον ισημερινό λειτουργεί ως φυσικό φρένο στην περιστροφή», εξήγησε ο φυσικός Dmitry Lapshin.
Παλαιότερα, η Σελήνη ήταν το κύριο «φρένο» της Γης. Η βαρύτητά της απορροφά σταδιακά την περιστροφική ενέργεια από τους ωκεανούς. Τώρα όμως, ο άνθρωπος έχει εισέλθει σε ανταγωνισμό με τη Σελήνη.
Σύμφωνα με απαισιόδοξα μοντέλα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η επίδραση του κλίματος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φτάσει τα 2,62 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα, ξεπερνώντας πλήρως τη σεληνιακή επίδραση.

Οι μικροσκοπικοί μάρτυρες των αλλαγών

Πώς ανακάλυψαν οι επιστήμονες τι συνέβη στον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια; Χρησιμοποίησαν «γεω-εγκληματολογία».
Οι βασικοί μάρτυρες ήταν τα Foraminifera - μονοκύτταροι οργανισμοί που δημιουργούν κελύφη από θαλασσινό νερό. Ζουν στους ωκεανούς εδώ και πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια.
Κάθε απολίθωμα λειτουργεί σαν «στικάκι» δεδομένων με πληροφορίες για τη χημική σύσταση του νερού και τα επίπεδα της θάλασσας στο παρελθόν.
Με τη χρήση αλγορίθμων βαθιάς μάθησης και φυσικών μοντέλων διάχυσης, οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν ένα γράφημα των διακυμάνσεων της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 4 εκατομμύρια χρόνια.
Η τρέχουσα κατάσταση αποδεικνύεται μοναδική. Αν και η τήξη παγετώνων έχει συμβεί και στο παρελθόν, η ταχύτητα με την οποία η «πατινέρ» Γη «ανοίγει τα χέρια της» σήμερα είναι πρωτοφανής.
«Οι αλλαγές στην κατανομή των υδάτινων μαζών επηρεάζουν άμεσα το γεωειδές του πλανήτη. Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς σε ένα περιοδικό· είναι μια φυσική αλλαγή στο σχήμα της Γης», σημείωσε ο οικολόγος Denis Polyakov.

Χιλιοστά του δευτερολέπτου vs δορυφόροι

Μπορεί να φαίνεται ότι ένα επιπλέον κλάσμα δευτερολέπτου την ημέρα δεν έχει σημασία. Όμως για την τεχνολογία είναι εφιάλτης.
Οι σύγχρονες δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα GPS βασίζονται σε ατομικά ρολόγια με ακρίβεια νανοδευτερολέπτου.
Αν η περιστροφή της Γης αποσυγχρονιστεί με τον χρόνο αναφοράς, η πλοήγηση θα αρχίσει να παρουσιάζει σφάλματα εκατοντάδων μέτρων. Τα διαστημόπλοια δεν θα φτάνουν στα σωστά σημεία της τροχιάς τους!
«Για τον μέσο άνθρωπο, ένα επιπλέον χιλιοστό του δευτερολέπτου είναι ανεπαίσθητο. Όμως για τα πληροφοριακά συστήματα, είναι μια κρίσιμη μεταβολή. Θα χρειαστεί να προσαρμόζουμε τακτικά τον παγκόσμιο χρόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποτυχιών λογισμικού», τόνισε ο μηχανικός ασφάλειας πληροφοριών Maxim Petrov.
Η ανθρωπότητα απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει τη μηχανική ενός ολόκληρου πλανήτη. Δυστυχώς, αυτό το «επιστημονικό επίτευγμα» είναι παρενέργεια μιας κρίσης.
Δεν θερμαίνουμε απλώς την ατμόσφαιρα· αλλάζουμε τον ρυθμό του «χορού» της Γης στο διάστημα, κάνοντας την εργάσιμη ημέρα ελαφρώς μεγαλύτερη και τη λειτουργία των διαστημικών συστημάτων πιο επικίνδυνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης