Τελευταία Νέα
Τα Παράξενα

Μωβ... ντομάτα! - Η σπάνια, σαρκώδης και γλυκιά σαν μούρο βασίλισσα του κήπου, αποδεικνύεται ελιξήριο νεότητας

Μωβ... ντομάτα! - Η σπάνια, σαρκώδης και γλυκιά σαν μούρο βασίλισσα του κήπου, αποδεικνύεται ελιξήριο νεότητας
Κόβοντας το φρούτο, μπορείς να δεις τη σκούρα μπορντό σάρκα του, σχεδόν σαν ρόδι.... και όχι... δεν οφείλεται σε μετάλλαξη το χρώμα της, αλλά στο γεγονός  ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες — φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.
Σε κάθε καλλιεργητικό έτος, οι ερασιτέχνες κηπουροί ανακαλύπτουν έναν νέο αγαπημένο σπόρο, μια ποικιλία που αποτυπώνεται για πάντα στη μνήμη τους και μετατρέπει τη ρουτίνα φροντίδας των κήπων σε ευχαρίστηση.
Φέτος, μία τέτοια ανακάλυψη ήταν η ντομάτα με το ρομαντικό όνομα Blueberry Sherbet (γλυκό μούρο).
Η ιδιαίτερη εμφάνιση της, η γλυκιά γεύση και η σάρκινη σάρκα την καθιστούν μία από τις πιο πολυσυζητημένες ποικιλίες μεταξύ των λάτρεις των σπάνιων λαχανικών και φρούτων.

Ντομάτα που μοιάζει με γλυκό

Η μοβ ντομάτα είναι αδύνατο να μπερδευτεί με άλλες ποικιλίες.
Είναι στρογγυλή και συμπαγής, με ματ μωβ απόχρωση και γυαλιστερή φλούδα.
Το χρώμα είναι ασυνήθιστο — βαθύ μωβ με μπλε υπότονους, που θυμίζει ώριμα μύρτιλα, όταν εκτίθεται στον ήλιο.
Κόβοντας το φρούτο, μπορείς να δεις τη σκούρα μπορντό σάρκα του, σχεδόν σαν ρόδι.
Kαι όχι... δεν οφείλεται σε μετάλλαξη το χρώμα της αλλά στο γεγονός  ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες — φυσικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.


Η γεύση είναι πραγματικά μοναδική: γλυκιά, πλούσια, με ελαφριά οξύτητα.

Σε κάποιες ντομάτες επικρατεί μια γεύση μαύρης σταφίδας, ενώ σε άλλες μπορείς να ανιχνεύσεις ελαφριά αρώματα κερασιού ή μύρτιλου.
Λόγω αυτού του συνδυασμού, πολλοί την περιγράφουν όχι απλώς ως ντομάτα, αλλά ως "φρούτο μέσα σε φλούδα λαχανικού".

Πώς αναπτύσσεται και παράγεται

Το φυτό είναι συμπαγές.
Ο θάμνος δεν αναπτύσσεται υπερβολικά, δεν απαιτεί συχνή διαμόρφωση, αλλά η στήριξη είναι απαραίτητη, καθώς τα φρούτα είναι αρκετά βαριά.
Το μέσο ύψος του θάμνου είναι περίπου 1,2 μέτρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για θερμοκήπια και μικρούς κήπους.
Από κάθε φυτό μπορείς να συγκομίσεις μέχρι και τρεις κουβάδες με καρπούς — ένας εντυπωσιακός αριθμός για μια τέτοια ποικιλία.
Τα φρούτα είναι ομοιόμορφα, δεν σχίζονται και διατηρούνται καλά.
Ακόμη και μετά τη μεταφορά, διατηρούν την καλή εμφάνιση και τη συμπαγή υφή τους.

Βήμα-βήμα φροντίδα

Για όσους ενδιαφέρονται για την μοναδική αυτή ντομάτα ακολουθούν οδηγίες...
Σπορά: Οι σπόροι είναι καλύτερα να φυτρώσουν στο τέλος του Μαρτίου, με ιδανική θερμοκρασία 24-26°C.
Μεταφύτευση: Μόλις εμφανιστούν τα δύο πρώτα φύλλα, μεταφυτεύστε τα φυτά σε ξεχωριστά δοχεία.
Φύτευση: Στο θερμοκήπιο το Μάιο, και στον ανοιχτό χώρο μετά από κίνδυνο παγετών.
Λίπανση: Χρησιμοποιήστε εναλλαγή οργανικών και ανόργανων λιπασμάτων.
Πότισμα: Κανονικό, χωρίς υπερβολική υγρασία, καθώς οι ρίζες δεν αντέχουν την παραμονή σε νερό.
Διαμόρφωση: Αρκεί να αφαιρεθούν τα κάτω φύλλα και να προσέχετε ώστε οι βούστες να μην σπάσουν από το βάρος των φρούτων.

Προβλήματα

Σπάνιο πότισμα κατά τη διάρκεια της ζέστης:
Δεν το θέλει, με αποτέλεσμα να εμφανίσει μικρές ρωγμές στη φλούδα.
Εναλλακτική: Πότισμα κάθε δύο ημέρες με 3-4 λίτρα νερού ανά θάμνο.

Υπερβολική προσθήκη αζώτου:
Συνέπειες: Ισχυρή βλάστηση και αδύναμο καρποφόρημα.
Εναλλακτική: Χρήση καλιούχων-φωσφορικών λιπασμάτων κατά την εμφάνιση των καρπών.

Φύτευση σε σκιά:

Συνέπειες: Απώλεια χρώματος και γεύσης.
Εναλλακτική: Επιλογή ηλιόλουστων κρεβατιών ή νότιων κλίσεων του κήπου.
Παρά την εξωτική της εμφάνιση, η ποικιλία της ντομάτας αυτής αντέχει στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και δεν φοβάται τις ψυχρές νύχτες.
Ακόμα και σε βροχερά καλοκαίρια, τα φρούτα δεν σαπίζουν και δεν επηρεάζονται
Εντούτοις, το ποσοστό παραγωγής είναι ελαφρώς υψηλότερο σε θερμοκήπιο — μέχρι και 20% περισσότερο σε σχέση με το ανοιχτό έδαφος.
Στο ανοιχτό έδαφος, η ποικιλία αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα για τη φυσική της απόχρωση: κάτω από το άμεσο ηλιακό φως, η φλούδα εμφανίζει βαθύ μπλε χρώμα, το οποίο είναι πιο έντονο σε σχέση με το θερμοκήπιο.

Που να βρείτε τους σπόρους...

Από μικρούς προμηθευτές σπάνιων ποικιλιών ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα συλλεκτικών σπόρων.
Κατάλληλο για κονσερβοποίηση: Ναι, αλλά η γεύση αναδεικνύεται καλύτερα φρέσκια, ειδικά σε σαλάτες και φρέσκο χυμό.
Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι: Αν η γλάστρα είναι τουλάχιστον 10 λίτρα και υπάρχει αρκετό φως, ναι, το φυτό παραμένει συμπαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης