Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση οξέων και χρόνιων πληγών, χάρη στις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακάλυψαν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες σε μέλι που παράγεται από τρία είδη αυστραλιανών μελισσών χωρίς κεντρί – Tetragonula carbonaria, Tetragonula hockingsi και Austroplebeia australis. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, διαπίστωσε ότι αυτό το μέλι διατηρεί τις φαρμακευτικές του ιδιότητες ακόμα και μετά από θέρμανση και μακροχρόνια αποθήκευση, κάτι που το διαφοροποιεί από το συνηθισμένο μέλι των ευρωπαϊκών μελισσών.
Σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό μέλι, του οποίου η αντιβακτηριακή δράση εξαρτάται κυρίως από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αυστραλιανό μέλι περιέχει τόσο υπεροξείδιο του υδρογόνου όσο και μοναδικά μη υπεροξειδικά συστατικά που παρέχουν διαρκή δράση ενάντια σε μικροοργανισμούς. Η σταθερότητα και η πολυμορφία αυτών των ιδιοτήτων καθιστούν το μέλι ένα υποσχόμενο εργαλείο στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, ένα από τα κύρια παγκόσμια προβλήματα υγείας.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η σταθερότητα της αντιβακτηριακής δράσης παρατηρείται σε δείγματα μελιού από διάφορα είδη μελισσών και περιοχές, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες για εμπορική χρήση. Ωστόσο, ο μικρός όγκος παραγωγής (περίπου μισό λίτρο μελιού ανά κυψέλη ετησίως) παραμένει εμπόδιο για κλιμάκωση, αν και η λιγότερο απαιτητική φροντίδα των κυψελών ίσως βοηθήσει στην επίλυση αυτού του ζητήματος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση οξέων και χρόνιων πληγών, χάρη στις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες. Το φαρμακευτικό μέλι, ειδικά το manuka, μπορεί προσαρμοστικά να ρυθμίζει τη φλεγμονή και να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών, ανοίγοντας προοπτικές για τη χρήση του σε θεραπείες διαφόρων τραυματισμών του δέρματος.
www.bankingnews.gr
Σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό μέλι, του οποίου η αντιβακτηριακή δράση εξαρτάται κυρίως από το υπεροξείδιο του υδρογόνου, το αυστραλιανό μέλι περιέχει τόσο υπεροξείδιο του υδρογόνου όσο και μοναδικά μη υπεροξειδικά συστατικά που παρέχουν διαρκή δράση ενάντια σε μικροοργανισμούς. Η σταθερότητα και η πολυμορφία αυτών των ιδιοτήτων καθιστούν το μέλι ένα υποσχόμενο εργαλείο στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά, ένα από τα κύρια παγκόσμια προβλήματα υγείας.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η σταθερότητα της αντιβακτηριακής δράσης παρατηρείται σε δείγματα μελιού από διάφορα είδη μελισσών και περιοχές, γεγονός που ανοίγει ευκαιρίες για εμπορική χρήση. Ωστόσο, ο μικρός όγκος παραγωγής (περίπου μισό λίτρο μελιού ανά κυψέλη ετησίως) παραμένει εμπόδιο για κλιμάκωση, αν και η λιγότερο απαιτητική φροντίδα των κυψελών ίσως βοηθήσει στην επίλυση αυτού του ζητήματος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μέλι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση οξέων και χρόνιων πληγών, χάρη στις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες. Το φαρμακευτικό μέλι, ειδικά το manuka, μπορεί προσαρμοστικά να ρυθμίζει τη φλεγμονή και να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών, ανοίγοντας προοπτικές για τη χρήση του σε θεραπείες διαφόρων τραυματισμών του δέρματος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών