Τελευταία Νέα

Π. Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Μια νέα εποχή για την επαγγελματική ασφάλιση

Π. Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Μια νέα εποχή για την επαγγελματική ασφάλιση
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων

Του Πάνου Τσακλόγλου *

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας στο πεδίο των συντάξεων προσπαθούν να επιτύχουν ταυτόχρονα τρεις στόχους: την επάρκεια των συντάξεων, τη θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος έναντι του δημογραφικού και άλλων κινδύνων και, ταυτόχρονα, την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το Ασφαλιστικό εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση της εθνικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.
Η ανάπτυξη και λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης υπηρετεί και τους τρεις αυτούς στόχους. Παρότι η βάση της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας είναι ακόμα μικρή, η ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια υπήρξε εντυπωσιακή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης υπερδιπλασιάστηκε, όπως υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός των μελών τους.

«Δεν έτυχε, πέτυχε»

Η ανάπτυξη αυτή δεν συνέβη ερήμην του κυβερνητικού έργου. Όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση, «Δεν έτυχε, πέτυχε!»
.
Πρώτον, υπήρξε σημαντική μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών
και αυξάνοντας, κατ’ αυτό τον τρόπο, τις δυνατότητες για προσωπική αποταμίευση μέσω του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεύτερον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγεί σε σημαντική μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων – ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα.
Τρίτον, εν μέσω μιας  πανθομολογουμένως πολύ δύσκολης συγκυρίας, πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη. Δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς και ένας αναπτυξιακός άνεμος αισιοδοξίας διατρέχει την οικονομία και τους πολίτες συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο, είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Στην Επαγγελματική Ασφάλιση έχουμε τεράστια υστέρηση σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, καθώς ένα πολύ μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού καλύπτεται από προγράμματα του δεύτερου πυλώνα.
Χάρη στους παραπάνω παράγοντες, σήμερα, η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα τα επόμενα χρόνια. Αυτές ακριβώς οι προοπτικές ανάπτυξης μας υποχρεώνουν να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης και επαγγελματικών ταμείων. Η οικονομία μας έχει ανάγκη την  υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. 
Asfalistika1.jpg
Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στην Ασφάλιση

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων.
Ειδικότερα, σχεδιάζουμε παρεμβάσεις για την απλοποίηση  και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την εισαγωγή Πρότυπου Καταστατικού και τη διευκόλυνση δημιουργίας πολυεργοδοτικών Ταμείων.
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα προστατεύουν τα δικαιώματα και θα προάγουν την ενημέρωση των ασφαλισμένων, θα ενισχύουν την φορητότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και θα δίνουν τη δυνατότητα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης να παρέχουν επιλογές επενδυτικών προφίλ αλλά και προϊόντα κύκλου ζωής.
Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στην Εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, διότι η δυναμική ανάπτυξή τους προϋποθέτει την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς αυτά.  Έχουμε απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στο θεσμό. Εμπιστοσύνη που συνδέεται με την ευθύνη της Πολιτείας να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση των Επαγγελματικών Ταμείων  και ένα αυστηρό, λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας, που θα διασφαλίζει  τα συμφέροντα τόσο των ασφαλισμένων όσο και του κλάδου, γενικότερα. Προς τούτο, σχεδιάζουμε στο Υπουργείο Εργασίας την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μια ενιαία εποπτική δομή.
Άφησα τελευταίο το ζήτημα της φορολογίας.  Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν έχει νόημα η μηδενική φορολόγηση των εφάπαξ και η υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του δεύτερου πυλώνα.  Πρόθεσή μας είναι η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων με χαμηλό φορολογικό συντελεστή και με κίνητρα για την καταβολή συντάξεων έναντι εφάπαξ.
Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, στηρίζει τη διάδοση και την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα, όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στο ρόλο που προοπτικά καλείται να διαδραματίσει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης.

* Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης