Τελευταία Νέα
Speculator

Η ΒΙΣ και η αποτίμηση του …αέρα της μητρικής HQF - «Πρόβλεψαν» ΑΜΚ 8 εκ. για το 2023 και έγιναν 18,9 εκ. ευρώ

tags :
Η ΒΙΣ και η αποτίμηση του …αέρα της μητρικής HQF - «Πρόβλεψαν» ΑΜΚ 8 εκ. για το 2023 και έγιναν 18,9 εκ. ευρώ
Ο ορκωτός της Mazars πήρε υπό όψιν του τις προβλέψεις της HQF για τα επόμενα πέντε χρόνια χωρίς καν να τις ελέγξει
Πόσο κοστίζει η Hellenic Quality Foods του ομίλου Φιλίππου η οποία έχει θυγατρική της ΒΙΣ η οποία με τη σειρά της μέχρι σήμερα και ενώ είχε σταθερά αρνητικά κεφάλαια, είχε ποσοστό 1,3139% της μητρικής;
Η απάντηση δόθηκε στην συναλλαγή που εγκρίθηκε με βάση την οποία η μητρική θα αποκτήσει το 1,3139% έναντι 1.643.790 ευρώ όσο ήταν και η αποτίμηση στις οικονομικές καταστάσεις ενιαμήνου της ΒΙΣ.
Βέβαια δεν θα καταβάλλει μετρητά αλλά θα γίνει συμψηφισμός καθώς ήδη τα χρήματα έχουν δοθεί ως ταμειακή διευκόλυνση από τη μητρική.
Το ποσό των 1.643.790 ευρώ αντιστοιχεί σε αποτίμηση της HQF ύψους 125,1 εκ ευρώ το οποίο θεωρεί εύλογο και δίκαιο ο ελεγκτής της Mazars.
Για να βγει εύλογο και δίκαιο τίμημα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των προεξοφλημένων ταμειακών ροών (έτσι κι αλλιώς ο καθένας χρησιμοποιεί ότι μέθοδο θέλει αφού δεν υπάρχει πλαίσιο και κανόνες για τις διαδικασίες αποτίμησης) με την οποία μπορείς να βγάλεις ότι θέλεις.
Έτσι, ο ορκωτός της Mazars πήρε υπό όψιν του τις προβλέψεις της HQF για τα επόμενα πέντε χρόνια χωρίς καν να τις ελέγξει και όπως ο ίδιος αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα μπορεί να διαφέρουν από την πρόγνωση.
Παρατηρώντας τις προβλέψεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα εξής:
Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία εκτινάσσονται από το 2023 στα 5,9 εκ ευρώ από 2,9 εκ ευρώ την προηγούμενη χρήση και η πρόβλεψη είναι να μείνουν σταθερά έως το 2029. Τα ίδια κεφάλαια θα μείνουν σταθερά με μικρές διακυμάνσεις και αφού οι μέτοχοι θα βάλουν μέχρι το 2027 το ποσό των 17 εκ ευρώ. Το 2023 αναφέρεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 8 εκ ευρώ.
Όμως, ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν είναι 18,9 εκ ευρώ και όχι 8 εκ ευρώ και αυτό σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις που έχουν δοθεί και μάλιστα ένα μήνα πριν από τη λήξη της χρήσης δεν είναι αξιόπιστες. Φυσικά ο ορκωτός δεν ασχολήθηκε καν και απλά έβαλε ότι το του έδωσαν.
Και έβαλε πέραν των παραπάνω ότι οι υποχρεώσεις θα υποχωρήσουν από 102 εκ ευρώ στα 96 εκ ευρώ στο του 2027. Επίσης ότι η εταιρία θα παράγει σταθερά ζημίες έως το 2027 και στην πενταετία οι ζημίες μετά από φόρους θα ανέλθουν σε 16,3 εκ ευρώ και θα έχει σταθερά αρνητικό κεφάλαιο κίνησης.
Φυσικά με βάση τα παραπάνω είναι και αδύνατο να έχουν σχέση με την πραγματικότητα, οι προβλεπόμενες ταμειακές ροές βάση των οποίων έγινε η αποτίμηση της HQF. Υπό αυτά τα δεδομένα είναι απορίας άξιον πως προκύπτει το εύλογο και δίκαιο για τους μετόχους μειοψηφίας αλλά και γενικά πως ακριβώς μετρούσε και έλεγξε την αποτίμηση της HQF ο ορκωτός της ΒΙΣ.
Έκανε τους ελέγχους που προβλέπεται ή βασίστηκε σε εκθέσεις αποτίμησης στις οποίες δεν υπάρχει καμία ευθύνη;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης