Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Στο στόχαστρο της ΕΛΤΕ πάνω από τις μισές εισηγμένες που αλλάζουν το 2024 ορκωτό, γιατί… ξεφτιλίζουν τις τιμές

Αποκάλυψη: Στο στόχαστρο της ΕΛΤΕ πάνω από τις μισές εισηγμένες που αλλάζουν το 2024 ορκωτό, γιατί… ξεφτιλίζουν τις τιμές
Στον τάκο και οι Επιτροπές Ελέγχου - Το απίθανο περιστατικό σε μεγάλη εισηγμένη με… έκπτωση 150.000 ευρώ
Απίστευτες σκηνές εξελίσσονται την τελευταία περίοδο στην πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών καθώς τρέχουν οι διαδικασίες για αλλαγή ελεγκτικών εταιριών λόγω της εφαρμογής του Κανονισμού 537/2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εφαρμοστικού νόμου 4449 του 2017 που προβλέπει ανώτατο όριο παραμονής σε επιχειρήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος (τράπεζες, ασφαλιστικές, εισηγμένες).
Ειδικότερα προβλέπεται ανώτατο όριο παραμονής τα 10 έτη που υπό προϋποθέσεις σε όσους εμπίπτουν στη μεταβατική περίοδο μπορεί να φτάσει τα 20 έτη. Στην πλειοψηφία των εταιρειών η περίοδος εξαντλήθηκε και υποχρεωτικά θα αλλάξουν ελεγκτική εταιρία.
Οι ελεγκτικές έχουν επιδοθεί σε διαγωνισμό μειοδοσίας προκειμένου να αναλάβουν τους ελέγχους με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει.
Ωστόσο αυτό εγείρει προβληματισμό στην ΕΛΤΕ για την ποιότητα του ελεγκτικού έργου καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές που προσφέρονται είναι αναντίστοιχες με το κόστος διενέργειας του εύρους του ελέγχου που απαιτείται.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε μεγάλο εισηγμένο όμιλο κονταροχυπήθηκαν δύο εταιρίες της Big Six και ο νικητής προσέφερε τιμή 150.000 ευρώ λιγότερα από τον εισηγμένο!
Στο πλαίσιο αυτό καθίστανται στόχοι ελέγχου οι ορκωτοί που αναλαμβάνουν εργασίες με χαμηλά τιμολόγια αλλά και οι Επιτροπές Ελέγχου των εισηγμένων που οφείλουν να τρέξουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες.
Κύκλοι της ΕΛΤΕ επισημαίνουν ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία και δεν θα επιτραπεί στο πλαίσιο ενός ανερμάτιστου ανταγωνισμού να υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελεγκτικού έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 29 του 4449/2017 αν οι αμοιβές υποχρεωτικού ελέγχου που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά είναι μικρότερες σε ποσοστό 15% και άνω από τις αμοιβές της προηγούμενης χρήσης, τότε ο συγκεκριμένος υποχρεωτικός έλεγχος δύναται να εντάσσεται στον ποιοτικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει ότι και τη βούλα του νομοθέτη οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη καθίστανται στόχοι ελέγχου.
Το βάρος της ευθύνης πέφτει στις Επιτροπές Ελέγχου που θα πρέπει να τρέξουν την διαδικασία αλλαγής ορκωτών ορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των προσφορών, προτείνοντας 2 τουλάχιστον ελεγκτικές εταιρείες .
Η πρόταση τους προς το ΔΣ της εταιρείας για την πρόσληψη ελεγκτικής θα πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς σε περίπτωση ελέγχου από την ΕΛΤΕ ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βρεθούν υπόλογοι και θα αντιμετωπίσουν τις ποινές που προβλέπει η νομοθεσία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης