Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Στο σκαμνί της ΕΛΤΕ η Nexia Ελεγκτική και μια ορκωτή ελέγκτρια - Η υπεξαίρεση 430.000 ευρώ και τα τέρατα που αποκάλυψε ο έλεγχος

Αποκλειστικό: Στο σκαμνί της ΕΛΤΕ η Nexia Ελεγκτική και μια ορκωτή ελέγκτρια - Η υπεξαίρεση 430.000 ευρώ και τα τέρατα που αποκάλυψε ο έλεγχος
Με αφαίρεση αδείας απειλείται η ορκωτή ελέγκτρια Κωνσταντίνα Καψάλη και βαρύ χρηματικό πρόστιμο η Nexia Eurostatus Ελεγκτική
Σχετικά Άρθρα
Ένας δειγματοληπτικός έλεγχος από την ΕΛΤΕ και μια εξώδικη καταγγελία για υπεξαίρεση ποσού 430.000 ευρώ ήλθαν να αποκαλύψουν σημεία και τέρατα για την ορκωτή ελέγκτρια της Nexia Eurostatus την κα Κωνσταντίνα Καψάλη, αλλά και παραβατική συμπεριφορά για την ίδια την ελεγκτική με αποτέλεσμα την παραπομπή και των δύο στο πειθαρχικό της ΕΛΤΕ.
Η ορκωτή ελέγκτρια έχοντας υποπέσει σε βαρύτατες παραβάσεις στο σκέλος της ελεγκτικής διαδικασίας απειλείται με τη βαρύτερη των ποινών δηλαδή την προσωρινή ή και οριστική αφαίρεση αδείας, ενώ η ελεγκτική με επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάσει και το 1 εκ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξώδικη καταγγελία έφτασε στην ΕΛΤΕ στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και ενώ ήδη είχε ξεκινήσει ο έλεγχος της ποιότητας του έργου της Ορκωτής Ελέγκτριας σε άλλη εταιρία του ομίλου που ανήκει η IONIAN CHEMICALS και συγκεκριμένα στην ORBIT όπου με βάση τα ευρήματα η ορκωτή ελέγκτρια θα είχε παραπεμφθεί και χωρίς την εξώδικη καταγγελία.

Το γαϊτανάκι της υπεξαίρεσης

Η καταγγελία υπεβλήθη από την εταιρία IONIAN CHEMICALS. Η εταιρία αναφέρει πως εμπιστευόταν τον έλεγχο των οικονομικών της καταστάσεων από το 2016 έως το 2021 στη Nexia Eurostatus. Ωστόσο, ο έλεγχος δεν εντόπισε υπεξαίρεση από εργαζόμενη (τη λογίστρια της εταιρίας) η οποία γινόταν επί πολλά έτη και πάντως στο διάστημα που η Nexia είχε την ευθύνη του τακτικού ελέγχου. Αυτό έγινε από εξωτερικούς ελεγκτές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λογίστρια έκανε πλασματικές εγγραφές των κινήσεων συγκεκριμένου λογαριασμού όψεως και ταυτόχρονα μετέφερε τακτικά περισσότερα χρήματα από ότι ήταν η μισθοδοσία της στον τραπεζικό της λογαριασμό πλαστογραφώντας στη συνέχεια τα αποδεικτικά στοιχεία ώστε οι καταβολές να φαίνονται κανονικές. Το κερασάκι στη τούρτα ήταν ότι η λογίστρια έδινε φωτοτυπία τις επιστολές επιβεβαίωσης των τραπεζών οι οποίες ήταν πλαστογραφημένες ενώ ο ορκωτός ελεγκτής είναι υποχρεωμένος να ζητά και να λαμβάνει τις πρωτότυπες επιστολές που αναφέρουν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι φωτοτυπίες ήταν εμφανώς παραποιημένες αλλά η ορκωτή ελέγκτρια δεν το … έβλεπε. Μάλιστα όταν κλήθηκε από την καταγγέλλουσα εταιρία για εξηγήσεις έριξε το φταίξιμο σε άλλο μέλος της ομάδας ελέγχου της Nexia υποστηρίζοντας πως τη διαβεβαίωνε πως όλα είναι εντάξει!!!
Στη συνέχεια η IONIAN Chemicals ζήτησε από την ελέγκτρια αποζημίωση ίση με την ζημία που υπέστη αλλά αυτή ισχυρίστηκε ότι την ορθότητα των στοιχείων εγγυόταν το ΔΣ της εταιρίας!!! Επίσης αρνήθηκε συστηματικά να χορηγήσει αντίγραφα των φύλλων ελέγχου που ζήτησε η θιγόμενη εταιρία.

Σημεία και τέρατα

Εν τω μεταξύ στον έλεγχο που έτρεχε η ΕΛΤΕ στη μητρική εταιρία της IONIAN την Orbit προέκυψαν απίστευτα πράγματα για ορκωτό. Το εντυπωσιακό είναι πως και η ίδια η NEXIA είχε προβεί σε παράβαση καθώς ανέλαβε τον έλεγχο για το 2021 ενώ είχε συμπληρώσει το ανώτατο όριο παραμονής στην ίδια εταιρία που προβλέπει για τις ελεγκτικές εταιρίες η νομοθεσία και για το λόγο αυτό παραπέμπεται στο πειθαρχικό .
Σε ότι αφορά στην ορκωτό ο έλεγχος της ΕΛΤΕ αποκάλυψε μια απίστευτη σειρά παραλείψεων που δείχνουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν γινόταν έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων. Μεταξύ άλλων προέκυψε:
1. Η Orbit (μητρική εταιρεία) δεν έχει δικές της αποθήκες και τα εμπορεύματα φυλάσσονται σε αποθήκες τρίτων. Η ομάδα ελέγχου παραβρέθηκε στην απογραφή μιας αποθήκης εξ αυτών στις 23.12.2021 η οποία, σύμφωνα με το αντίστοιχο φύλλο ελέγχου, επιλέχτηκε διότι εκεί βρισκόντουσαν τα περισσότερα αποθέματα με τη μεγαλύτερη αξία και απογράφηκε το σύνολο των εμπορευμάτων που υπήρχαν στην αποθήκη την ημέρα εκείνη. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε τεκμηρίωση των ανωτέρω με δεδομένο ότι στο φύλλο εργασίας της απογραφής, καταγράφηκαν δεκατέσσερα (14) είδη και δεν υπήρχε καταγραφή της αξίας των προαναφερθέντων ειδών.
2. Το υπόλοιπο των εμπορικών απαιτήσεων του ομίλου ανήλθε σε 12.779 χιλ. ευρώ και της μητρικής σε 6.699 χιλ. ευρώ. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι από το παραπάνω ποσό, ποσό 6.117 χιλ. ευρώ της μητρικής εταιρείας αφορούσε απαιτήσεις από πελάτες, το οποίο εμφανίστηκε συμψηφισμένο κατά 2.972 χιλ. ευρώ με το ποσό των υποχρεώσεων στις εταιρείες εκχώρησης απαιτήσεων κατά παράβαση της νομοθεσίας. Για την επιβεβαίωση των χρεωστικών υπολοίπων των πελατών 9.089 χιλ. ευρώ της μητρικής εταιρείας, η ομάδα ελέγχου επέλεξε να στείλει επιβεβαιωτικές επιστολές σε πενήντα (50) πελάτες τα υπόλοιπα των οποίων ανέρχονταν σε 7.796 χιλ. ευρώ. Από τους πενήντα (50), απάντησαν οι εικοσιένα (21) ύψους 3.442 χιλ. ευρώ. Στο φύλλο ελέγχου αναφέρεται ότι σε πέντε (5) πελάτες ύψους 1.405 χιλ. ευρώ, διενεργήθηκαν εναλλακτικές διαδικασίες οι οποίες δεν τεκμηριώθηκαν στον φάκελο ελέγχου. Επίσης, δεν τεκμηριώθηκε ο λόγος που δεν διενεργήθηκαν εναλλακτικές διαδικασίες σε όλους του πελάτες που δεν απάντησαν , και τέλος τα υπόλοιπα των είκοσι τεσσάρων (24) λοιπών πελατών ύψους 2.948 χιλ. ευρώ δεν επιβεβαιώθηκαν !!!
3. Αναφορικά με την επισκόπηση των απαντητικών επιστολών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαπιστώθηκε ότι ποσό 5.154 χιλ. ευρώ αφορούσε καταθέσεις όψεως των εταιρειών του ομίλου. Στον φάκελο ελεγκτικής τεκμηρίωσης οι επιστολές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν ήταν σε πρωτότυπη μορφή και δεν πραγματοποιήθηκαν ελεγκτικές διαδικασίες ώστε να εξακριβωθεί η αξιοπιστία τους!!!
4. Η ομάδα ανάθεσης στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου στον λογαριασμό «Αμοιβές και έξοδα δικηγόρων», εξέτασε παραστατικά που είχαν τιμολογηθεί από διαφορετικά πρόσωπα και έστειλε επιστολές στους συνεργαζόμενους δικηγόρους για τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στις 31.12.2021. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε αξιολόγηση της μη λήψης αντίστοιχης απαντητικής επιστολής και από τους πέντε συνεργαζόμενους δικηγόρους, παρά μόνο από τους δύο.

Απλά δεν έκανε έλεγχο

Γενικότερα η ελέγκτρια με βάση τα ευρήματα του ελέγχου φαίνεται να μην έκανε απολύτως τίποτα σωστά καθώς δεν είχε τεκμηριωμένη γνώμη στα εξής:
α. Στην φυσική απογραφή και αποτίμηση των
β. Στον έλεγχο των απαιτήσεων
γ. Μη λήψη επιβεβαιωτικών επιστολών από ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα
δ. Δεν ακολουθήθηκε κάποια μέθοδος ελεγκτικής δειγματοληψίας βάσει των Προτύπων Ελέγχου
ε. Το προσάρτημα (σημειώσεις) των οικονομικών καταστάσεων δεν περιλάμβανε επαρκείς γνωστοποιήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης