Τελευταία Νέα
Speculator

Πόσο πραγματικά κοστίζει στην κερδοφορία της Aegean η εξαγορά των warrants

Πόσο πραγματικά κοστίζει στην κερδοφορία της Aegean η εξαγορά των warrants
Το «μυστικό» κρύβεται στο λογιστικό χειρισμό που έγινε όταν η εταιρία έλαβε την κρατική βοήθεια των 120 εκ. ευρώ το 2021
Η εξαγορά των warrants από την Aegean δημιουργεί το εύλογο ερώτημα πόσο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρίας κατά τη χρήση του 2023 ή του 2024 δεδομένου ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε τη νέα χρονιά.
Το «μυστικό» κρύβεται στο λογιστικό χειρισμό που έγινε όταν η εταιρία έλαβε την κρατική βοήθεια των 120 εκ ευρώ το 2021.
Συγκεκριμένα τα warrants επιμετρήθηκαν στην εύλογη αξία και λογιστικοποιήθηκαν στην καθαρή θέση της Εταιρείας, ενώ η διαφορά της εύλογης αξίας των Warrants από τα €120 εκ. της οικονομικής ενίσχυσης, καταχωρήθηκε στα Λοιπά έσοδα ως κρατική επιχορήγηση.

Το ποσό που καταχωρήθηκε το 2021 στα λοιπά έσοδα ήταν 92,526 εκ ευρώ και κατά συνέπεια η λογιστικοποίηση στην καθαρή θέση ήταν 27,5 εκ ευρώ περίπου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δαπάνη των 27,5 εκ ευρώ μπορεί να καταχωρηθεί απευθείας στην καθαρή θέση μειώνοντάς τη ισόποσα αλλά μη επηρεάζοντας τα αποτελέσματα.
Το υπόλοιπο ποσό με δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση μείον την καταχώριση απευθείας στην καθαρή θέση είναι ύψους 57,9 εκ ευρώ και αναμένεται να επηρεάσει την καθαρή κερδοφορία της εταιρίας καθώς θα καταγραφεί ως δαπάνη.

Η ακύρωση των warrants από την άλλη πλευρά έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει αραίωση των ποσοστών των υφιστάμενων μετόχων της εταιρίας, πράγμα που θα συνέβαινε αν για παράδειγμα δεν αγόραζε τα warrants ή αν τα μετέτρεπε σε μετοχές και τις διέθετε στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ερώτημα είναι σε ποια χρήση θα καταγραφεί ζημία από την εξαγορά των παραστατικών τίτλων κτήσης μετοχών.
Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο επιμερισμού της ζημίας στις χρήσεις 2023 και 204 αν και οι απόψεις των ορκωτών ελεγκτών διίστανται για το λογιστικό χειρισμό που πρέπει να γίνει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης