Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Ο εφοπλιστής, η καταγγελία για ξέπλυμα και τα... αραχνιασμένα συρτάρια της Αρχής για το Ξέπλυμα και του ΣΔΟΕ

Αποκάλυψη: Ο εφοπλιστής, η καταγγελία για ξέπλυμα και τα... αραχνιασμένα συρτάρια της Αρχής για το Ξέπλυμα και του ΣΔΟΕ
Οι σχέσεις του εφοπλιστή με την κυβέρνηση, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος κόρη του και η παραπλανητική διάχυση πληροφοριών από την Αρχή για το Ξέπλυμα
Στο τέλος του 2019 η Αρχή για το Ξέπλυμα μαζί με άλλες αρχές όπως η οικονομική αστυνομία και η ΑΑΔΕ παραλαμβάνουν μια καταγγελία για τη δράση του εφοπλιστή Μιχ. Μπ. η οποία αφορά βαρύτατες παραβάσεις όπως παράνομη διακίνηση κεφαλαίων, απόκρυψη φορολογητέας ύλης και φοροαποφυγή καθώς νομιμοποίηση εσόδων παράνομη δραστηριότητα (σ.σ. ξέπλυμα).
Η καταγγελία συνοδεύεται από πλήθος εγγράφων όπως ιδιωτικά συμφωνητικά, νομιμοποιητικά έγγραφα, δηλώσεις ειδικού φόρου ακινήτων, οικονομικά στοιχεία εταιριών, γνωμοδοτήσεις και στοιχεία για παρένθετα πρόσωπα και έκνομες πράξεις που γίνονται για λογαριασμό του εφοπλιστή. Το σύνολο των στοιχείων αυτών βρίσκονται στην κατοχή του ΒΝ.

Στα ... συρτάρια

Θα περίμενε κάποιος μετά από αυτά να υπάρξει άμεση παρέμβαση της Αρχής για το Ξέπλυμα προκειμένου να ελέγξει τα καταγγελλόμενα δεδομένου ότι εφόσον ισχύουν προκαλούν ζημία στο ελληνικό δημόσιο αλλά και περιλαμβάνουν πέραν των φορολογικών παραβάσεων και κακουργηματικές πράξεις.
Όμως παρά το γεγονός ότι θεωρητικά και στα λόγια η Αρχή για το Ξέπλυμα έχει παρέμβει ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει γίνει κάτι τέτοιο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του BN.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η καταγγελία παραδόξως και ενώ έχουν γίνει κοινωνοί της κορυφαία και αρμόδια στελέχη της Αρχής η καταγγελία έχει φαίνεται χαθεί σε κάποια συρτάρια. Πιθανά ο επικεφαλής της Αρχής κ Χαράλαμπος Βουρλιώτης και η ΑΑΔΕ να έχουν κάποια εξήγηση για αυτό το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο.

H ... υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι o εν λόγω εφοπλιστής διατηρεί άριστες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα και η κόρη του στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με υποψήφιο Περιφερειάρχη στη Βόρεια Ελλάδα. Η κόρη του εφοπλιστή εξελέγη δεύτερη περιφερειακή σύμβουλος παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω Περιφερειάρχης έχασε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο από «αντάρτη» υποψήφιο προερχόμενο από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τι αναφέρει όμως η καταγγελία προς την Αρχή Ξεπλύματος και την ΑΑΔΕ:
Κατ’ αρχή ότι ο εφοπλιστής διατηρεί πλήθος δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και ενώ η μόνιμη κατοικία του είναι στο Καβούρι της Βουλιαγμένης επιχειρεί να εμφανίζεται ως φορολογικός κάτοικος φορολογικών παραδείσων όπως το Μονακό, το Ντουμπάι και η Κύπρος.

«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης»

Κατά την καταγγελία ο εφοπλιστής Μιχ. Μπ. είναι o ουσιαστικός ιδιοκτήτης τριών ναυτιλιακών εταιρειών με έδρα τη Βούλα (Allseas Marine, STEM Shipping και Seacommercial Shipping Services) χωρίς να εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος στην Ελλάδα σε καμία από αυτές.
Επίσης ότι ο είναι ο πραγματικός και αληθής ιδιοκτήτης 14 ακινήτων μεγάλης αξίας τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν στην κυριότητα των εταιρειών ή άλλων παρένθετων προσώπων.
«... Τα εν λόγω ακίνητα τα έχει αποκτήσει από το 2007 και εντεύθεν και η δηλωθείσα αξία αγοράς των ανέρχεται σε 16.517.000 ευρώ, ενώ η τελική δηλωθείσα αξία μετά την προσθήκη κτισμάτων ανέβηκε στα 24.000.000 .
Η αληθής αξία είναι αρκετά υψηλότερη δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε προνομιούχα και, επί το πλείστον, μεγάλα ακίνητα σε πολύ ακριβές περιοχές, όπως η Βουλιαγμένη, Μύκονος, Πάρος, Κολωνάκι, Ρηγίλλης κλπ.
Με προφανή σκοπό να αποκρύψει την πραγματική του ιδιότητα ως κύριος των ακινήτων και να συνακόλουθα να μην αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις ως φυσικό πρόσωπο, είχε αρχικώς κατανείμει τα ακίνητα σε ελληνικές εταιρείες που λειτουργούν με τη μορφή της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (και είναι αντίστοιχα κύριες 8 εκ των ακινήτων) με μέτοχο Κυπριακές εταιρείες και αφετέρου σε έξι κυπριακές (ιδιοκτήτριες 6 ακόμα ακινήτων) που διατηρούν αντίστοιχα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Σε όλες τις Κυπριακές Εταιρίες εμφανίζονται ως Κύριοι μέτοχοι Κύπριοι Δικηγόροι οι οποίοι όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια και από τα επισυναπτόμενα ήταν απλά η κάλυψη του Μιχ Μπ..
Οι Κύπριοι Δικηγόροι έπαιρναν ΑΦΜ προκειμένου να κάνουν δηλώσεις αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τον ΕΦΑ» (σ.σ. Ειδικό Φόρο Ακινήτων με συντελεστή 15%).
Αποφεύγοντας δηλαδή φόρους πάνω από 3.000.000 ετησίως.

Αναδρομική αλλαγή μετόχων!

Σύμφωνα με τα καταγγελόμενα ο κ. Μιχ. Μπόδ. έχοντας ως στόχο να αποκρύψει την πραγματική του περιουσία (δηλαδή τα ακίνητα) επιχείρησε μέσω της δικηγόρου του Μ. Στέφ.-Σπετσ. και του διαχειριστή Γ. Νι. να αλλάξει αναδρομικά το ποιος εμφανιζόταν ιδιοκτήτης της Κυπριακής εταιρίας και ειδικότερα να αλλάξουν αναδρομικά τους μετόχους με σχετικές αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων. Αυτό ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του περιουσιολογίου, που θορύβησε τους Κύπριους Δικηγόρους οι οποίοι θα έπρεπε πλέον να εμφανισθούν ως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων.
οι ελληνικές εταιρίες που ελέγχονται μέσω κυπριακών πολυδαίδαλων σχημάτων είναι οι ΓΡΑΝΙΤΗΣ ΕΓΙΕ, Ορφέας ΕΙΤΕ. ΑΠΑΡΤΜΕΝΤΣ ΕΓΙΕ, ΛΑΝΤ ΕΓΙΕ, FRIENDLY ΕΓΙΕ, ΠΡΑϊΜ ΕΓΙΕ, ΦΡΟΤΝ ΛΑΝΤ ΕΠΕ και ΓΚΡΕϊΣ ΕΙΤΕ.
Στην εκάστοτε ελληνική ΕΠΕ εμφανιζόταν αρχικά ως διαχειριστής ο Μιχ. Μπόδ. αλλά κατόπιν και αφού ήθελε να εμφανιστεί ως κάτοικος εξωτερικού για φορολογικούς λόγους όρισε στις μεν ελληνικές διαχειρίστρια την κόρη του Αλ. Μπ. στις μεν Κυπριακές την δικηγόρο του M. Στέφ-Σπετσ.
οι Κυπριακές εταιρίες είναι οι KONIKLOR LTD, GODEBURT LTD, NEVOULOG LTD,VERKILOG LTD, NEWOPTIC LTD και CENTRUS LTD.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, όπως προαναφέραμε, όλα τα παραπάνω ακίνητα έχουν αξία άνω των 24 εκ ευρώ ενώ Κύπριοι δικηγόροι διατηρούν ΑΦΜ στην Ελλάδα ώστε να δηλώνουν τα ακίνητα αυτά. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η υποχρέωση καταβολής Ειδικού Φόρου Ακινήτων σε ποσοστό 15% επί της αξίας αυτών, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις πραγματικού Ιδιοκτήτη.

Συμβουλές ... φοροαποφυγής

Προκειμένου ο εφοπλιστής Μιχ. Μπ. να επιτύχει να μην πληρώσει φόρους έχει λάβει συμβουλές αλλά και γραπτές γνωμοδοτήσεις επιφανών νομικών και φοροτεχνικών για τον τρόπο αποφυγής αποκάλυψης της αληθινής του ιδιότητας (παρατίθενται στην καταγγελία) ώστε να παρακαμφθεί το άρθρο 15 του νόμου 3091/2022 που προβλέπει ότι νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παραγράφου 3 του άρθρου 51 Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα καταβάλλουν ετήσιο φόρο 15% επί της αξίας αυτών. Και τούτο διότι εξαιρούνται από την πληρωμή του φόρου ΕΠΕ εφ’ όσον τα μερίδια ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή εφ' όσον δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν οι εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν και με την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα.
Στις ίδιες γνωμοδοτήσεις τον ενημερώνουν και για τις ποινικές ευθύνες των μέχρι τότε σχημάτων που ακολουθούσε αλλά και για την επιβολή έξτρα φόρου δωρεάς 40% μετά την προσπάθεια αλλαγής του πραγματικού μετόχου.
Αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι τα έσοδα για το κράτος είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια, ενώ φαίνεται σημαντικά ποσά μαύρου χρήματος να έχουν διακινηθεί.

Αδήλωτα κεφάλαια

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την καταγγελία τα χρήματα τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές των ακινήτων δεν έχουν δηλωθεί από τον εφοπλιστή στις φορολογικές του δηλώσεις. Μάλιστα στην καταγγελία αναφέρεται ότι μεταφέρονταν μέσω αγνώστων δικηγόρων στην Κύπρο (και όχι από τον δικηγόρο που εμφανίζεται να έχει την ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας), κάποια άλλα κατευθείαν από την Ελβετία στην Ελλάδα με εμβάσματα από την Τράπεζα Credit Suisse όπου ο κ. Μιχ. Μπ. διατηρεί λογαριασμούς σε offshore εταιρίες επ’ ονόματι ΚΟΥΑ INVESTMENTS και SEANAT SHIPHOLDINGS τις οποίες χρησιμοποιεί για διακίνηση κεφαλαίων καθώς και από την EFC -στο Μονακό.
Απόδειξη κατά την καταγγελία του πως λειτουργούσε αυτές τις εταιρίες και για την διακίνηση μαύρου χρήματος, είναι τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά όλα με την ίδια ημερομηνία (προσκομίζονται στην καταγγελία) μεταξύ των εταιριών ΑΠΑΡΤΜΕΝΤΣ ΟΥΑΝ ΡΙΑΛ ΕΣΤΕΙΤ,ΟΡΦΕΑΣ ΒΟΥΛΑ ΡΙΑΛ ΕΣΤΕΙΤ, ΓΡΑΝΙΤΗΣ ΓΛΥΦΆΔΑ
ΡΙΛΛ -ΕΣΤΕΙΤ ΠΡΑΪΜ ΛΑΝΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και του κ. Μιχ. Μπ.
Βάσει των συμφωνητικών αυτών ο. Μιχ Μπ. λαμβάνει δάνειο για κάλυψη των αναγκών από 48.000 ευρώ έως 373 χιλιάδες ευρώ.
Κατά την καταγγελία πρόκειται για ευτελή ποσά για έναν εφοπλιστή και «είναι σαφές ότι αυτά είναι εικονικά, προφανέστατα με σκοπό να καλύψουν εικονικά υπόλοιπα ταμείου»

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης