Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Νέκρωσε η λειτουργία της Αρχής Ξεπλύματος, δεν λαμβάνει αποφάσεις... με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών

Αποκάλυψη: Νέκρωσε η λειτουργία της Αρχής Ξεπλύματος, δεν λαμβάνει αποφάσεις... με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών
Γιατί δεν μπορεί να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Β Μονάδας για το Ξέπλυμα
Σοβαρή εμπλοκή έχει δημιουργηθεί στη λειτουργία της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών.
Αποτέλεσμα αυτής είναι η έλλειψη της δυνατότητας της ολομέλειας της Β' Μονάδας που απασχολείται με τις υποθέσεις Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος να συνεδριάσει εδώ και περίπου ένα μήνα.
Ουσιαστικά η Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα και λειτουργεί με «διαδικασίες ασφαλείας» από τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στον Πρόεδρο και αυτές έχουν ημερομηνία λήξεως.

Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές όταν πραγματοποιήθηκαν οργανωτικές αλλαγές στις Διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Με τις αλλαγές αυτές καταργήθηκε Διεύθυνση της οποίας εκπρόσωπος είχε οριστεί στην ολομέλεια της Αρχής.
Ο εκπρόσωπος μάλιστα λόγω της κατάργησης της Διεύθυνσης μεταφέρθηκε σε άλλη Διεύθυνση.
Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει με βάση τις προβλέψεις του νόμου να συμμετέχει στην Ολομέλεια της Αρχής Ξεπλύματος.
Η μη συμμετοχή του τους πρώτους τρεις μήνες δεν δημιουργούσε πρόβλημα στην λειτουργία της Ολομέλειας ‘καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για αυτό το διάστημα να λειτουργεί η Ολομέλεια προκειμένου να υπάρξει αντικατάσταση και να οριστεί νέο πρόσωπο.

Το τρίμηνο πέρασε χωρίς το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα η Ολομέλεια να πάψει έχει τη δυνατότητα να συνεδριάσει λόγω έλλειψης νομιμοποίησης.
Έτσι μέχρι και σήμερα το Όργανο δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς αν το πράξει όποια απόφαση κι αν λάβει θα είναι ακυρώσιμη.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυτή την περίοδο τρέχουν τουλάχιστον τρεις σοβαρές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση το ΥΠΟΙΚ πέραν της αδιαφορίας έχει και δυσκολία χειρισμού καθώς ή θα πρέπει να ακυρωθεί το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί εδώ και τέσσερις μήνες ή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρόνοια ώστε να τακτοποιηθεί το κενό που δημιουργήθηκε στη σύνθεση της αρχής.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης