Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Η ψευδής πιστοποίηση αύξησης κεφαλαίου από τον CEO της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ και οι σκανδαλώδεις πρακτικές με τις θυγατρικές

Αποκλειστικό: Η ψευδής πιστοποίηση αύξησης κεφαλαίου από τον CEO της Ardu Prime ΑΕΠΕΥ και οι σκανδαλώδεις πρακτικές με τις θυγατρικές
Οσμή σκανδάλου με τα πάρε δώσε των θυγατρικών της - Τα 11 εκατ. κεφάλαιο που έγιναν 2,4 εκ ευρώ και η πώληση με υποσχετική σε εταιρία του Γιβραλτάρ - Οι διαδικασίες ανάκλησης άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα σημαντικά στοιχεία που διαφεύγουν της προσοχής της εποπτικής αρχής
Οσμή σκανδάλου αναδύουν οι πρακτικές που εφαρμόζει η ARDU PRIME ΑΕΠΕΥ για την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κινήσει διαδικασίες ανάκλησης άδειας λόγω ελλείμματος στα ίδια κεφάλαια, καθώς δεν είχε αφαιρέσει, όπως προβλέπει ο νόμος, τις συμμετοχές της στις θυγατρικές εταιρίες AP PROPERTIES SA, ARDU UK και ARDU USA, όπως η ίδια η ARDU PRIME αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις.
Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η έναρξη διαδικασίας ανάκλησης αδείας (που μπορεί να μην ανακληθεί αν συμμορφωθεί) σε μια εταιρία η οποία το 2022 έχει εκτινάξει τους τζίρους της λόγω δραστηριοποίησής της ως παρόχου υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών (έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εποπτεύεται καθώς η Επιτροπή δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα), αλλά οι απίστευτες πρακτικές όπως αποτυπώνονται στην ίδρυση της θυγατρικής της εταιρίας AP CAPITAL, με ψευδή βεβαίωση από τον CEO της ARDU PRIME, η ίδρυση της οποίας μετά τον έλεγχο ιδίων κεφαλαίων επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια, όπως υπολογίζονται με βάση τη νομοθεσία, αλλά και στις κινήσεις που έγιναν ή δρομολογήθηκαν για να λυθεί το ζήτημα των ιδίων κεφαλαίων με άλλες θυγατρικές όπως η AP Properties.

Ο … ύπνος του δικαίου

Σε ό,τι αφορά στην AP CAPITAL, φαίνεται πως ούτε το ΓΕΜΗ αλλά κυρίως ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πάρει μυρωδιά τι ακριβώς έχει συμβεί.
Συγκεκριμένα στις 12/08/2022 ανακοινώνεται στο ΓΕΜΗ η ίδρυση της εταιρίας με μετοχικό κεφάλαιο 11 εκατ. ευρώ το οποίο αναφέρεται ότι καταβλήθηκε από τους ιδρυτές της οι οποίες είναι η ARDU PRIME με ποσοστό 99,99% και ο Ηλίας Χατζηαντωνίου με 0,01% ενώ η εταιρία διοικείται από ένα μέλος τον κ. Σωτήριο Προμπονά, ο οποίος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ARDU PRIME.
Στις 25/11/2022 δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ το από 31/08/2022 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της «AP CAPITAL Α.Ε.», από το οποίο προκύπτει η πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου.
Στις 6/2/2023 και αφού έχουν λάβει γνώση των επισημάνσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύεται στο ΓΕΜΗ το εξής καταπληκτικό.
Μια νέα πιστοποίηση της καταβολής του αρχικού κεφαλαίου το οποίο δεν είναι 11 εκατ. ευρώ αλλά 2,4 εκατ. ευρώ!

Πώς 11 εκατ. ευρώ έγιναν 2,4 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα με τη νέα πιστοποίηση ανακαλείται το προηγούμενο πρακτικό που πιστοποιούσε την αύξηση των 11 εκ ευρώ!
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η νέα δημοσίευση που ανεβαίνει στο ΓΕΜΗ το Φεβρουάριο έχει ημερομηνία την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια ημέρα μετά τη δημοσίευση της αρχικής πιστοποίησης.
Είναι μια καλή δικαιολογία ότι το «λάθος» ανακαλύφθηκε γρήγορα αν δεν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του τη λεπτομέρεια η πρώτη δημοσίευση για τα 11 εκ ευρώ έγινε το Νοέμβριο όταν είχε ανακαλυφθεί το «λάθος» και η λογική αναφέρει πως έπρεπε να σταλεί ταυτόχρονα και η διόρθωση ενώ δεν εστάλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της 6/2/2023 αναφέρονται τα εξής:

«ΘΕΜΑ 1ο

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ο σύμβουλος διαχειριστής κ. Σωτήριος Προμπονάς του Απόστολου αφού έλαβε το λόγο ενημέρωσε και ανακαλεί την απόφαση του ΔΣ από 31/08/2022 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «AP CAPITAL Α.Ε.» από το οποίο προκύπτει η πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου λόγω ότι αυτό το ποσό δεν καταβλήθηκε ποτέ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας με αριθμό ΙΒΑΝ GR54 0172 1080 0051 0810 7063 343 (τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ) λόγω αδυναμίας καταβολής και εκ παραδρομής πιστοποιήθηκε το πρακτικό με πιστοποίηση καταβολής ποσού έντεκα εκατομμυρίων (11.000.000,00) ευρώ στο ταμείο με μετρητά, που ποτέ δεν καταβλήθηκε.

ΘΕΜΑ 2ο

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Κατά την σύσταση της εταιρείας αποφασίστηκε μετοχικό κεφάλαιο ποσού έντεκα εκατομμυρίων (11.000.000,00) ευρώ.
Ο σύμβουλος διαχειριστής κατά έλεγχο του έλαβε γνώση της κατάστασης των λογαριασμών της Εταιρείας και πραγματοποιώντας έρευνα στα βιβλία, στα δικαιολογητικά, στα λοιπά έγγραφα, καθώς επίσης και στο λογαριασμό όψεως της Εταιρείας με αριθμό ΙΒΑΝ GR54 0172 1080 0051 0810 7063 343 (τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ) όπου καταβλήθηκε το ποσό των δύο εκατομμυρίων και τετρακοσίων χιλιάδων (2.400.000,00€) ευρώ  διαιρούμενο σε εικοσιτέσσερις χιλιάδες (24000) κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας εκατό (100,00) ευρώ έκαστης και το ποσό αυτό πιστοποιείται ως το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας» 
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα παραπάνω υπήρχε λόγος αδυναμίας καταβολής και παραδρομής ως δικαιολογία. Πιθανώς υπήρχε και ένας άλλος λόγος. Ότι τα 11 εκ ευρώ που ήταν η αρχική αύξηση έπρεπε να πιστοποιηθεί η καταβολή τους και από ορκωτό ελεγκτή. Πέραν αυτού στο πρακτικό που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο στο ΓΕΜΗ και έχει ημερομηνία 31/08/2022 αναφέρει ότι «Ο σύμβουλος διαχειριστής έλαβε γνώση της κατάστασης των λογαριασμών της Εταιρείας και πραγματοποιώντας έρευνα στα βιβλία, στα δικαιολογητικά, στα λοιπά έγγραφα, καθώς επίσης και στο λογαριασμό όψεως της Εταιρείας Π ι σ τ ο π ο ι ε ί Ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ποσού των έντεκα εκατομμυρίων (11.000.000,00 €) ευρώ, καλύφθηκε και καταβλήθηκε στο σύνολό του με καταβολή μετρητών σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό και στο νόμο 4548/2018».

Ψευδής πιστοποίηση

Σε απλά ελληνικά στην πρώτη ανακοίνωση ο κ. Προμπονάς πιστοποίησε ψευδώς ότι έλεγξε τα πάντα και το λογαριασμό όψεως και βρήκε 11 εκ ευρώ.
Και ο άνθρωπος που έπραξε τα παραπάνω είναι Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηριακής εταιρίας.
Πέραν αυτού σε ό,τι αφορά στην άλλη εταιρία την AP Properties στο ΓΕΜΗ η ARDU PRIME δηλώνει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι την 30/12/2022 μεταβιβάσθηκαν όλες οι κατεχόμενες μετοχές της, από την ARDU S.A
(99,50%) προς την εταιρεία CPATS GREEK HOLDINGS LIMITED έναντι του ποσού των 2.487.500,00€, με ημερομηνία εξόφλησης έως την 30/11/2023.
Το ποσό της απαίτησης έως το ύψος των 2.400.000,00€ έχει εξασφαλισθεί με προσημείωση - υποθήκη επί του ακινήτου που ανήκει στην μεταβιβασθείσα εταιρεία '' AP PROPERTIES A.E.''.
Στην ουσία δηλαδή έχουμε μια μεταβίβαση που το μόνο που έχει καταβληθεί είναι 87.500 ευρώ και το ενέχυρο δεν είναι κάτι που έχει ο αγοραστής αλλά ο πωλητής.
Άραγε ο αγοραστής είχε την οικονομική επιφάνεια να κάνει τη συγκεκριμένη εξαγορά; Σημειώνεται ότι η CPATS GREEK HOLDINGS LIMITED έχει έδρα το Γιβραλτάρ και ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 δηλαδή λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί ως αγοραστής της AP PROPERTIES.
Τα παράδοξα όμως δεν εξαντλούνται καθώς αν ψάξει κάποιος πολύ προσεκτικά τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνει ότι υπάρχει υπόλοιπο απαίτησης από χορηγηθέντα δάνεια στην AP Properties ύψους 770 χιλιάδων ευρώ.
Δηλαδή η ARDU πούλησε την AP Properties σε μια άγνωστων οικονομικών δεδομένων εταιρία του Γιβραλτάρ μαζί με δάνειο 770 χιλιάδων ευρώ και έχει εισπράξει 87.500 ευρώ που μπορεί να είναι από τα λεφτά που η ίδια δάνεισε την πρώην θυγατρική της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης