Τελευταία Νέα
Speculator

Τα πρόστιμα του αέρα στο ινστιτούτο αισθητικής Cosmedical από το Υπουργείο Ανάπτυξης - Άφαντη στο ΓΕΜΗ η εταιρία από το 2020

Τα πρόστιμα του αέρα στο ινστιτούτο αισθητικής Cosmedical από το Υπουργείο Ανάπτυξης - Άφαντη στο ΓΕΜΗ η εταιρία από το 2020
Δεν έχει πιστοποιηθεί ούτε η καταβολή του αρχικού κεφαλαίου - Η άλλη εταιρία των ιδίων μετόχων με έδρα την οδό Ερμού 8 και την ίδια εικόνα
Σχετικά Άρθρα
Στις 29 Οκτωβρίου του 2020 το BN αποκάλυπτε την φαρσοκωμωδία που επικρατεί με την εποπτεία των ινστιτούτων αισθητικής αναδεικνύοντας την περίπτωση Cosmedical και το γαϊτανάκι αναποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα). Τότε αφορμή για την έρευνα ήταν επίσης η επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ στην Cosmedical Μονοπρόσωπη ΙΚΕ για την οποία ανακοινώθηκε επίσης πρόστιμο 310.000 ευρώ την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή σύνολο 610.000 ευρώ. Σημειωτέον δε ότι τον Ιούνιο του 2020 είχε επιβληθεί πρόστιμο 250.000 ευρώ σε εταιρία ιδίων συμφερόντων.
Όμως το ερώτημα είναι απλό. Τι ακριβώς έχει εισπράξει το Υπουργείο Ανάπτυξης από τα πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλλει.
Η απάντηση είναι με μεγάλη βεβαιότητα απολύτως τίποτα. Και αυτό διότι πρώτον τα πρόστιμα επιβάλλονται κατόπιν εορτής και με μεγάλη καθυστέρηση ενώ οι επιτήδειοι αλλάζουν νομικές μορφές σαν τα πουκάμισα.

Ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ διαπιστώνουμε ότι η εταιρία Cosmedical Μονοπρόσωπη IKE ιδρύθηκε το 2018. Στα στοιχεία δε επικοινωνίας έχει δηλωθεί κινητό τηλέφωνο!!! Το κεφάλαιό της είναι μόλις 5000 ευρώ και η τελευταία καταχώριση ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ έγινε το Νοέμβριο του 2020 όπου δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις με τις οποίες στο τέλος του 2019!!! Είχε τζίρο 281 χιλιάδες ευρώ κέρδη 55 χιλιάδες ευρώ και υποχρεώσεις 58 χιλιάδες ευρώ. Έκτοτε η επιχείρηση απλά εξαφανίστηκε από το ΓΕΜΗ. Το ΓΕΜΗ με τη σειρά του έχει αναρτήσει δύο φορές αναστολή καταχώρησης. Την πρώτη στις 11/11/2022 όπου η αναστολή έγινε γιατί η εταιρία δεν έχει προβεί σε πιστοποίηση καταβολής αρχικού κεφαλαίου εντός ενός (1) μήνα από την σύστασή της, ως όφειλε καθώς είναι ΙΚΕ με κεφαλαιακές εισφορές και η δεύτερη το Μάρτιο του 2023 για μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων.
Κοινώς έχουμε μια εταιρία των 5.000 ευρώ που ούτε καν δεν έχει πιστοποιήσει το κεφάλαιό της με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα τι άλλες ενέργειες έχουν γίνει για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου αλλά και των καταναλωτών.

Ανατρέχοντας και πάλι στο ΓΕΜΗ διαπιστώνει κάποιος ότι στη ίδια διεύθυνση με την Cosmedical Μονοπρόσωπη ΙΚΕ δηλαδή Ερμού 8 υπάρχει και μια δεύτερη εταιρία που έχει ιδρυθεί την ίδια ημέρα το 2018. Πρόκειται για την COSMEDICAL CLINIC ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Η εταιρία αυτή έχει δηλώσει τηλέφωνο επικοινωνίας το ίδιο κινητό τηλέφωνο με την Cosmedical Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Και η COSMEDICAL CLINIC ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ παρουσιάζει τα ίδια θέματα με την άλλη δηλαδή δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις και δεν έχει πιστοποιηθεί το κεφάλαιό της.
Με έναν πρόχειρο έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε ότι και τα δύο ΑΦΜ των παραπάνω εταιριών είναι ενεργά με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα αν συνεχίζουν να λειτουργούν και να εξαπατούν πελάτες και απλά το Υπουργείο Ανάπτυξης να ανακοινώνει πρόστιμα του αέρα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν διερεύνησης καταγγελιών καταναλωτών που υποβλήθηκαν απευθείας στην υπηρεσία, είτε μέσω φορέων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 310.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης COSMEDICAL MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ με εμπορική επωνυμία «COSMEDICAL», με διεύθυνση έδρας στην οδό Ερμού 8 (Αθήνα), η οποία παρέχει υπηρεσίες αισθητικής φροντίδας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή.

Ειδικότερα, η ως άνω επιχείρηση σε ορισμένες περιπτώσεις:

• παρέλειψε να παραδώσει στους πελάτες της αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθώς και το έντυπο άσκησης του δικαιώματος αναιτιολόγητης υπαναχώρησης,
• εισέπραξε προκαταβολικά το συμφωνηθέν τίμημα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες σε συμβάσεις από τις οποίες οι συμβαλλόμενοι υπαναχώρησαν,
• υιοθέτησε παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές καθώς έδινε εσφαλμένες πληροφορίες, σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και τις προσφορές της, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Παράλληλα, επισημαίνεται στους καταναλωτές που θέλουν να λάβουν υπηρεσίες από ινστιτούτα αισθητικής, ότι το ποσό της προκαταβολής που μπορεί να ζητείται από τις ως άνω επιχειρήσεις, πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν εγγραφής, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του συμφωνηθέντος συνολικού τιμήματος.

Επίσης, επισημαίνεται στους καταναλωτές που έχουν λάβει υπηρεσίες από ινστιτούτα αισθητικής αλλά κατόπιν προέβησαν σε υπαναχώρηση ή καταγγελία της σύμβασης, ότι υποχρεούνται να καταβάλουν μόνο το κόστος των υπηρεσιών που αποδεδειγμένα τους παρασχέθηκαν.
Η δημοσίευση λαμβάνει χώρα δυνάμει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, περί προστασίας του καταναλωτή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης