Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Οι σοβαρές εμπλοκές της HIG στον πόλεμο με Κυπριώτη που ανησυχούν τις τράπεζες

Αποκάλυψη: Οι σοβαρές εμπλοκές της HIG στον πόλεμο με Κυπριώτη που ανησυχούν τις τράπεζες
Ορατός ο κίνδυνος να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω
Αυξημένη ανησυχία προκαλούν στις τράπεζες οι εξελίξεις στην υπόθεση του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη καθώς υπάρχει πλέον σοβαρή δικαστική εμπλοκή λόγω των συνεχώς λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από την πλευρά της HIG η οποία αγόρασε τα δάνεια, δήλωνε κατ’ επανάληψη δημοσίως ότι απέκτησε τον έλεγχο της εταιρίας αλλά αυτό ουδέποτε συνέβη.

Η αλλαγή διαχείρισης

Τα ζητήματα που προέκυψαν αλλά και οι δικαστικές εμπλοκές που περιλαμβάνουν και σοβαρές ποινικές διαστάσεις που έχουν οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, είχαν μάλιστα ως συνέπεια να αποχωρήσει η Quant από τη διαχείριση των δανείων, για ένα διάστημα να μην υπάρχει διαχειριστής και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να διασώζει την κατάσταση η Do Value αναλαμβάνοντας αυτή τη διαχείριση.
Έτσι με την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η πώληση των δανείων να καταστεί ως μη γενόμενη και τα δάνεια να επιστρέψουν στις τράπεζες, κάτι που προφανώς δεν επιθυμούν οι τελευταίες καθώς ο στόχος της πώλησης στη HIG και μάλιστα με βαθύ κούρεμα 100 εκ ευρώ (τα δάνεια πουλήθηκαν περί τα 70 εκ ευρώ) ήταν να απεμπλακούν από τις διαμάχες και την αντιπαράθεση.
Βέβαια από τότε που πουλήθηκαν τα δάνεια έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα όπως η μίσθωση των ξενοδοχείων από τη Hotel Brain έναντι 6 εκ ευρώ το χρόνο, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση αλλά χωρίς αποτέλεσμα της HIG, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επίλυση του πάζλ των «κόκκινων δανείων».

Η μηδενική αξία που έγινε 3,5 εκ ευρώ συν τα δάνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί η HIG είναι αυτό της ελεγκτικής που ανέλαβε ως εμπειρογνώμονας στην πτωχευτική διαδικασία (που κίνησε το fund) και προσδιόρισε την αξία των μετοχών των μετόχων (οικογένεια Κυπριώτη) ως μηδενική και την ίδια στιγμή η HIG ερχόταν σε συμφωνία με έναν εκ των μετόχων τη Μιράντα Κυπριώτη για την εξαγορά του 45% έναντι ποσού 3,5 εκ ευρώ συν απαλλαγή της από τα χρέη.
Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η δικηγόρος που είχε αναλάβει να χειριστεί αρχικά την υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Κυπριώτη και είχε πετύχει σημαντικές νίκες έναντι της HIG στα πρώτα στάδια της νομικής διαμάχης βρέθηκε να εκπροσωπεί τη Μιράντα Κυπριώτη και να παραιτείται από δικόγραφα (για λογαριασμό της Μιράντας Κυπριώτη) που είχαν κατατεθεί εναντίον της HIG.
Φαίνεται δε ότι είχε και καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία HIG-Μιράντας Κυπριώτη για την απόκτηση του 45% των μετοχών που κατείχε η δεύτερη.
Μια συμφωνία που ως γνωστόν δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η πλευρά του Κώστα Κυπριώτη μπλόκαρε δικαστικά την εγγραφή της HIG στο μετοχολόγιο του ομίλου Κυπριώτη που ελέγχει πέντε ξενοδοχεία στη Κω (δύο πέντε αστέρων και τρία τεσσάρων αστέρων).

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης