Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Έκτακτος έλεγχος της ΕΛΤΕ στην Attica Bank - Στο επίκεντρο οι χειρισμοί σε κόκκινα δάνεια και προβλέψεις

Αποκάλυψη: Έκτακτος έλεγχος της ΕΛΤΕ στην Attica Bank - Στο επίκεντρο οι χειρισμοί σε κόκκινα δάνεια και προβλέψεις
Γιατί η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων αποφάσισε τη διενέργεια ελέγχου
Σχετικά Άρθρα
Τη διενέργεια θεματικού ελέγχου στην Attica Bank αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που εποπτεύει το έργο των ορκωτών ελεγκτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στα πεδία των λογιστικών χειρισμών που έγιναν στο σκέλος των τιτλοποιήσεων και γενικότερα των κόκκινων δανείων και θα αφορά στα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία από τη χρήση 2021 και μετά ενώ θα επεκταθεί και σε προηγούμενες χρήσεις εφ όσον αυτό κριθεί σκόπιμο από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.
Ειδικά δε ο έλεγχος θα αφορά στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 και στον τρόπου που χειρίστηκε λογιστικά η τράπεζα τη ζημία των 300 εκ ευρώ από τη μια συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ηρακλής που περιλάμβανε το σύμφωνο μετόχων της 30ης Σεπτεμβρίου 2022.
Ο θεματικός έλεγχος αποτελεί έναν γρήγορο-έκτακτο έλεγχο που πραγματοποιεί η ΕΛΤΕ όταν έχει ενδείξεις ότι οι οικονομικές καταστάσεις μιας εταιρίας δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα και δεν αφορά το σύνολο των οικονομικών στοιχείων αλλά συγκεκριμένα πεδία.

Ένας τέτοιος τύπος ελέγχου άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της MLS και αφορούσε μόνο στα άυλα στοιχεία όπου διαπιστώθηκε ουσιαστικά παραποίηση της πραγματικής οικονομικής εικόνας της εταιρίας.
Στην περίπτωση της Attica Bank είναι προφανές ότι ο έλεγχος δεν γίνεται τυχαία καθώς ήδη έχει λάβει δημοσιότητα το ζήτημα της απεικόνισης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας.
Το ΒΝ άλλωστε έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη το ζήτημα της απεικόνισης των οικονομικών στοιχείων και έχει επισημάνει ότι οι ζημίες είναι τεράστιες και πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν δημοσιευτεί και ανέρχονται σε πάνω από 700 εκ ευρώ ή εύρος 710 με 720 εκατ ευρώ.

Η ελεγκτική εταιρία που κάνει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων είναι η KPMG.
Αν οι ζημιές αυτές είχαν αποκαλυφθεί τότε η τράπεζα θα έπρεπε να οδηγηθεί σε resolution.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι εφ όσον ο έλεγχος από την ΕΛΤΕ καταλήξει σε ευρήματα τινάζεται στον αέρα το αφήγημα της εποπτείας της Attica Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος και αναδεικνύονται ευθύνες για τις διοικήσεις που πέρασαν από την τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και τη σημερινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΒΝ είχε αποκαλύψει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από την ΤτΕ στην τιτλοποίηση της Attica bank Θεά Άρτεμις ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ που διαχειρίζεται η Ellington.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για τα αποτελέσματα και την τύχη του ελέγχου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης