Τελευταία Νέα
Speculator

Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης: Τα 8,4 εκατ. του Ρέστη που δεν καταβάλλονται με ευλογία Αρχιεπισκόπου και το εξώδικο των Ισραηλινών

Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης: Τα 8,4 εκατ. του Ρέστη που δεν καταβάλλονται με ευλογία Αρχιεπισκόπου και το εξώδικο των Ισραηλινών
Η καθυστέρηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις του εφοπλιστή για μείωση της ετήσιας αναπροσαρμογής του μισθώματος
Σχετικά Άρθρα
Σε ιλαροτραγωδία η οποία εκθέτει την Εκκλησία της Ελλάδος με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου εξελίσσεται η υπόθεση μίσθωσης του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία, κατακυρώθηκε στις αρχές του έτους σε σχήμα του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Παρά το γεγονός ότι προβλέπονταν συγκεκριμένες προθεσμίες καταβολής των μισθωμάτων, ο εφοπλιστής, αφού κατέβαλε με μεγάλη καθυστέρηση και την ανοχή της Αρχιεπισκοπής 2,4 εκ ευρώ τώρα παίζει καθυστέρηση για την καταβολή των επιπλέον 8,4 εκ ευρώ που πρέπει να καταβάλει με την ανοχή και πάλι της Αρχιεπισκοπής που μακάρια του δίνει συνεχείς άτυπες παρατάσεις ψάχνοντας να βρει τρόπο να τον εξυπηρετήσει.
Η καταβολή των 8,4 εκ ευρώ σημαίνει και τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου.
Η καθυστέρηση όμως δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τροποποίηση της ίδιας της προσφοράς που θα έχει ως συνέπεια η διαδικασία να είναι εντελώς παράνομη καθώς ο πλειοδότης θα πληρώσει στο τέλος της ημέρας λιγότερα από όσα προσέφερε αλλά κυρίως λιγότερα από το δεύτερο υπερθεματιστή.
Κατά ένα παράδοξο λόγο (υπάρχουν άλλου είδους φήμες που δεν επιβεβαιώνονται) η πλευρά της Αρχιεπισκοπής φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο της τροποποίησης της σύμβασης και μείωσης της ετήσιας προσαύξησης επί του δείκτη Τιμών Καταναλωτή η οποία είναι 8,75% βάσει της προσφοράς Ρέστη.

Εξώδικο της Vivion(Toriase)

Τα όσα συμβαίνουν όμως έχουν κινητοποιήσει την Ισραηλινών συμφερόντων Vivion που συμμετείχε μέσω της κυπριακής εταιρίας Toriase που ήταν ο δεύτερος υπερθεματιστής η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποστείλει εξώδικο με το οποίο προειδοποιεί με κλιμάκωση των ενεργειών της κατηγορώντας την αναθέτουσα αρχή για μη σύννομες πρακτικές.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς η ίδια η σύμβαση φαίνεται να είναι αντίθετη από την υφιστάμενη νομοθεσία περί μισθώσεως ακινήτων αν και η εκκλησία φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ένα ειδικό υπεράνω νόμου καθεστώς με τους περίφημους κανονισμούς «Περί εκμισθώσεως, εκποιήσεως και εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας» που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ και αποτελούν αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Το εξωφρενικό τίμημα

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που κατακυρώθηκε στο Βίκτωρα Ρέστη (κοινοπραξία με εταιρία D-Melia) αφορά στην μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που είναι ΝΠΙΔ και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ενώ τα ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή Μεγάλο Καβούρι της Βουλιαγμένης το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα φιλέτα real estate της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε την 12η Ιανουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα έπρεπε να καταβληθούν 2,4 εκ ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν με καθυστέρηση από τον υπερθεματιστή δηλαδή το σχήμα του κ. Βίκτωρα Ρέστη. Τα υπόλοιπα 8,4 εκ ευρώ έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί.
Η προσφορά Ρέστη ήταν τίμημα 3,4 εκ ευρώ ετησίως αναπροσαρμοζόμενο κάθε έτος κατά το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Προσαυξημένο κατά 8,75%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μηδενικό πληθωρισμό (πράγμα εντελώς απίθανο) στη δεκαετία το ετήσιο μίσθωμα στα δέκα χρόνια θα είναι τουλάχιστον 7,23 εκ ευρώ το χρόνο και στα 20 χρόνια θα εκτιναχθεί στα 16,7 εκ ευρώ.
Δηλαδή στα είκοσι πρώτα έτη ο μισθωτής θα έχει πληρώσει με μηδενικό πληθωρισμό 170 εκ ευρώ μισθώματα και μέσο ετήσιο πληθωρισμό 1% περί τα 200 εκ ευρώ !!! χωρίς να λαμβάνονται υπό όψιν και οι επενδύσεις που θα κάνει για να αξιοποιήσει το μισθίο.
Προφανώς εκ των υστέρων ο εφοπλιστής αντιλήφθηκε ότι η … άσκηση δεν βγαίνει και φαίνεται να «παζαρεύει» την μείωση της προσαύξησης του επιτοκίου η οποία αν επισυμβεί είναι βέβαιο ότι θα τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα και θα εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης