Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Ο Fake ισολογισμός και το 2019 από την MLS και οι ευθύνες ορκωτού, Deloitte, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αποκλειστικό: Ο Fake ισολογισμός και το 2019 από την MLS και οι ευθύνες ορκωτού, Deloitte, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Τι αποκαλύπτει ο θεματικός έλεγχος που διενήργησε η ΕΛΤΕ-Στο πειθαρχικό ο ορκωτός της PKF που έκανε τον έλεγχο.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ παραπέμπεται και ο ορκωτός της MLS για τη χρήση 2019 όπου της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία της έκθεσης της Deloitte η οποία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στην MLS μετά από παραγγελία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η παραπομπή του ορκωτού της MLS έγινε μετά από θεματικό ποιοτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ και οποίος κατέληξε σε ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα σε συγκεκριμένα πεδία και άρα οι οικονομικές καταστάσεις είναι εκτός πραγματικότητας.
Άλλα αντί άλλων
Ειδικότερα μεταξύ των άλλων ο έλεγχος της ΕΛΤΕ εντόπισε ότι:

  1. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε ποσό 8.737 χιλ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 33,9% του ενεργητικού της εταιρείας στην χρήση 2019, έναντι ποσού 1.965 χιλ. ευρώ στην χρήση 2018. Όμως η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε καταρτίσει επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο, ο ελεγκτής βασίστηκε στην εργασία του ανεξάρτητου σύμβουλου (Deloitte), για να τεκμηριώσει την ικανότητα της εταιρείας να αναγνωρίσει αναβαλλόμενα φορολογικά περιουσιακά στοιχεία. Οι προσωρινές διαφορές από τα άυλα περιουσιακά στοιχεία ποσού 6.238 χιλ. ευρώ όπως αναφέρεται στα φύλλα εργασίας του ελεγκτή, δεν είναι προσωρινές διαφορές αλλά μόνιμες διαφορές τις οποίες η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να εκπέσει σε επόμενες φορολογικές περιόδους, καθώς με λανθασμένη λογιστική πολιτική τις αναγνώρισε ως άυλα περιουσιακά στοιχεία σε προηγούμενες χρήσεις, οπότε και οι αντίστοιχες δαπάνες αποσβέσεων δεν αναγνωρίζονται κατά το μέτρο εκείνο που δεν αναγνωρίζονται δαπάνες που λανθασμένα αναγνωρίστηκαν ως άυλα περιουσιακά στοιχεία. Συμπερασματικά, με βάση τον έλεγχο προκύπτει ότι ο ελεγκτής δεν απέκτησε επαρκή και κατάλληλη τεκμηρίωση για την υποστήριξη των συμπερασμάτων επί των οποίων βασίστηκε η γνώμη του ως προς την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ποσού 6.238 χιλ. ευρώ.
  2. Ο ελεγκτής δεν εντόπισε σφάλμα στον λογισμό αποσβέσεων ποσού 6.532 χιλ. ευρώ αν και στο σχετικό φύλλο εργασίας σχολιάζει τον τρόπο υπολογισμού τους, χωρίς ωστόσο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος υπολογισμού τους δεν συνάδει με το εφαρμοστέο πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς.
  3. Ο ελεγκτής δεν απέκτησε την κατάλληλη τεκμηρίωση για την υποστήριξη των συμπερασμάτων επί των οποίων βασίστηκε η γνώμη του ως προς την ταξινόμηση Εταιρικών Ομολογιακών Δανείων και τραπεζικών δανείων συνολικού ποσού 13.667 χιλ. ευρώ στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αντί του ορθού στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, Στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνονται δύο εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων συνολικού ποσού 12.700 χιλ. ευρώ, μακροπρόθεσμο τραπεζικό δάνειο από την PROCREDIT BANK ποσού 3.300 χιλ. ευρώ και ομολογιακό δάνειο την εταιρία CNL CAPITAL με υπόλοιπο 875 χιλ. ευρώ.


Για τις δύο εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων συνολικού ποσού 12.700 χιλ. ευρώ, δεν καταβάλλονταν οι τόκοι οπότε το γεγονός καταγγελίας είχε επέλθει, ακόμα και αν δεν υπάρχει σχετική απόφαση της Συνέλευσης των Ομολογιούχων. Δεδομένου ότι η εταιρεία δεν κατείχε το ανεπιφύλακτο δικαίωμα αναβολής του διακανονισμού (waiver) πριν την 31.12.2019 και τουλάχιστον για 12 μήνες και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ εταιρείας – ομολογιούχων για αναχρηματοδότηση ή μετακύλιση των υποχρεώσεων της προς τους ομολογιούχους, οπότε στο σύνολο τους τα εταιρικά ομολογιακά δάνεια θα έπρεπε να καταταχθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Το ομολογιακό δάνειο από την εταιρία CNL CAPITAL με υπόλοιπο 875 χιλ. ευρώ, στους όρους του προέβλεπε την αποπληρωμή του σε 10 δόσεις με πρώτη καταβολή στις 21/10/2019 και τελευταία στις 22/06/2020, οπότε στο σύνολο του θα έπρεπε να καταταχθεί στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, Το δάνειο από την Procredit Bank ποσού 3.300 χιλ. ευρώ, στους όρους του προέβλεπε την αποπληρωμή του σε 72 ισόποσες δόσεις των 46 χιλ. ευρώ η κάθε μία με πρώτη καταβολή στις 04/11/2020 και τελευταία στις 04/10/2026, οπότε οι 2 πρώτες δόσεις ποσού 92 χιλ. ευρώ θα έπρεπε να καταταχθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Αέρινος» στρατηγικός επενδυτής

Σε ότι αφορά στην έκθεση ελέγχου πέραν των προαναφερθέντων διαπιστώνεται:
α. Αναντιστοιχία μεταξύ της ιδιαίτερης παραγράφου στην έκθεση ελέγχου και των γνωστοποιήσεων στις οικονομικές καταστάσεις, στις οποίες η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας έχουν συνταχθεί με βάση την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
β. Στην ιδιαίτερη παράγραφο της έκθεσης, ο ελεγκτής αναφέρει ότι η Εταιρεία παραθέτει επιστολή στήριξης που έλαβε από τον Στρατηγικό Επενδυτή. Η ΕΛΤΕ υποστηρίζει πως η επιστολή του Στρατηγικού Επενδυτή δεν είναι επιστολή στήριξης, δεδομένου ότι δεν αναφέρει ρητή δέσμευση ότι θα στηρίξει την εταιρεία στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της. Επίσης δεν εντοπίστηκε ελεγκτική εργασία για τον Στρατηγικό Επενδυτή ως προς την οικονομική του επιφάνεια, τα φυσικά πρόσωπα από τα οποία διοικείται και εκπροσωπείται, τους πραγματικούς μετόχους του κλπ.

Αδράνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια μετά την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων του 2019, τον Ιούλιο του 2021 καθώς φαίνεται ότι οι υπηρεσίες που ε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητες δεν είδαν τίποτα περίεργο ή πιθανώς επιλήψιμο στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Και βεβαίως κανένας δεν προβληματίστηκε για το έργο που παρέδωσε η Deloitte πάνω στην οποία βασίστηκε και ένα κομμάτι των διάτρητων κατά την ΕΛΤΕ οικονομικών καταστάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το BN είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα της Deloitte αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Μελετώντας προσεκτικά την έκθεση μπορεί και ένας αδαής να διαπιστώσει ότι κατά την τεκμηρίωση της ορθότητας της αναγνώρισης των αύλων στοιχείων χρησιμοποιείται αποκλειστικά η έκφραση «αντιλαμβανόμαστε».
Όταν όμως κρίνεται η αρχική αναγνώριση ενός στοιχείου και μάλιστα άυλου που κατά το ΔΛΠ 38 και δικαίως, έχει πολύ σκληρές προϋποθέσεις, το θέμα δεν είναι τι αντιλαμβάνεται κάποιος μετά από 5 χρόνια με τα στοιχεία που του έδωσαν, αλλά τι ίσχυε τότε, δηλαδή αν οι προϋποθέσεις αρχικής αναγνώρισης ίσχυαν το 2015, το 2016 και το 2018 με τα τότε στοιχεία.
Αυτά είναι βασικά πράγματα, ορίζονται ρητά στο ΔΛΠ 38 (παράγραφος 65 και επεξηγηματικό παράδειγμα της παραγράφου 65) αλλά και σε όλα τα πρότυπα και δεν είναι δυνατόν να τα αγνοεί μια εταιρία της Big Four όπως η DELLOITE.
Δεν μπορεί μία τέτοια εταιρεία να παίρνει για τόσα σημαντικά κονδύλια «δεδομένα τα νούμερα των αύλων στοιχείων» για την χρήση 2015 και 2017, χωρίς υποστηρικτικά αρχεία, χωρίς δηλαδή καμία τεκμηρίωση.
Δηλαδή της δόθηκε εντολή να μελετήσει μια περίοδο και από την αυτή την περίοδο πήρε στοιχεία επιλεκτικά (όσα της έδωσαν) και έβγαλε πόρισμα ότι η τρύπα στα άυλα ήταν 8,2 εκατ ευρώ. Με τον τρόπο όμως που συντάχθηκε η έκθεση μπορεί να είναι 10 εκατ ευρώ, 15 εκατ ευρώ ή οτιδήποτε ο κάθε κακόπιστος ή καλόπιστος μπορεί να υποθέσει.
Επισημαίνεται ότι όπως προκύπτει από την έκθεση η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσε λανθασμένο λογιστικό χειρισμό στα άυλα (50 % άυλα και 50 % απόθεμα το οποίο δεν συνάδει με το ΔΛΠ 38) με συνέπεια να αλλάξει την λογιστικής της πολιτική το 2019!!!!!!!Το ερώτημα βεβαία που προκύπτει είναι τι επίδραση έχει το συγκεκριμένο κονδύλι τα προηγούμενα χρόνια, μιας και κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται από την έκθεση της DELLOITE και αποτελεί άλλο ένα γκρίζο σημείο.

Αέρας … φρέσκος

Οι εν λόγω προϋποθέσεις και τεκμηρίωση έπρεπε να είχαν τεκμηριωθεί από την εταιρεία και να είχαν ληφθεί στο χρόνο που αφορούσαν από τον ορκωτό ελεγκτή και αφού δεν ελήφθησαν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και ως εκ τούτου όλα τα άυλα ή συντριπτικό ποσοστό των αύλων στοιχείων είναι αέρας…. φρέσκος.
Φυσικά μέχρι σήμερα οικονομικές καταστάσεις δεν υπάρχουν και επενδυτές και ομολογιούχοι είναι εγκλωβισμένοι και κατ ουσίαν έχει μέσω της έκθεσης δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού».
Προφανώς αυτά που εντοπίζει η δημοσιογραφική έρευνα είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει πλήθος εργαλείων στη διάθεσή της. Και όλα αυτά εντοπίστηκαν πριν καν δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης