Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει αντί να λαμβάνει μέτρα - Το ζήτημα με τις ανακοινώσεις του ΟΤΕ

Όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει αντί να λαμβάνει μέτρα - Το ζήτημα με τις ανακοινώσεις του ΟΤΕ
Σε κάθε περίπτωση έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα

Ζητήματα παρακολούθησης της εφαρμογής της νομοθεσίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγείρονται όχι μόνο από τις επισημάνσεις για την κλειστή περίοδο μετά το δημοσίευμα του bankingnews για αγορές ιδίων μετοχών από ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Profile σε χρόνο που ήταν εντός του μηνός από τη δημοσίευση αποτελεσμάτων.
Και οι αγορές ιδίων μετοχών στην «κλειστή περίοδο» δεν φαίνεται να αποτελούν το μόνο ζήτημα καθώς εγείρονται και ερωτήματα για το χρόνο που μεσολαβεί από την αγορά ιδίων μετοχών από μια εισηγμένη εταιρία μέχρι την ανακοίνωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο.

Αν κάποιος παρατηρήσει τις καθημερινές ανακοινώσεις των εισηγμένων θα διαπιστώσει ότι η αγορά ιδίων δημοσιοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το αργότερο δύο ημέρες από την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν και εταιρίες όπως ο ΟΤΕ ο οποίος ανακοινώνει τις αγορές που πραγματοποίησε ανά εβδομάδα. 
Στις 17 Μαρτίου 2022 για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών, την περίοδο από 11/3/2022-17/3/2022, αγόρασε συνολικά 295.078 ίδιες μετοχές» παραθέτοντας αναλυτικά τις αγορές που έκανε σε πέντε συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου.
Το ζήτημα που υφίσταται αν ο ΟΤΕ εφαρμόζει τη νομοθεσία δεδομένου ότι ο χρόνος της μιας εβδομάδας αφορά σε πράξεις σταθεροποίησης και όχι σε επαναγορές μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση έχουν ενδιαφέρον οι επισημάνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία ωστόσο υπενθυμίζουμε ότι έχει ως αποστολή την επιτήρηση της τήρησης της νομοθεσίας και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν τις νομοθετικές διατάξεις και όχι το ρόλο του παρατηρητή που επισημαίνει το αυτονόητο.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τι προηγήθηκε

Διευκρινίσεις παρείχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από αποκάλυψη του Bankingnews (διαβάστε εδώ το δημοσίευμα) περί αγοράς ιδίων μετοχών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κλειστής περιόδου» εκ μέρους της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ και της Profile.
Όπως επισημαίνεται σχετικά, «αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών από τα πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εισηγμένες εταιρίες κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου», ένα πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα σε ένα εκδότη απαγορεύεται να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμού του ιδίου ή για λογαριασμού τρίτου, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες σχετίζονται με τις μετοχές ή τους χρεωστικούς τίτλους του εκδότη ή με παράγωγα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με αυτά, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής περιόδου 30 ημερολογιακών ημερών πριν από την ανακοίνωση μιας ενδιάμεσης οικονομικής έκθεσης ή μιας ετήσιας έκθεσης την οποία ο εκδότης υποχρεούται να δημοσιοποιήσει.
Ένας εκδότης μπορεί να επιτρέψει σε πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα να εκτελεί συναλλαγές για λογαριασμό του ιδίου ή για λογαριασμό τρίτου κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου είτε λόγω της ύπαρξης εξαιρετικών περιστάσεων οι οποίες απαιτούν την άμεση πώληση μετοχών, όπως σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, είτε λόγω των χαρακτηριστικών των σχετικών συναλλαγών, όσον αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ή σχετίζονται με σύστημα συμμετοχής των εργαζομένων στο κεφάλαιο, με αποταμιευτικά προγράμματα, με δικαιώματα επί μετοχών ή δικαιώματα επί μετοχών ή συναλλαγές στις οποίες δεν μεταβάλλεται το έννομο συμφέρον στον σχετικό τίτλο.

H ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σχετικά με θέματα διενέργειας συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου και θέματα αγοράς ιδίων μετοχών επισημαίνονται τα κάτωθι:

1)Επισήμανση αναφορικά με την απαγόρευση διενέργειας συναλλαγών από τα πρόσωπα που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εισηγμένες εταιρίες κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου ενός μήνα που προηγείται της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων (ετήσιων και εξαμηνιαίων), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 11 και 12 του κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/522.
Με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 19 του κανονισμού(ΕΕ) 596/2014:
Ένα πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα σε ένα εκδότη απαγορεύεται να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμού του ιδίου ή για λογαριασμού τρίτου, άμεσα ή έμμεσα, οι οποίες σχετίζονται με τις μετοχές ή τους χρεωστικούς τίτλους του εκδότη ή με παράγωγα ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με αυτά, κατά τη διάρκεια μιας κλειστής περιόδου 30 ημερολογιακών ημερών πριν από την ανακοίνωση μιας ενδιάμεσης οικονομικής έκθεσης ή μιας ετήσιας έκθεσης την οποία ο εκδότης υποχρεούται να δημοσιοποιήσει.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 19 του του κανονισμού (ΕΕ) 596/2014:
Ένας εκδότης μπορεί να επιτρέψει σε πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα για τον εν λόγω εκδότη να εκτελεί συναλλαγές για λογαριασμό του ιδίου ή για λογαριασμό τρίτου κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου είτε λόγω της ύπαρξης εξαιρετικών περιστάσεων οι οποίες απαιτούν την άμεση πώληση μετοχών, όπως σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, είτε λόγω των χαρακτηριστικών των σχετικών συναλλαγών, όσον αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ή σχετίζονται με σύστημα συμμετοχής των εργαζομένων στο κεφάλαιο, με αποταμιευτικά προγράμματα, με δικαιώματα επί μετοχών ή δικαιώματα επί μετοχών ή συναλλαγές στις οποίες δεν μεταβάλλεται το έννομο συμφέρον στον σχετικό τίτλο.
Επισημαίνεται ότι προκειμένου ένας εκδότης να επιτρέψει την διενέργεια συναλλαγών σύμφωνα με τα ως άνω, οφείλει να τηρεί τις διαδικασίες που περιγράφονται στα άρθρα 7, 8 και 9 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/522.

2)Επισήμανση αναφορικά με τη διενέργεια συναλλαγών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων επαναγοράς κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου ενός μήνα που προηγείται της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων (ετήσιων και εξαμηνιαίων), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την περ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού(ΕΕ) 2016/1052, ο εκδότης προκειμένου να επωφεληθεί από την απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, δεν διενεργεί πράξεις κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014·
Από τον ως άνω περιορισμό εξαιρούνται οι περιπτώσεις που περιγράφονται στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.

3) Επισήμανση αναφορικά με τις ίδιες μετοχές και τον υπολογισμό των ορίων του άρθρου 7, παρ.1 του ν.3461/2006.
Επισημαίνεται ότι αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του του άρθρου 7, παρ.1 του ν.3461/2006 ως ισχύει, περί υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, για τον υπολογισμό των εν λόγω ορίων του νόμου, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ίδιες μετοχές της Εταιρίας και συνεπώς θα πρέπει να αφαιρούνται από το σύνολο των μετοχών με δικαίωμα ψήφου αυτής για τον σχετικό υπολογισμό

Tι ανέφερε το Bankingnews που αποκάλυψε το ζήτημα

Μπορεί μια εταιρία να αγοράζει ίδιες μετοχές κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «κλειστής περιόδου» δηλαδή ένα μήνα πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων;
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι σχετικά αυστηρό για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά προβλέπει εξαιρέσεις οι οποίες πιθανά να υπάρχουν.

Από τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει το bankingnews προκύπτει ότι εντός της λεγόμενης « κλειστής περιόδου» έχουν προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών η ΕΧΑΕ, ο ΟΤΕ και η Profile.
Για παράδειγμα ο ΟΤΕ αγόρασε ίδιες μετοχές στις 18/2 αλλά και σε πρωθύστερες ημερομηνίες τον Φεβρουάριο ενώ στις 24/2 ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα.
Η ΕΧΑΕ αγόρασε στις 8/3 ενώ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 28 Μαρτίου.

Η Profile ανακοίνωσε αποτελέσματα στις 3 Μαρτίου και τον μήνα που προηγήθηκε αγόραζε καθημερινά ίδιες μετοχές ενώ στο παρελθόν έχει πουλήσει και ίδιες μετοχές ενώ έτρεχε η αγορά ιδίων που συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια απόφαση Γενικής Συνέλευσης από το Μάιο του 2020.

Άλλες εταιρίες ωστόσο έχουν ανακοινώσει ότι «προς συμμόρφωση με το άρθρο 19 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και του άρθρου 4 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2016», αναστέλλουν την αγορά ιδίων έως την δημοσίευση ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εταιρίες Μυτιληναίος και Ιντεάλ οι οποίες ανέστειλαν το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών εν όψει δημοσίευσης αποτελεσμάτων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης