Τελευταία Νέα
Speculator

«Θύμα» του πολέμου και της covid o Κλασικός Γύρος της Ελλάδας

«Θύμα» του πολέμου και της covid o Κλασικός Γύρος της Ελλάδας

Χάνονται χιλιάδες διανυκτερεύσεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, υποστηρίζουν ξενοδόχοι σε  Ολυμπία και Δελφούς

Σχετικά Άρθρα

Σε απόγνωση βρίσκονται προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα που βλέπουν ένα από τα βασικά τουριστικά προϊόντα της περιοχής τους να πέφτει «θύμα» ενός «εκρηκτικού μείγματος» και να απειλείται η βιωσιμότητά του μέχρι τον Ιούνιο.
Μετέωρα, Δελφοί, Ολυμπία, Επίδαυρος και Μυκήνες καθώς και οι γύρω περιοχές τους χάνουν καθημερινά χιλιάδες επισκέψεις Ευρωπαίων κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς εξαιτίας ακυρώσεων που προέκυψαν είτε λόγω εξέλιξης της πανδημίας στα τέλη του 2021, είτε εξαιτίας των «ρίχτερ» ανασφάλειας που προκαλούν οι επιπτώσεις των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και στερούν την προοπτική νέων κρατήσεων μέχρι και τον Μάιο.

12μηνοι προορισμοί «βλέπουν» μικρή εποχιακή σεζόν

Ο συνδυασμός είναι σαν να βάζει «βόμβες» στα θεμέλια του Κλασικού Γύρου της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο και έπειτα. Στην περιήγηση δηλαδή επισκεπτών κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη μέσω οργανωμένων εκδρομών, στους πλέον γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, μουσεία, φάρους του πολιτισμού και τόπους με ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία.
Η παραδοσιακή περίοδος σχολικού τουρισμού που ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο έχει υποστεί τεράστια πίεση, με αποτέλεσμα να χάνεται το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ολόκληρες περιοχές να «δουλεύουν» πια με άλλο τουριστικό προϊόν και όχι με αυτό που τις καθιέρωσε και τις κρατά «ζωντανές» όλο το χρόνο.
Πέρυσι ο Κλασικός Γύρος χτυπήθηκε από την πανδημία και εκεί που φέτος όλοι περίμεναν να ανακάμψει, με το που ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία αντίστοιχες εκδρομές ακυρώθηκαν ή δεν προγραμματίστηκαν καθόλου και έτσι χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις.
«Δυστυχώς, 12μηνοι προορισμοί πάνε πάλι σε μικρή εποχιακή σεζόν με τον ανάλογο οικονομικό αντίκτυπο.
Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι για παράδειγμα, έχουν ακυρώσει από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο συνδυασμός covid – πολέμου, η αυξημένη ανασφάλεια των ευρωπαϊκών αγορών και ο πρωτόγνωρος πανικός λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας προκαλεί διάβρωση, διάλυση και άλλη μια χρονιά χαμένη» υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δελφών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Όπως λέει «στο ήδη προβληματικό «κομμάτι» του Κλασικού Γύρου δεν προγραμματίζονται πλέον μακρινές σχολικές εκδρομές, ενώ τώρα με τον πόλεμο έχουν κόψει και οι μεμονωμένοι».
Ο προορισμός του, διευκρινίζει, «δεν είναι νησί, έχει «φτιαχτεί» για να δουλεύει όλο το χρόνο και με άλλη τιμολογιακή πολιτική».
Επιπλέον προσθέτει ότι «θα είναι πλήγμα για τους Δελφούς η απουσία Ουκρανών, οι οποίοι πέρυσι στήριξαν την περιοχή» και εκτιμά ότι ο οδικός τουρισμός από την Ευρώπη διανύει μια περίοδο «τεράστιας ανασφάλειας».

«Χάνουμε 50 χιλιάδες αφίξεις – Εξαίρεση οι Αμερικανοί»

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αρχαία Ολυμπία που βλέπει να χάνει το 30% της τουριστικής της κίνησης, από την απουσία σχολικών εκδρομών προερχόμενες από τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία σε χρονικό διάστημα ενός τετραμήνου, από τον περασμένο Φεβρουάριο δηλαδή μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο.
«Είναι το τετράμηνο των σχολικών εκδρομών και θα λείψουν από την περιοχή μας.
Ο πόλεμος, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και όλες οι συνέπειες προκαλούν τεράστια ανασφάλεια στο εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό και είναι απολύτως λογικό, αφού το ζητούμενο των εκδρομέων είναι η ασφάλεια και η ξεγνοιασιά που στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και περιχώρων κ. Βασίλης Τυλιγάδας.
Μοναδική εξαίρεση, όπως τονίζει, είναι για την ώρα οι κρατήσεις από τις ΗΠΑ. «Όλα είναι παγωμένα, οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν εξαφανισμένοι μέχρι τον Μάιο, χάνουμε συνολικά 50 χιλιάδες αφίξεις για το τετράμηνο.
Μόνο η αμερικανική αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τις 13 Μαρτίου και ελπίζουμε να συνεχιστούν», τονίζει και μεταφέρει την αγωνία των τουριστικών επιχειρήσεων που αδυνατούν, όπως λέει, να βγάλουν τα λειτουργικά έξοδά τους, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και με τιμές στα τουριστικά πακέτα, ίδιες με του 2019.
«Η μόνη λύση είναι να μεταφερθούν πιο πίσω οι υποχρεώσεις μας, είτε δανειακές, είτε φορολογικές και ασφαλιστικές για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Δεν φαίνεται προοπτική για τον Μάιο και όσο για το καλοκαίρι, φοβόμαστε το last minute λόγω ακρίβειας», καταλήγει.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης