Τελευταία Νέα
Speculator

Έρχεται καταιγίδα υψηλών προμηθειών από τις τράπεζες - Αδυνατούν να βγάλουν έσοδα από τόκους

Έρχεται καταιγίδα υψηλών προμηθειών από τις τράπεζες - Αδυνατούν να βγάλουν έσοδα από τόκους
Αναμένεται και πτώση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης το επόμενο δωδεκάμηνο
Σχετικά Άρθρα

Καταιγίδα προμηθειών έρχεται να σαρώσει το επόμενο διάστημα τις τσέπες των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες καθώς λόγω των χαμηλών επιτοκίων αλλά και της δεδομένης πτώσης της πιστωτικής επέκτασης οι τράπεζες αδυνατούν να παράγουν έσοδα από τόκους που αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων και κερδοφορίας τους.
Έτσι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν τα έξοδα εξέτασης φακέλων για στεγαστικά ή άλλα δάνεια, οι προμήθειες πιστωτικών καρτών και εμβασμάτων ακόμα και το κόστος ενημέρωσης των πελατών.
Οι τράπεζες οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας να αντιμετωπίσουν την ισχυρή πίεση των μετόχων τους για κερδοφορία την οποία δεν μπορούν να επιτύχουν από τη βασική τους δραστηριότητα δηλαδή την αγορά και πώληση χρήματος.

Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε άμεσα να βελτιώσει την κατάσταση είναι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πράγμα που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο σημείο να έχουν εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια από το παρελθόν βασισμένα πάνω σε μικρό spread στο Euribor τα οποία φτάνουν να τους προκαλούν και ζημία καθώς δεν είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων και δεν είχαν κλειδώσει ως βάση του spread το μηδενικό επιτόκιο.
Έτσι ουσιαστικά σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους είναι μηδενικής ή ακόμα και αρνητικής απόδοσης πράγμα που παραλείπουν να αναφέρουν.
Την ίδια στιγμή η προοπτική πιστωτικής επέκτασης για τον επόμενο χρόνο δεν είναι ευοίωνη καθώς η περίοδος του ΤΕΠΙΧ και των εγγυήσεων του δημοσίου παρήλθε και έτσι τα νέα δάνεια δεν μπορούν να δοθούν με την άνεση της εγγύησης του δημοσίου.

Έτσι είναι ιδιαίτερα πιθανή αν όχι βέβαια η υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης για τους επόμενους τουλάχιστον δώδεκα μήνες δεδομένου και του χαμηλού ποσοστού χρηματοδοτήσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι δύσκολες εποχές που έρχονται αναμένεται να φανούν έστω και σε περιορισμένη έκταση στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης