Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Πρόστιμο 50.000 ευρώ που δεν ανακοινώθηκε... με 17 χρόνια καθυστέρηση από Κεφαλαιαγορά στην Εθνική

Αποκάλυψη: Πρόστιμο 50.000 ευρώ που δεν ανακοινώθηκε... με 17 χρόνια καθυστέρηση από Κεφαλαιαγορά στην Εθνική
Μοίρασαν ομόλογα 335 εκ ευρώ σε άσχετους επενδυτές επί διοίκησης Αράπογλου-Πανταλάκη-Ο ρόλος Π Χριστοδούλου και ο… Γιώργος Πάσχας

Απίστευτο και όμως αληθινό:
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τιμώρησε για μια πολύ σοβαρή παράβαση που έγινε τη διετία 2004-2005 την Εθνική τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή 17 ολόκληρα χρόνια πριν, με πρόστιμο 50.000 ευρώ, αλλά ουδέποτε το ανακοίνωσε.
Βέβαια η Επιτροπή πληροφορήθηκε την παράβαση μετά από κοινοποίηση δικαστικών εγγράφων το 2020, καθώς οι τότε ελεγκτές δεν πήραν είδηση τι ακριβώς είχε συμβεί.

Συγκεκριμένα, η Εθνική επί διοίκησης Αράπογλου, με υποδιοικητή τον νυν επικεφαλής της Attica Bank κ. Θόδωρο Πανταλάκη και υπό την εποπτεία του τότε Γενικού Διευθυντή κ. Πέτρου Χριστοδούλου, εξέδωσε δύο ομόλογα συνολικής αξίας 335 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής της NBG Funding Ltd, τα οποία εισήγαγε σε ξένα Χρηματιστήρια.
Για τα ομόλογα αυτά έπρεπε να εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο καθώς διατέθηκαν μέσω του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε μη ειδικούς επενδυτές, δηλαδή σε απλούς πελάτες της τράπεζας που δεν είχαν ουσιαστικά καμία γνώση περί των συγκεκριμένων προϊόντων.
Όμως η Εθνική ουδέποτε εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο.

Κάποιοι από τους επενδυτές που έχασαν χρήματα προχώρησαν σε δικαστικές ενέργειες και έτσι το θέμα έφτασε με πολλά χρόνια καθυστέρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Βέβαια το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε την ποινή που επέβαλε γεννά εύλογα ερωτήματα.
Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι τότε επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας ήταν το νυν μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτευόμενων Εταιριών της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Πάσχας, ο οποίος είναι άγνωστο αν συμμετείχε στην ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των παραβάσεων της Εθνικής Τράπεζας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.comd
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης