Τελευταία Νέα
Speculator

Spitogatos Έρευνα: Αύξηση των ενοικίων έως 34% παρά την πανδημία

Spitogatos Έρευνα: Αύξηση των ενοικίων έως 34% παρά την πανδημία
Που βρίσκονται τα ενοίκια στις ακριβές περιοχές της Αθήνας
Σχετικά Άρθρα

Ενοίκια αυξημένα από 9 έως 34% ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της γνωστής ιστοσελίδας spitogatos.gr.
Με έρευνα που διενήργησε, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του bankingnews που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021 με τίτλο «Αυξημένα ενοίκια έως 40% ζητούν οι ιδιοκτήτες για να καλύψουν τις ζημιές από τον covid 19».
Η έρευνα της spitogatos διευκρινίζει ότι πρόκειται για ζητούμενες τιμές ενώ δεν συνεισφέρει ευρήματα για τα ακίνητα που ενοικιάστηκαν και σε ποιες τιμές σε σχέση με τις αρχικές ζητούμενες.
Πάντως η πολιτεία έχει αφήσει στο έλεος των παράλογων απαιτήσεων των ιδιοκτητών τους ενοικιαστές οι οποίοι με το καθεστώς το φόβου να μη βρεθούν στο δρόμο υποκύπτουν στις πιέσεις.
Η τάση όπως προκύπτει από την έρευνα είναι ενδεικτική αναφορικά με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών οι οποίοι αξιοποιούν το ελεύθερο καθεστώς που επικρατεί για τις μισθώσεις.
Στις περιπτώσεις λήξης των συμβολαίων μετά την περίοδο τριών ετών, ποιος ενοικιαστής θα απορρίψει το αίτημα του ιδιοκτήτη για αύξηση του ενοικίου τουλάχιστον στα επίπεδα του 10% με 15% διότι σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσει νέα κατοικία.
Πιο αναλυτικά η αγορά ακινήτων προς ενοικίαση, όπου οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στην Αττική αυξήθηκαν στο 71,8%, μειώθηκαν στο 23,9% και έμειναν σταθερές στο 4,3% των περιοχών, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν στο 86,8%,μειώθηκαν στο 7,9% και έμειναν σταθερές στο 5,3% των περιοχών.
Συγκεκριμένα, στην Αττική, σε πολλά προάστια η αύξηση ξεπέρασε το 20%, όπως στο Σούνιο (+34%), τους Αγίους Αναργύρους (+24,8%), την Νέα Φιλαδέλφεια (+21,6%), τον Ταύρο (+20,8%) και τη Λυκόβρυση (+20%). Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα παρατηρείται η μέγιστη αύξηση, άνω του 20%, ενώ σημαντική αύξηση τιμών σημειώνεται και σε πολλά άλλα προάστια όπως η Πολίχνη (+16,7%), το Βυζάντιο (+14,6%) και το Φίλυρο (+14,5%).

Που βρίσκονται τα ενοίκια στις ακριβές περιοχές της Αθήνας

Οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο εξακολουθούν να παρατηρούνται στο Ιστορικό Κέντρο (12,22€), το Μετς-Καλλιμάρμαρο (11,03€), το Σούνιο (10,32€) και τον Άλιμο (10,14€), ενώ οι περιοχές της Αττικής με τα χαμηλότερα ενοίκια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες αγγελίες του Spitogatos είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (5,58€), το Πέραμα (5,66€), η Παλαιά Φώκαια (6,34€) και τα Καμίνια (6,52€). Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τα υψηλότερα ενοίκια είναι η περιοχή Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα (8,41€), ο Βαρδάρης (7,5%) και το Βυζάντιο (6,8€), ενώ οι περιοχές με τα χαμηλότερα ενοίκια είναι η Μυγδονία (2,92€), τα Βασιλικά (3,5€) και ο Χορτιάτης (3,72€).
Ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει:
«Παρότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλη την επικράτεια, εν μέσω της πανδημίας - φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο 80% περίπου των περιοχών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης- βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, διαφαίνονται και κάποιες περιοχές-εξαιρέσεις, με πιο αξιοσημείωτες κάποιες περιζήτητες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα ενοίκια παρουσιάζουν μείωση.
Προσθέτει πώς η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και η ενδεχόμενη επιστροφή του τουρισμού -και άρα η επαναφορά κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης- θα επηρεάσει περαιτέρω την αγορά».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnes.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης