Τελευταία Νέα

Π. Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Τα πρώτα βήματα για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

Π. Τσακλόγλου (υφυπ. Εργασίας): Τα πρώτα βήματα για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης
Το ΤΕΚΑ έχει ήδη υποδεχθεί τους πρώτους ασφαλισμένους του, μισθωτούς και μη μισθωτούς
Του Πάνου Τσακλόγλου *

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ψηφίστηκε ο νόμος σύστασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, δηλαδή την 1/1/2022. Ένας νέος θεσμός που χτίζεται στα πρότυπα άριστων διεθνών πρακτικών, με τέσσερις στόχους: (α) την παροχή υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους νέους εργαζομένους, (β) τον περιορισμό της έκθεσης του ασφαλιστικού μας συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, (γ) την ενίσχυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, και, (δ) την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των νέων στην κοινωνική ασφάλιση και τον περιορισμό των κινήτρων του εργαζομένου για ανασφάλιστη εργασία.
Το ΤΕΚΑ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο συστήνεται εκ του μηδενός, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις αρχικές δυσκολίες -«παιδικές ασθένειες»- ενός νεοσύστατου οργανισμού, όσο όμως και κυρίως για τη μοναδική ευκαιρία που παρέχεται να συγκροτηθεί σε γερά θεμέλια, με σύγχρονες αντιλήψεις διοίκησης, λειτουργικές επιχειρησιακές διαδικασίες και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, χωρίς να κουβαλάει αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης των κανονισμών λειτουργίας

Το δύσκολο έργο των πρώτων βημάτων του ΤΕΚΑ έχει αναλάβει Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή ως μεταβατικό όργανο διοίκησης, με Πρόεδρο την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα έχει κατορθώσει να το καταστήσει επιχειρησιακά λειτουργικό. Το ΤΕΚΑ έχει ήδη υποδεχθεί τους πρώτους ασφαλισμένους του -μισθωτούς και μη μισθωτούς- μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και της αποστολής ειδοποιητηρίων, αντίστοιχα. Η άριστη συνεργασία μεταξύ των στελεχών του ΤΕΚΑ και του e-ΕΦΚΑ ήταν καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης προσχεδίων όλων των απαραίτητων κανονισμών (εσωτερικής λειτουργίας, οικονομικής και λογιστικής λειτουργίας, επενδύσεων, κ.α.), καθώς και του οργανογράμματος του ΤΕΚΑ, τα οποία θα παραδοθούν στην πρώτη τακτική Διοίκηση του Ταμείου, ως βάση για τις δικές του πλέον ενέργειες.

Μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση

Η επταμελής Διοίκηση του Ταμείου θα οριστεί μέσα από ανοικτές δημόσιες διαδικασίες. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανοικτή πρόσκληση, προκειμένου βάσει αυστηρά αξιοκρατικών κριτηρίων να επιλεγούν τα άτομα που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ΤΕΚΑ. Όπως προβλέπεται και στο νόμο, η Διοίκηση του ΤΕΚΑ θα απαρτίζεται από άτομα που διαθέτουν σημαντική εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις. Η επιλογή των μελών της θα γίνει από ανεξάρτητο συμβούλιο επιλογής το οποίο απαρτίζεται από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ένα υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και ένα καθηγητής ΑΕΙ που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Εν συνεχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει τα σχέδια Κανονισμών και θα επιλέξει τον πρώτο Διευθύνοντα Σύμβουλο -με ανοικτές διαδικασίες- προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση λειτουργίας του, υπό μόνιμη Διοίκηση.
Το ΤΕΚΑ φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μια νέα σελίδα στην κοινωνική ασφάλιση, παρέχοντας υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης στον πολίτη, εκπαιδεύοντας τον, παράλληλα, στην αξία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Πιστεύω ακράδαντα, πως η μεταρρύθμιση αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και, ταυτόχρονα, θα συνδράμει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω των επενδύσεων που θα γίνονται με διαφάνεια και προς όφελος των ασφαλισμένων.

* Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης