Πρόσωπα

La Liga: Για τον Λουίς Σουάρες γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, κύριε Κούμαν… (video)

La Liga: Για τον Λουίς Σουάρες γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, κύριε Κούμαν… (video)
Ο «τελειωμένος» Λουίς Σουάρες οδηγεί στον τίτλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, την ώρα που ο Ρόναλντ Κούμαν… αποχαιρετά τη Βαρκελώνη.
Σχετικά Άρθρα
Όταν ο Ουρουγουανός έφτασε στη Βαρκελώνη από τη Λίβερπουλ το 2014 για περίπου 82 εκατομμύρια ευρώ, όλοι έκαναν λόγο για έναν επιθετικό παγκόσμιας κλάσης, αλλά με προβληματικό χαρακτήρα. Άλλωστε όταν αποκτήθηκε από την ομάδα, είχε τιμωρηθεί με 4 μήνες απουσίες από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, επειδή είχε δαγκώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 τον Τζιόρτζιο Κιελίνι, η οποία ήταν και η (!) συνολικά φορά που δάγκωνε αντίπαλο.

Μετά από μία πετυχημένη τετραετία στην Λίβερπουλ, οπότε και έφτασε κοντά και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ήρθε η ώρα να αλλάξει νοοτροπία, κάτι το οποίο του ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή στους «μπλαουγκράνα».

Η γέννηση του «MSN» και η κυριαρχία σε Ισπανία και Ευρώπη

Ο Ουρουγουανός έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στις 25 Οκτωβρίου του 2014, ξεκινώντας ως βασικός με τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης για το «El Clasico», με τους Καταλανούς να χάνουν με 3-1. Το 2014-15 εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τον Σουάρες, με την Μπαρτσελόνα να πετυχαίνει το treble, επικρατώντας της Γιουβέντους στον τελικό του Champions League με 3-1.

Suarez_Messi.jpg

Ο Σουάρες ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν στην Ισπανία με 25 γκολ σε 43 αγώνες, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε μόλις 2 βαθμούς παραπάνω από τη Ρεάλ (94). Στα επόμενα 4 χρόνια ο Σουάρες με τον Μέσι εγκαθίδρυσαν την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, μετρώντας άλλα 3 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 2 Super Cup. Ακόμα και μετά τη φυγή του Νεϊμάρ για την Παρί Σεν Ζερμέν το 2017, οι δύο Λατίνοι διατήρησαν το σύλλογο στην κορυφή.

Το καταστροφικό 2020 και η έλευση του Κούμαν

Η σεζόν 2019-20 επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον COVID-19, με τα πρωταθλήματα να «παγώνουν» και την Μπαρτσελόνα να χάνει στο τέλος τον τίτλο στην Primera από τη Ρεάλ για 5 βαθμούς, ωστόσο και ο ίδιος ο Σουάρες δεν ήταν πλέον ο ίδιος παίκτης. Ο Ουρουγουανός επιθετικός, έχοντας φτάσει πλέον τα 33 του χρόνια, έχασε 8 αγώνες εξαιτίας των τραυματισμών, ενώ αντίστοιχα και η απόδοση της Μπαρτσελόνα έμοιαζε να πέφτει δραματικά, με τον Μέσι να είναι ο μόνος που την «κρατούσε».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν προημιτελικός με την Μπάγερν Μονάχου στις 14 Αυγούστου για το Champions League. Οι Βαυαροί «σκόρπισαν» την Μπαρτσελόνα με το επιβλητικό 8-2, την πιο βαριά ήττα του συλλόγου τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ ο οργανισμός έμεινε χωρίς τίτλο για πρώτη φορά μετά από το 2007.

Suarez.jpg

Αυτή η ήττα «τράνταξε» τους πάντες στο σύλλογο, με τον πρόεδρο, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, να συγκαταλέγει τον Σουάρες σε μία λίστα 14 παικτών οι οποίοι βρισκόντουσαν στην πόρτα της εξόδου. Ο Ρόναλντ Κούμαν ανέλαβε το τιμόνι της Μπαρτσελόνα, με τον Ολλανδό να ξεκαθαρίζει από την πρώτη στιγμή πως δεν τον υπολογίζει και θα χρειαστεί να βρει άλλη ομάδα. Αρχικά, ο Σουάρες έφτασε κοντά στη Γιουβέντους, ωστόσο όταν έγινε γνωστό πως προσπάθησε με παράνομο τρόπο να αποκτήσει ιταλικό διαβατήριο, η μεταγραφή του «πάγωσε», με την Ατλέτικο Μαδρίτης να το εκμεταλλεύεται και να πληρώνει μόλις 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερο τον Μέσι, με τις φήμες για αποχώρηση του από τον σύλλογο να «οργιάζουν», γράφοντας για τον φίλο του:

«Σου άξιζε ένα αντίο αντίστοιχο του ποιος είσαι, ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του συλλόγου. Πέτυχες σπουδαία πράγματα για την ομάδα και σε ατομικό επίπεδο, δεν σου άξιζε να σε “πετάξουν” με αυτό τον τρόπο. Αλλά η αλήθεια είναι πως σε αυτό το στάδιο τίποτα δεν με εκπλήσσει πλέον». Ο Σουάρες έφυγε από την Μπαρτσελόνα μετά από 283 συμμετοχές και 198 γκολ με την φανέλα του συλλόγου, επίδοση που τον έφερε στην 3η θέση της λίστας με τους σκόρερ όλων των εποχών.

Η συνεργασία με τον Σιμεόνε και η «αναγέννηση»

Πλέον ως ποδοσφαιριστής των «ροχιμπλάνκος» έκανε ντεμπούτο απέναντι στη Γρανάδα στις 27 Σεπτεμβρίου, πετυχαίνοντας 2 γκολ και μοιράζοντας 1 ασίστ στο 6-1. Ο Ουρουγουανός έδειξε από την πρώτη στιγμή ικανός να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, «σπάζοντας» στις 3 Ιανουαρίου το ρεκόρ του Ραδαμέλ Φαλκάο για τη συμμετοχή σε γκολ σε 12 αγώνες. Ο Κολομβιανός είχε καταφέρει να πετύχει 9 γκολ και να δώσει 1 ασίστ, την ώρα που ο Σουάρες είχε βάλει και αυτός 9 γκολ, αλλά είχε μία ασίστ παραπάνω.

Οι «ροχιμπλάνκος» ηττήθηκαν μόλις σε έναν αγώνα στα πρώτα 23 παιχνίδια της σεζόν, μαζί με 4 ισοπαλίες και 17 νίκες. Την ίδια ώρα στο Champions League τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά για τον Ντιέγκο Σιμεόνε και την ομάδα, καθώς αποκλείστηκαν από την Τσέλσι στους «16» του θεσμού με δύο ήττες και συνολικό σκορ 3-0 για τους «μπλε». Μετά από 25 αγωνιστικές στην La Liga η διαφορά από την κορυφή ήταν ελάχιστη, με την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι με 58 βαθμούς, την Μπαρτσελόνα με 56 και την Ατλέτικο στην θέση με 54, όσους και η Σεβίλλη.


Με το πρωτάθλημα να φτάνει προς το τέλος του και τις Ρεάλ και Ατλέτικο να παραμένουν ζωντανές στο «κυνήγι», ο αγώνας της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Οσασούνα ήταν ζωτικής σημασίας για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Μπούντιμιρ είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους στο 76’, με το Λόντι να απαντά 6 λεπτά αργότερα. Εκεί που όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα λήξει ισόπαλος και οι δύο ομάδες της Μαδρίτης θα είναι ισόβαθμες στην κορυφή με 81 βαθμούς, το γκολ του Σουάρες στο 88’ έδωσε ισχυρό προβάδισμα τίτλου για τους «ροχιμπλάνκος».

Η εξιλέωση του Σουάρες και τα μαύρα σύννεφα του Κούμαν

Πλέον η Ατλέτικο βρίσκεται μόλις μία «στροφή» πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, με τον Σουάρες να μετρά φέτος 20 γκολ σε 31 αγώνες, την ώρα που ο Κούμαν φαίνεται να μετρά... μέρες στη Βαρκελώνη. Ο Ολλανδός δεν κατάφερε να διατηρήσει την ομάδα σε τροχιά πρωταθλήματος, ενώ στην Ευρώπη γνώρισε και τον αποκλεισμό στον γύρο των «16» από την Παρί Σεν Ζερμέν. Τα τελευταία δημοσιεύματα από το εξωτερικό τονίζουν πως ο Κούμαν δύσκολα θα είναι στον πάγκο των "μπλαουγκράνα" και τη νέα σεζόν, με την επιστροφή του Τσάβι, αυτή την φορά σε ρόλο τεχνικού, να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Koeman.jpg

Πέρα από αυτό, εντύπωση προκαλεί ο «σχεδιασμός» των «μπλαουγκράνα» για τη νέα σεζόν. Τα ονόματα των Τζίνι Βαϊνάλντουμ και Μέμφις Ντεπάι βρίσκονται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας, όπως και αυτό του Σέρχιο Αγουέρο. Ο Αργεντινός αποχωρεί από τη Μάντσεστερ Σίτι μετά από 10 χρόνια, με την προοπτική να αγωνιστεί με τον φίλο του από την Εθνική Αργεντινής να τον «τραβά» προς τη Βαρκελώνη. Παρ’ όλα αυτά, ο Αγουέρο έχει φτάσει τα 32 του χρόνια, ενώ εσχάτως έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Μένει να φανεί εάν ο Αργεντινός επιθετικός θα προσαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο που τα κατάφερε και ο Σουάρες στην Ατλέτικο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Μπαρτσελόνα θα έχει ένα «πολυάσχολο» καλοκαίρι, καθώς θέλει να «ξεφορτωθεί» αρκετούς παίκτες για να προχωρήσει σε μεταγραφές που θα την επαναφέρουν στην κορυφή.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης