Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο... κόκκινο το Μαξίμου λόγω Μέσης Ανατολή - Ανησυχία για Σούδα, μέτρα ασφαλείας για πιθανούς στόχους, καθημερινές συσκέψεις

Στο... κόκκινο το Μαξίμου λόγω Μέσης Ανατολή - Ανησυχία για Σούδα, μέτρα ασφαλείας για πιθανούς στόχους, καθημερινές συσκέψεις
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, είχε  ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Ανησυχία επικρατεί το Μαξίμου που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βάζοντας σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο και στην Κύπρο, μετά την επίθεση ιρανικού drone σε βρετανική βάση στο Ακρωτήρι και το νέο σημερινό συναγερμό. 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στραμμένο το βλέμμα στους Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μεση Ανατολή, στα 10 ελληνικά πλοία που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο, αλλά και στις νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα, όπως σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και στα μεγάλα αεροδρόμια.
Παράλληλα, τηρεί στάση αναμονής για τις επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 20% έως 25% του φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, καθημερινές θα είναι οι συσκέψεις στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, για την αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος αύριο, Τρίτη 3/3, θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες  και ζεύγος μαχητικών F-16.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε στόχους ισραηλινού και αμερικανικού ενδιαφέροντος, καθώς και σε άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, που δεν περιορίζονται σε διπλωματικές αποστολές, αλλά επεκτείνονται και σε επιχειρηματικούς και εμπορικούς χώρους που μπορεί και να αποτελέσουν στόχους.

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή

Τα σχέδια επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών
που έχουν εκπονηθεί προς εφαρμογή όταν αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στην Κύπρο, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή.
Ο Πρωθυπουργός
ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια και η στήριξη των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα σχέδια επαναπατρισμού που έχουν εκπονηθεί προς εφαρμογή όταν αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία και το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του εδάφους.
mits_61.JPG
Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχει έτοιμο σχέδιο επαναπατρισμού τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων ώστε να παρασχεθεί προξενική συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη, σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές διπλωματικές αποστολές στις επίμαχες περιοχές, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί συνολικά 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο 24ωρο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ενημερώθηκε για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, τη διαμονή τους και τη διαχείριση των αιτημάτων επαναπατρισμού, τα οποία υποβάλλονται, μέσω σχετικής πλατφόρμας που έχει ενεργοποιηθεί για κάθε Αρχή.
Μάλιστα, δόθηκαν οδηγίες για την άμεση και ασφαλή επιστροφή όσων πολιτών το επιθυμούν μόλις αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία, ενώ ζητήθηκε οι Διπλωματικές Αποστολές να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και διαρκή επικοινωνία με τους Έλληνες της περιοχής.

Μαρινάκης: Πτήσεις επαναπατρισμού και μέσα στην ημέρα σε χώρες με λιγότερους περιορισμούς πτήσεων

Σε χώρες της Μέσης Ανατολής που υπάρχουν Έλληνες και λιγότεροι περιορισμοί πτήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει -ακόμη και εντός της ημέρας- πτήσεις επαναπατρισμού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε, «η ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλες οι ελληνικές Πρεσβείες στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές και βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση και διαρκή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στις ιστοσελίδες των αρμόδιων Πρεσβειών και Προξενείων της Ελλάδας αναρτώνται και επικαιροποιούνται τακτικά τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, τα στοιχεία επικοινωνίας των Πρεσβειών και των Προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι πλατφόρμες εγγραφής Ελλήνων πολιτών για τον επαναπατρισμό τους, όταν αυτός καταστεί εφικτός, καθώς και κάθε συναφής ανακοίνωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει συνολικά 10 τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης για παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, από τις οποίες οι 3 είναι αποκλειστικά για Έλληνες που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί προς παροχή προξενικής συνδρομής».
Εξήγησε ότι όσο ο εναέριος χώρος στην περιοχή παραμένει κλειστός, καμία πτήση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ με την την αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας, οι διπλωματικές αρχές είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία συνδρομή προς τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επαναπατριστούν.
«Έως και τώρα, ο εναέριος χώρος της περιοχής παραμένει κλειστός στην συντριπτική πλειοψηφία του. Σε χώρες που υπάρχουν έλληνες και λιγότεροι περιορισμοί πτήσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει -ακόμη και εντός της ημέρας- πτήσεις επαναπατρισμού.
Έως τότε, παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και των Αρχών του εξωτερικού, καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τους», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι πρόκειται για μια εμπόλεμη κατάσταση μεγάλης κλίμακας, λόγω της συμμετοχής πολλών κρατών στη σύρραξη, αλλά και του γεγονότος ότι δύο από τις χώρες στις οποίες υφίσταται πρόβλημα (Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αποτελούν ταξιδιωτικό κόμβο από άλλους προορισμούς, με αποτέλεσμα Έλληνες ταξιδιώτες να έχουν εγκλωβιστεί σε πολλές άλλες χώρες. Το πρόβλημα αυτό υφίσταται για όλες τις χώρες του κόσμου, πολίτες των οποίων βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές. Η Ελλάδα μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών και για πλήρη ετοιμότητα ώστε μόλις αρθούν οι περιορισμοί πτήσεων να επιστρέψουν οι συμπολίτες μας κατά προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. σε στόχους αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στη χώρα μας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, κυρίως σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΕΡΤnews η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κ. Δημογλίδου.
Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε στόχους ισραηλινού και αμερικανικού ενδιαφέροντος, καθώς και σε άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την κα. Δημογλίδου, αυτά δεν περιορίζονται σε διπλωματικές αποστολές, αλλά επεκτείνονται και σε επιχειρηματικούς και εμπορικούς χώρους που ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους.
Ακόμη, έμφαση δίνεται στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, όπου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με αυξημένο προσωπικό, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους (Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΥΠ) βρίσκονται σε στενό συντονισμό.
Για Έλληνες πολίτες που μπορεί να βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα, η Ελληνική Αστυνομία είναι να συνδράμει σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο σχετικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την κα Δημογλίδου, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση προς τους πολίτες να αποφεύγουν συγκεκριμένα σημεία, η κατάσταση περιγράφεται ως περίοδος «πολύ αυξημένων μέτρων και επιτήρησης», με στόχο την πρόληψη οποιουδήποτε περιστατικού.

Ανησυχία για Σούδα

Για την Κρήτη και την αμερικανική βάση της Σούδας, αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απειλή, οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι στο παρελθόν έχουν αποτραπεί επιθέσεις σε ξένους στόχους χάρη στην έγκαιρη δράση των υπηρεσιών.
Ήδη, τέθηκε σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής η βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα συναγερμού και ενισχυμένης αεράμυνας, ενώ η εγκατάσταση παραμένει κλειστή στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων ασφαλείας για το μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό.
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως στη Σούδα λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις και ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Βάση της Σούδας αποτελεί κομβικό σημείο για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς εκεί σταθμεύουν αεροπορικές και ναυτικές μονάδες των ΗΠΑ, μαζί με προσωπικό, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και πυρομαχικά.

Καθημερινές οι συσκέψεις Δένδια - Μεταβαίνει στην Κύπρο την Τρίτη 3/3

Καθημερινές θα είναι πλέον οι συσκέψεις στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια, για την αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σε νέα σύσκεψη σήμερα, Δευτέρα 2/3, που συγκάλεσε ο κ. Δένδιας, επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, καθώς και ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, ενώ αποφασίστηκε η σύσκεψη να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, στις 08:00.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διευθυντής του Ε’ Κλάδου Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής και ανώτατοι αρμόδιοι Αξιωματικοί.
Επίσης, ο κ. Δένδιας συνεχίζει τις τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από συμμαχικές χώρες, ενώ αύριο, Τρίτη 3/3, θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου και θα  γίνει δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη και θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα. Σημειώνεται ότι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ,  αποστέλλεται άμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία η φρεγάτα Κίμων μαζί με 2η ελληνική φρεγάτα, η οποία θα φέρει το σύστημα Κένταυρος, καθώς και ζεύγος μαχητικών F-16.

Στον Περσικό Κόλπο 10 ελληνικά πλοία με 85 Έλληνες ναυτικούς - Πλήγμα με μικρές ζημιές σε ελληνόκτητο πλοίο

Εντός του Περσικού Κόλπου βρίσκονται 10 ελληνικά πλοία και 5 εκτός αυτού, ενώ συνολικά περίπου 325 πλοία που συνδέονται με την Ελλάδα αλλά είναι υπό ξένη σημαία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Β. Κικίλιας, στα 10 ελληνικά πλοία επιβαίνουν 85 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι καλά και υπάρχει συνεχής επικοινωνία μαζί τους, ενώ ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.
Πάντως, υπήρξε πλήγμα με μικρές ζημιές σε ελληνόκτητο πλοίο, το οποίο συνέχισε την πορεία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης