Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιδοτήσεις

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι επιδοτήσεις
Το αίτημα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, υποβάλλεται υπό το φως των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί την τελευταία 5ετία και αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη, έγκυρη και με διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Το αίτημα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, υποβάλλεται υπό το φως των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί την τελευταία 5ετία και αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη, έγκυρη και με διαφάνεια καταβολή των ενωσιακών επιδοτήσεων της ΚΑΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές Β. Κόκκαλη, Αλ. Αυλωνίτη, Κ. Βέττα, Χρ. Γιαννούλη, Μ. Ζαμπάρα, Σ. Κεδίκογλου, Χ. Μαμουλάκη, Ν.Παππά και Θ.α Τζάκρη.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για:
-τη διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση του υπό επιτήρηση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΠΕΚΕΠΕ.
-τα δυσθεώρητα πρόστιμα που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς επιβολή στη χώρα, ως συνέπεια της κακοδιαχείρισης των ενωσιακών πόρων της ΚΑΠ.
-την καθυστέρηση του ανοίγματος των δηλώσεων του ΟΣΔΕ για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), ενώ λειτουργεί για τις on line αιτήσεις των αγροτών και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στις προσεχείς πληρωμές των αγροτών.
-τα πορίσματα των εγχώριων και ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών για τις δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με πιο πρόσφατο αυτό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαπίστωσε «εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023», εξαιτίας της «χρησιμοποίησης εσφαλμένης γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021, αντί της ορθής έτους 2022», με αποτέλεσμα περίπου 196.083 αγρότες να πρέπει να επιστρέψουν 50.755.440,32 ευρώ.
«Οι συνθήκες αυτές στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιδεινώνουν, αναμφισβήτητα, ακόμη περισσότερο την κατάσταση του αγροτικού κόσμου της χώρας μας, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της δυσθεώρητης αύξησης του κόστους παραγωγής και της μεγάλης μείωσης της παραγωγής. Γι' αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν όλοι οι δυνατοί τρόποι, που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη, αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο Οργανισμός να καταβάλει έγκυρα, έγκαιρα και με απόλυτη διαφάνεια τις ενωσιακές επιδοτήσεις στους αγρότες μας, με επαρκή τεχνική υποστήριξη, στελεχιακή επάρκεια και εύρυθμη διοικητική λειτουργία, αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο της επιβολής και νέων δυσθεώρητων δημοσιονομικών διορθώσεων-προστίμων από την ΕΕ, που εν τέλει επιβαρύνουν, συνολικά, τους Έλληνες φορολογούμενους», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτουν ότι αυτή είναι η κατάσταση, ενώ «οι πληρωμές από το 2023 και μέχρι και το 2027, θα διενεργούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, που εισηγήθηκε και εφαρμόζει η κυβέρνηση και το οποίο, όπως αποδείχθηκε στην πράξη κατά την πρώτη χρονιά υλοποίησής του, χρήζει ουσιαστικής τροποποίησης, μέσα από μία πραγματική διαβούλευση, με τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και πρωτίστως να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων αγροτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης