Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολη: Θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας υπουργών ΕΕ – αραβικών κρατών για διαπραγματεύσεις

Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολη: Θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας υπουργών ΕΕ – αραβικών κρατών για διαπραγματεύσεις
«Eν μέσω δύο πολέμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Γεραπετρίτης
Σχετικά Άρθρα
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος για τη Μέση Ανατολή, με στόχο τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών, θα προτείνει μία κοινή task force, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη.
Ο κ. Γεραπετρίτης προσερχόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου, δήλωσε ότι «εν μέσω δύο πολέμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία».
Όσον αφορά την Ουκρανία, υπογράμμισε πως «πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο που αφορά στην εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος που αναδεικνύει την ανάγκη για την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού. Και μπορούμε να δούμε πώς η διάχυση των συνεπειών θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη».
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε υπουργούς εξωτερικών από τα αραβικά κράτη και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας.
Πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Πρέπει να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη».
«Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης