Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυγενάκης: Το 2025 σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ - Θα στοχεύει στην κάλυψη των νέων προκλήσεων

Αυγενάκης: Το 2025 σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ - Θα στοχεύει στην κάλυψη των νέων προκλήσεων
Ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες
Μέχρι το τέλος του 2024 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έτσι ώστε το 2025 να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, με αφορμή την πρώτη Διαβούλευση για το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων του Ασφαλιστικού Οργανισμού.
Μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες να καταθέτουν τις προτάσεις, τις σκέψεις τους και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή  μέχρι το τέλος του μήνα.
Αφού ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των παραγωγών, θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως, με τη μορφή που θα έχει λάβει, θα τεθεί και πάλι σε διαβούλευση και κατόπιν θα ανέβει στο gov.gr για να κατατεθεί στη Βουλή.
«Δεν αποφασίζουμε ερήμην των αγροτών» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι στόχος είναι να περάσει από τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.
Όπως είπε ο υπουργός,  ο νέος ΕΛΓΑ θα κινείται σε δύο άξονες: της βασικής ενίσχυσης για όλους και της αγορά προαιρετικών κινδύνων, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ένα μέρος των ασφαλίστρων θα καλύπτεται από το την ΕΕ μέσω του ΠΑΑ και το υπόλοιπο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Εξήγησε ότι ο σημερινός κανονισμός δεν καλύπτει φαινόμενα όπως η ακαρπία ή ο περονόσπορος, αλλά και τα δύο αυτά είναι προς συζήτηση με τον νέο κανονισμό, ως προαιρετικοί κίνδυνοι.
Σημείωσε ότι το υπουργείο, ανταποκρινόμενο σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου, προχωρεί στη διαδικασίας διαβούλευσης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η σύγχρονη εποχή. Μέσω του σχεδίου των γενικών αξόνων του νέου ΕΛΓΑ,  το υπουργείο  επιδιώκει την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την κάλυψη νέων κινδύνων.
Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η ανάπτυξη του έργου της Ψηφιακής Εκτιμητικής Διαδικασίας του ΕΛΓΑ που βρίσκεται στην φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, το οποίο «θα επιτρέψει την εκ βάθρων αναβάθμιση της εκτιμητικής διαδικασίας και της αξιοποίησης της υπάρχουσας βάσης δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού», ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη τουλάχιστον 200 ατόμων με δημόσια προκήρυξη και με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, με συμβάσεις διάρκειας 3 ετών και δυνατότητα παράτασης για επιπλέον τρία έτη.
Ακόμη, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη του συστήματος προειδοποιήσεων επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων και ενημέρωσης (αγροτικό 112).
«Ξεκινάμε έναν διάλογο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει ο ΕΛΓΑ» δήλωσε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης, συμπληρώνοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει πολλή δουλειά».
Ο υφυπουργός ζήτησε από τους παραγωγούς, από τις ομάδες παραγωγών και από όλους τους θεσμικούς φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ώστε «να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να καταστεί ο ΕΛΓΑ σημαντικός στην παραγωγική διαδικασία».
Για ένα απαιτητικό εγχείρημα και μια φιλόδοξη προσπάθεια έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος σημειώνοντας ότι ο νέος κανονισμός του Ασφαλιστικού Οργανισμού θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ με τις πληρωμές «κέρδισε την εμπιστοσύνη των παραγωγών και με τη νέα μεταρρύθμιση θα κερδίσει και την καρδιά τους».
avg1_1.JPG
Η μεταρρύθμιση ΕΛΓΑ

Η κάλυψη των καλλιεργειώ,ν αλλά και των εγκαταστάσεων των θερμοκηπίων θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως προκύπτει από την πρώτη διαβούλευση του νέου θεσμικού πλαισίου ασφαλίσεων του Οργανισμού.
Επιπλέον, εντάσσεται η πυρκαγιά στα ζημιογόνα αίτια για την αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής και καταργείται η εξαίρεση του προανθικού σταδίου των καλλιεργειών από τα αίτια που αποζημιώνονται, συσχετίζεται ο κύκλος εργασιών με την αποζημίωση, ενώ μειώνεται η αποζημίωση στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών από το ίδιο αίτιο στο ίδιο αγροτεμάχιο, αλλά και η ασφαλιστική εισφορά σε αγροτεμάχια με επενδύσεις ενεργητικής προστασίας.
Επίσης, διευρύνεται η περίοδος ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της κλιματικής αλλαγής κλπ, ενώ εισάγεται νέα ζημιογόνα αίτια προαιρετικής ασφάλισης μεταξύ των οποίων η ακαρπία λόγω ήπιου χειμώνα και οι έμμεσες μυκητολογικές ζημίες λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων και υψηλής υγρασίας. Οι επιλογές της προαιρετικής ασφάλισης θα συγχρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Η ασφάλιση θα ενισχύεται με 45 εκατ. ευρώ ετησίως από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Ακόμη, θα καλύπτεται το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ θα εξασφαλιστεί και η διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα στις αποζημιώσεις μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημιουργώντας Πληροφοριακό Σύστημα Αποζημιώσεων (ΠΣΑ), εξοπλίζοντας τους εκτιμητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (tablets, laptops) για άμεση επικοινωνία με το ΠΣΑ και ηλεκτρονική καταγραφή της εκτίμησης.
Οι βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι:
-Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
 - Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
 - Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα καλύψεων
 - Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
 - Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
 - Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
 - Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
 - Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
 - Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
-Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
 - Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης