Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης: Τη Χάγη την αποφεύγει ο Erdogan - Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, έχεις χώρα χωρίς όνομα

Βορίδης: Τη Χάγη την αποφεύγει ο Erdogan - Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, έχεις χώρα χωρίς όνομα
"Δεν σημαίνει ότι ο  Erdogan έχει αλλάξει ως προς τις διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει καιρό",  ανέφερε ο Μ. Βορίδης
Σχετικά Άρθρα
Θέμα ωρών είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan στην Άγκυρα και ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, μίλησε για αποκλιμάκωση της έντασης με θετικά αποτελέσματα.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον Mega , με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ανέφερε πως «η αποκλιμάκωση της έντασης σε ζητήματα τουρισμού ή άλλων, δεν επιλύουν σημαντικά ανοιχτά προβλήματα , ένα εξ αυτών είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Δεν είναι διμερές το ζήτημα, είναι ξεκάθαρη παραβίαση των προβλεπόμενων του ΟΗΕ για τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πρωθυπουργός θα τα θέσει αυτά τα ζητήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «δεν σημαίνει ότι ο Erdogan έχει αλλάξει ως προς τις διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας. Είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει καιρό. Εμείς έχουμε τις πάγιες θέσεις μας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για να πας στη Χάγη πρέπει να υπογράψεις ένα συνυποσχετικό, το οποίο πρέπει να περιέχει «ποια είναι τα προς επίλυση αιτήματα», αλλά αυτό πρέπει να το αποδεχτεί η Τουρκία. Αν η Τουρκία θέσει άλλα πόσα ζητήματα , δεν υπογράφεται το συνυποσχετικό, άρα δεν υπάρχει συμφωνία. Δεύτερον, θα σε ρωτήσει το δικαστήριο «με βάση ποιο Δίκαιο θέλει να μας κρίνει;». Θα συμφωνήσουν οι Τούρκοι για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου; Τη Χάγη την αποφεύγει ο Erdogan, υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, για εμάς εξαρτάται το τι περιέχει».

Βόρεια Μακεδονία

Για την Βόρεια Μακεδονία και την ορκωμοσία της πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας Gordana Siljanovska-Davkova που αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ο κ. Βορίδης σχολίασε πως «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν «πυροβολούν τα πόδια τους».
Σημείωσε πως «το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό «Βόρεια», άσχετα που δεν το είπε».
«Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή (των Πρεσπών), στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση «άμεσα μετεκλογική»,και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε.

Για φιέστα Rama στην Αθήνα

Σχετικά με την χθεσινή ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama σε ομοεθνείς του στο Γαλάτσι, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ήταν αχρείαστη.
Όπως ανέφερε, «δεν κατάλαβα πολύ τι ήρθε να κάνει, ήρθε να κάνει μια ομιλία και την έκανε. Τι φαντάστηκε ότι θα παθαίναμε κανέναν πανικό; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί Αλβανοί πολίτες που εργάζονται εδώ. Ήθελε να το κάνει έναν χρόνο μετά την φυλάκιση του Μπελέρη, αλλά δεν ξέρω αν αυτό έτυχε ή είναι σημειολογικό. Ήταν αχρείαστη η ομιλία του Edi Rama.Το θέμα είναι η ελληνική μειονότητα στην βόρεια Ήπειρο».
Σημείωσε δε, πως «οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώθηκαν με την φυλάκιση του Μπελέρη κατά παράβαση κάθε αρχής και απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος ένα έτος ήδη και αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και γι΄ αυτό δεν καλέσαμε τον Rama στην διαβαλκανική. Αυτό προκάλεσε το «πάγωμα» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων και παίζει τον ρόλο που πρέπει».
Θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες για την εκλογή ή μη του Φρέντι Μπελέρη (υποψήφιου με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές)», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης