Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρήτη: Ο Κικίλιας στην Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» - Τα τρία μηνύματα του 112 για σεισμούς και τσουνάμι

Κρήτη: Ο Κικίλιας στην Άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» - Τα τρία μηνύματα του 112 για σεισμούς και τσουνάμι
Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης θα γίνει στις 11:30
Στην έναρξη της Άσκησης αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ» στην Κρήτη θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα 22/4, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας.
Η Άσκηση πραγματοποιείται στις 22-24/4 στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής, θα σταλούν τρία μηνύματα του 112 σε κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού δράσεων σε όλο το νησί, καθώς και της άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου.
Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης θα γίνει στις 11:30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του Β. Κικίλια. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιούνται και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.
Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η άσκηση στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
crete_3.JPG
Τα μηνύματα του 112

Η έναρξη της Άσκησης το πρωί της Δευτέρας 22/4 θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή μηνύματος από το 112 (μετά τις 10:00 π.μ.), προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ την Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη.
Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», (αντίστοιχη αναφορά θα περιλαμβάνεται και στην αγγλική γλώσσα: “EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE”),, προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.
Συγκεκριμένα:
-Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, μετά τις 10:00 π.μ., θα σταλεί μήνυμα προς τις Π.Ε. Χανίων και Ρεθύμνου, με το οποίο θα σηματοδοτείται η έναρξη της άσκησης της πρώτης ημέρας.
Το μήνυμα θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ
EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION 22/04/2024 – TIME (…) - A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno - Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»
112-1.JPG
-Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη.
Το πρώτο μήνυμα, με το οποίο θα σηματοδοτείται η έναρξη της άσκησης της δεύτερης ημέρας, θα σταλεί μετά τις 10:00 π.μ. και θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη την Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ
EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION 23/04/2024 – TIME (…) - A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»
Θα ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα το δεύτερο μήνυμα που θα αποτελεί μήνυμα προειδοποίησης για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι λόγω της σεισμικής δόνησης με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 ΩΡΑ (…) - Σεισμός μεγέθους 7.2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ B του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ
EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - CIVIL PROTECTION GREECE 23/04/2024 TIME (…) - A magnitude 7.2 earthquake has occurred 30 km N of Heraklion. Tsounami warning for your area. Move away from coastal areas now. Follow the instructions of local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Το σενάριο της Άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας 22/4 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.
Το πρωί της Τρίτης 23/4, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης