Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάντζος: Η Ελλάδα οφείλει να είναι με το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια

Μάντζος: Η Ελλάδα οφείλει να είναι με το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια
"Είναι μία πυριτιδαποθήκη η περιοχή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, ενώ έχουμε ήδη μια ανάφλεξη και μία περιφερειακή σύρραξη στη Γάζα", τόνισε ο Δ. Μάντζος
«Η Ελλάδα οφείλει να είναι με το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και στέκεται απέναντι στον αναθεωρητισμό, όπου και αν αυτός αναπτύσσεται», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζος, μιλώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Μάντζος μιλώντας στο ΟΡΕΝ, αφού έκανε λόγο για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης για την αποφυγή της οποίας οφείλει να εργαστεί η διεθνής κοινότητα, ανέφερε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επιφέρει «ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες, οικονομικές, μεταναστευτικές-προσφυγικές συνέπειες και όχι μόνο».
Υπενθύμισε ότι οι σαββατιάτικες επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ «είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός ολόκληρου δράματος. Είναι μία πυριτιδαποθήκη η περιοχή εδώ και δεκαετίες ολόκληρες, ενώ έχουμε ήδη μια ανάφλεξη και μία περιφερειακή σύρραξη στη Γάζα» και εξήγησε πως «έχουμε σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία που έρχεται την επαύριον μιας ασύλληπτης τρομοκρατικής επίθεσης στις αρχές του Οκτώβρη από τη Χαμάς, η οποία εργαλειοποίησε έναν λαό απειλώντας να ακυρώσει ακόμα και τα ιστορικά και δίκαια αιτήματά του, μετά από δεκαετίες επιθετικής πολιτικής εποικισμών από το Ισραήλ. Και η κυβέρνηση του Ισραήλ ήρθε στη συνέχεια να οδηγήσει με έναν εκδικητικό πόλεμο, ακόμα και σε απομάκρυνση από τις εστίες του ενός ολόκληρου λαού, που πλέον υπερσυγκεντρώνεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».
Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα στην περιοχή, ο κ. Μάντζος ανέφερε πως «δεν μπορεί παρά να είναι η επιστροφή των ομήρων της Χαμάς στο Ισραήλ, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός των επιχειρήσεων του Ισραήλ ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική τραγωδία, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαύλων, είτε από θαλάσσης μέσω της Κύπρου, είτε από τη Ράφα, ή από τον Βορρά - και βεβαίως η επανέναρξη των συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστινιακής Αρχής για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση των δύο κρατών, στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
«Αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα, που είναι αυτήν τη στιγμή η βάση της νομιμοποίησης της όποιας αντίδρασης του αραβικού κόσμου, δικαιολογημένης ή μη, δεν θα έχει ούτε το κράτος του Ισραήλ την ασφάλεια που χρειάζεται, ούτε η Παλαιστίνη θα έχει δικαίωμα στην ελπίδα μέσα από την κρατική υπόσταση. Προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κινείται πάντα αξιακά και υποστηρίζοντας με πρωτοβουλίες αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε.
Στο επίπεδο της ΕΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως «η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, η Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τα Ευρωομόλογα, οι Κοινοί Εξοπλισμοί, η ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο Ευρωστρατός, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Το Λαϊκό Κόμμα τότε είχε αποκλειστικά ευρωατλαντικό προορισμό και αντιδρούσε στις προτάσεις αυτές. Χαιρόμαστε αν τελικά πράγματι η ευρωπαϊκή Δεξιά προσέλθει στις θέσεις μας έστω με πολύχρονη καθυστέρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης