Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρωτοβουλία Αυγενάκη για εναρμόνιση ασφαλιστικών τιμών ΕΛΓΑ και τιμών αγοράς – Άμεσα σύσκεψη

Πρωτοβουλία Αυγενάκη για εναρμόνιση ασφαλιστικών τιμών ΕΛΓΑ και τιμών αγοράς – Άμεσα σύσκεψη
"Ήταν πάγιο αίτημα της αγοράς. Το ακούσαμε και το υλοποιούμε σε απόλυτη αρμονία με τους εμπλεκομένους", δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης
Άμεσα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την εναρμόνιση των τιμών ασφαλιστικής αξίας με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης.
«Με στόχο την εναρμόνιση των τιμών ασφαλιστικής αξίας με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, και μετά από δέσμευσή μου, ζήτησα να πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη συνεργασίας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού και αιρετών εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων, για την οριστικοποίηση των τιμών, οι οποίες προσδιορίζουν την ασφαλιστική αξία των καλλιεργειών φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, όπως θα αναγράφονται στη νέα Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του 2024», ανέφερε ο υπουργός.
Τα συμπεράσματα της συσκέψεως θα ληφθούν υπόψιν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., η οποία θα διασφαλίζει ότι οι τιμές της ασφαλιστικής αξίας, οι οποίες θα αναφέρονται στην σχετική ΚΥΑ των Υπουργών ΑΑΤ και Οικονομικών, θα εναρμονίζονται με τις τιμές διάθεσης της αγροτικής παραγωγής στην αγορά.
«Ήταν πάγιο αίτημα της αγοράς.
Το ακούσαμε και το υλοποιούμε σε απόλυτη αρμονία με τους εμπλεκομένους. Το είπαμε, το κάνουμε!», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, την προχθεσινή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, την οποία καταδίκασε απερίφραστα.
Σε ομιλία του στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 9ου «Our Ocean Conference 2024», ο υπουργός χαρακτήρισε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πολύ ανησυχητικές και εξέφρασε φόβους μήπως πυροδοτήσουν μια νέα ανάφλεξη αλλά και διάχυση του πολέμου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφιλίφου αναγνώρισε ότι η ανάγκη ύπαρξης επισιτιστικής ασφάλειας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας , ευημερίας και ασφάλειας των αγορών «συνθέτουν ένα περίεργο παζλ που εκ των πραγμάτων μαζί με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μαζί με όλα αυτά που συμβαίνουν στον πόλεμο από την Ρωσία κατά της Ουκρανίας και όλα αυτά που εξελίσσονται σε ενεργειακό επίπεδο στην Ευρώπη, δημιουργούν ένα σύνθετο πρόβλημα. Ωστόσο, όμως, δεν πρέπει επ’ ουδενί να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ανάγκη και υποχρέωση μας, είναι δέσμευση μας, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των τριών εμπλεκομένων υπουργείων».
Συνδέοντας τις διεθνείς εξελίξεις με το Συνέδριο, τόνισε ότι «η διεθνής διάσκεψη “Οur Ocean Conference 2024” αναδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών, τη διασύνδεσή μας, τις κοινές μας αξίες για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια, και κυρίως την διασφάλιση των πανανθρώπινων αξιών για ειρήνη και ευημερία». Συνέδεσε μάλιστα τις αξίες αυτές με τις ολυμπιακές αξίες και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αύριο στην Αρχαία Ολυμπία από όπου ξεκινά το ταξίδι της για το Παρίσι μεταφέροντας το μήνυμα των Ολυμπιακών αξιών της ειρήνης, και της αλληλεγγύης των λαών, του σεβασμού στο περιβάλλον και της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».
Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε: «Είναι ώρα για δράση, πέρασε η εποχή που το περιβάλλον ήταν μια πολύ ευχάριστη συζήτηση, που την ανέπτυσσαν μονάχα σε κάποια think tank. Τώρα είναι ώρα για δουλειά και το περιβάλλον δεν περιμένει. Την κλιματική κρίση, και όχι απλώς αλλαγή, εμείς την βιώνουμε στο πετσί μας, βλέπε Θεσσαλία, βλέπε Έβρο και όλα αυτά που έχουν συμβεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης