Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Tusk: Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα περνούν τα σύνορα μας, όχι οι διακινητές - Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Μητσοτάκης σε Tusk: Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα περνούν τα σύνορα μας, όχι οι διακινητές - Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011
Σχετικά Άρθρα
Έμφαση στο μεταναστευτικό έδωσε, ο πρωθυποργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων του με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Donald Tusk.
«Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας και όχι να το αποφασίζουν οι διακινητές» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους στον Πολωνό ομόλογο του, ενώ συμπλήρωσε πως «μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας δεν είναι μόνο των χωρών μας αλλά της ΕΕ. Γνωρίζουμε τη σημασία των συνόρων μας».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. ««Είμαστε στον τρίτο χρόνο της παράνομης επίθεσης στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος είναι εμφανής στην Πολωνία. Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί», δήλωσε.

Tusk: Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης

Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαρσοβία.
«H συνεργασία μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εξαιρετική, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Tusk.
Ο ίδιος είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης. «Οι δυο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση. Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση.
Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ, αγαπητέ Κυριάκο, για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη τόσο στο νότιο όσο και στα ανατολικά της σύνορα».

Η πρώτη επίσκεψη

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011. Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης