Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών σε Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Υπουργείο Εξωτερικών σε Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα:  Πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα το τουρκικό ΥΠΕΞ
«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική»,ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ
«Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία που θέτει θέμα γκρίζων ζωνών για τα δύο θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο που πρόκειται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο του 9ου «Our Ocean Conference» που θα γίνει στις 16-17/4 στην Αθήνα.
Μετά την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών - , με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου ενόψει του «Our Ocean Conference» (16-17/4) και του «Youth Leadership Summit» (15 Απριλίου), την Τρίτη 9/4 του Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο της οποίας γνωστοποιήθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο - το υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης 10/4 απάντησε πως «η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, «η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος».
«Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Τα δύο θαλάσσια πάρκα και το τουρκικό ΥΠΕΞ

Την Τρίτη 9/4 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το 9ο «Our Ocean Conference»- μία διεθνής Διάσκεψη, όπου θα εκπροσωπηθούν πάνω από 120 κράτη και θα δώσουν το «παρών» Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών από όλο τον πλανήτη στις 16-17/4 στην Αθήνα -, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών, θαλάσσιων πάρκων. Πρόκειται για δύο πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Μεσόγειο.
Για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο (real time), ενώ για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών θα διατεθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ άμεση θα είναι η συνεργασία των αρμοδίων με το Λιμενικό Σώμα.
Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, έτσι ώστε να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών μας δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.
Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση , μεταξύ άλλων, συστήνει στην Ελλάδα «να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συμφωνίες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντα», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης