Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ο Ανδρουλάκης - Συνάντηση με Ράμμο για τις υποκλοπές

Στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ο Ανδρουλάκης - Συνάντηση με Ράμμο για τις υποκλοπές
"Εκβιαζόμενοι δεν είναι αυτοί που μάχονται στο προσκήνιο, αλλά αυτοί που κρύβονται χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους", σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη
Σχετικά Άρθρα
Με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρ. Ράμμο, θα συναντηθεί στις 12:00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές, προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε μη νόμιμη και αντισυνταγματική την άρνηση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην ευρωβουλευτή, Ν.Ανδρουλάκη, για τους λόγους που έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο του 2021 που απαγορεύει την ενημέρωση του θιγόμενου.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοινώνοντας το προηγούμενο 24ωρο τα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι «την Παρασκευή όμως, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου όχι μόνο με δικαίωσε, αλλά αποτελεί και το πρώτο βήμα για να αποκαλύψουμε το παρακράτος των υποκλοπών. Τώρα θα δούμε ποιος φοβάται την αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη».
Μάλιστα, για τη σημερινή του συνάντηση στην ΑΔΑΕ με τον κ. Ράμμο ανέφερε ότι θα ζητήσει επίσημη και νόμιμη ενημέρωση.
«Με διαφάνεια και όχι στο παρασκήνιο, όπως μου ζητούσαν για να με κάνουν συνένοχό τους. Θα ήταν πολύ καλό για τη δημοκρατία μας να είχαν κάνει και τα υπόλοιπα θύματα, ό,τι έχω κάνει εγώ. Την Παρασκευή πήραν οι συκοφάντες την απάντησή τους. Γιατί εκβιαζόμενοι δεν είναι αυτοί που μάχονται στο προσκήνιο, αλλά αυτοί που κρύβονται χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ανησυχητικό ότι η Νέα Δημοκρατία με την ίδια ευκολία που καταδίκαζε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια χειρότερη εκδοχή της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει κατά της πράξης του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., με την οποία απορρίφθηκε το από 7.9.2022 αίτημα του να του γνωστοποιηθούν, η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ(πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) γίνεται μερικά δεκτή η αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλακη για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του και η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση.
Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως "η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης