Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Ο λαός της Θεσσαλίας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σάπιο και εχθρικό κράτος

Κουτσούμπας: Ο λαός της Θεσσαλίας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σάπιο και εχθρικό κράτος
"Το σύνθημα - κραυγή: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι η πυξίδα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε"
Σχετικά Άρθρα
Την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται ακόμα οι πλημμυροπαθείς της περιοχής, επτά μήνες μετά την επέλαση της θεομηνίας, τόνισε σήμερα 4/4 το βράδυ από την Καρδίτσα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση με τίτλο "Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους".
Ο λαός της περιοχής είπε, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σάπιο και εχθρικό κράτος, το οποίο τον έπνιξε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει την προστασία και την αποζημίωσή του ως κόστος. Καθυστερεί να υλοποιήσει ακόμα κι αυτά τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που του υποσχέθηκε.
Ο κ. Κουτσούμπας απηύθυνε τα παρακάτω ερωτήματα:
Γιατί να πρωτομιλήσουμε; Για την απουσία του κρατικού μηχανισμού; Για την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά και την αδιαφορία; Για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης των ευθυνών, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ πετάει στο μπαλάκι στην περιφέρεια και τους δήμους, και αυτοί το γυρίζουν πάλι πίσω;
Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες, τόνισε, οι περίπου 200 οικογένειες του Βλοχού Καρδίτσας εξακολουθούν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, αφού ζουν σε μισθωμένα σπίτια σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, χωρίς πρακτικά να έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για επίδομα ενοικίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εισόδημα, αφού ακόμα δεν είναι εφικτό να καλλιεργήσουν τη γη τους, τούς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.
Και βέβαια αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο στον Βλοχό αλλά και στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, ιδιαίτερα τα χωριά του Παλαμά. Οι κάτοικοι του χωριού κάνουν λόγο για παντελή έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, ότι δεν τους έχει επισκεφθεί εδώ και καιρό κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ καθυστερεί τραγικά η μετεγκατάσταση του χωριού.
Από αυτό το βήμα, τόνισε, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους! Παλεύουμε η αναγκαία μετεγκατάσταση του χωριού όπως και όποιου άλλου χωριού να γίνει με τέτοιους όρους που να μην φορτωθούν οι κάτοικοι τα βάρη αλλά με κρατική ευθύνη.

Ειδική αναφορά έκανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, και στο ζήτημα της στέγασης. Αντίστοιχα προβλήματα καταγγέλλουν και οι Επιτροπές Αγώνα πλημμυροπαθών του νομού Τρικάλων, όπως της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβιών. Το ζήτημα της στέγασης, τόνισε, είναι επιτακτικό, καθώς πολλοί άνθρωποι από τον νομό μένουν στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου στη Λάρισα, ενώ άλλοι έχουν νοικιάσει σπίτι σε όμορα χωριά ή κοντινές πόλεις. Παράλληλα το κόστος των επισκευών ακόμα και χαρακτηρισμένων ως «πράσινων» σπιτιών - στα οποία όμως οι τοίχοι είναι σαπισμένοι, αφού ήταν καλυμμένοι για μια βδομάδα από τα νερά μέχρι τα 4 μέτρα - είναι πέρα από τις όποιες δυνατότητες πολλών πληγέντων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν με ίδιες δυνάμεις να επιστρέψουν σ' αυτά.
Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί στήριξης μεταφράστηκαν, όπως καταγγέλλουν οι πληγέντες της Φαρκαδόνας, σε ένα μπολ φαγητού την ημέρα και ο μόνος τρόπος με τον οποίο έχουν καταφέρει να καλύψουν ακόμα και αυτή τη στοιχειώδη ανάγκη, είναι η αλληλεγγύη τους, τα καζάνια που έχουν στήσει, δηλαδή, για να μαγειρεύουν για όλους.
Ο λαός της περιοχής της Καρδίτσας, όπως και όλης της Θεσσαλίας, συνέχισε, ο κ. Κουτσούμπας, έζησε από πρώτο χέρι τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Μαζί όμως με τις τεράστιες, πρωτόγνωρες καταστροφές ο λαός της Θεσσαλίας, πρόσθεσε, έζησε και την τεράστια, πρωτόγνωρη και συγκινητική αλληλεγγύη, που του έδωσε δύναμη για να οργανώσει τη δράση, τη διεκδίκηση, τον αγώνα του για να μπορέσει να σταθεί όρθιος, να μείνει στον τόπο του και να ζήσει εδώ μια αξιοπρεπή ζωή.
Κι όταν μιλάμε για αξιοπρεπή ζωή, συνέχισε, μιλάμε για ζωή που δε δεχόμαστε να θάβεται κάτω από τις λάσπες, να χάνεται στη σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη, να σακατεύεται και πολλές φορές να τερματίζεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. Δε δεχόμαστε να κοστολογείται, και μάλιστα στα δημόσια νοσοκομεία, να υποβαθμίζεται εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας «πνίγει», που δημιουργεί το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας για το μέλλον σε χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους.
Γι' αυτό και το σύνθημα - κραυγή: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» που ακούστηκε για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, είναι η πυξίδα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να μη συμβιβαστούμε με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.

Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε ο κ. Κουτσούμπας στον κρατικό μηχανισμό λέγοντας:
«Βέβαια ο ίδιος αυτός κρατικός μηχανισμός, στις αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν παρών, έτοιμος και εξοπλισμένος για να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες που στα μπλόκα του αγώνα διεκδικούσαν την επιβίωσή τους.
Το ερώτημα που ακούστηκε από τους αγωνιζόμενους αγρότες στην Ε65 απευθυνόμενο στις αστυνομικές δυνάμεις: 'πού ήσασταν εσείς όταν πνιγόταν ο Παλαμάς και η Καρδίτσα', ήταν χαρακτηριστικό της οργής και της αγανάκτησης απέναντι σε αυτόν τον κρατικό μηχανισμό.
Και μαζί με όλα αυτά έχουν το θράσος να υποστηρίζουν πως «πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις και έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών»!
Δεν ξέρουν, πως οι «κόφτες» που εφαρμόστηκαν ακόμη και στα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει, έχουν σαν αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες οικογένειες να μην έχουν πάρει ούτε ευρώ για αποζημίωση;
Δεν έχουν ακούσει τις καταγγελίες ότι η ΔΕΗ ζητάει 300 ευρώ από τους πληγέντες για να τοποθετήσει πίνακα και να δώσει ρεύμα στα κοντέινερ;
Δεν ξέρουν πως οι τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν σε χωριά της περιοχής, τα λιμνάζοντα νερά, η μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, διατηρούν τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών; Δεν ξέρουν, για παράδειγμα, πως η Φαρκαδόνα των Τρικάλων αποτελεί υγειονομική βόμβα, λόγω των χιλιάδων τόνων κατεστραμμένης οικοσκευής που παραμένουν, όπως και τα μισογκρεμισμένα οικήματα και τα μπάζα;

Την ίδια ώρα σε πολλά μέρη των Τρικάλων και της Καρδίτσας δεν έχουν αποκατασταθεί ζημιές που αφορούν το οδικό δίκτυο, ειδικά στα ορεινά πολλές γέφυρες παραμένουν κατεστραμμένες ενώ και το σιδηροδρομικό δίκτυο υπολειτουργεί».
Το ΚΚΕ, τόνισε ο γ.γ., με όλες τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να στηρίζει, να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, που δώσανε και δίνουν έναν σκληρό αγώνα, με σημείο αναφοράς τα μπλόκα, που κράτησαν για 5 βδομάδες, κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης από την κυβέρνηση.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων τους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Ο αγώνας τους για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα αφορά όλους τους εργαζόμενους και τον λαό, αφού οι αγρότες παράγουν με δυσβάσταχτο κόστος και τα προϊόντα τους φτάνουν στην αγορά σε πολλαπλάσιες τιμές.
Η πολιτική που τσακίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, είναι η ίδια που συνθλίβει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Είναι η πολιτική που «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» όταν πρόκειται για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, για να βρίσκονται πάντα «στον αφρό» τα «θέλω» και οι ανάγκες του κεφαλαίου, με παχυλές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και προνόμια. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ακρίβεια και τη φτώχεια λέγοντας:
«Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, οι αγρότες, αλλά και συνολικά ο λαός της περιοχής, όπως και όλης της χώρας, μαστίζεται από την ακρίβεια, τη φοροληστεία, βιώνει την ενεργειακή φτώχεια που μεγαλώνει με τα χρωματιστά τιμολόγια κερδοφορίας των παρόχων, τη γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία. Βιώνει το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος της υγείας του από μια πολιτική που ζυγίζει και αυτή την ανάγκη του με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους».

Είναι ενδεικτική η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στον νομό Καρδίτσας, που παραμένουν ξεχαρβαλωμένα από προσωπικό και υποδομές, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να βρίσκουν χώρο οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλωνίζουν.
Κάπως έτσι, αφού άφησαν για χρόνια το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Καρδίτσας να λειτουργεί υποστελεχωμένο, κατά περιόδους και με επισφαλή τρόπο, αφού αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για πλήρη στελέχωσή του, σήμερα τι κάνουν;
Έβγαλαν προκήρυξη διαγωνισμού για σύμβαση με ιδιώτη γιατρό!
Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι οι υπάρχουσες τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ αξιοποιούνται ως το άλλοθι για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόκειται μάλιστα για σκανδαλώδη πρόκληση, γιατί με το ποσό χρημάτων που προβλέπεται, θα μπορούσαν να καλυφθούν και οι 4 κενές οργανικές θέσεις και μάλιστα με διπλασιασμό του μισθού, όπως διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. 'Αλλες είναι, όμως, οι προτεραιότητές τους...».

Όπως κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας, «εδώ σ' αυτόν τον όμορφο τόπο, στη μάχη που δόθηκε μέσα στις πλημμύρες , για να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί, πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα 'Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό'.
Σκεφτείτε πως ο συλλογικός σας αγώνας είναι αυτός που ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει ακόμα και αυτές τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, το επίδομα στέγασης, την υλοποίηση ορισμένων έργων αποκατάστασης.
Γι αυτό σας λέμε καθαρά: Δυναμώστε τα όπλα σας, τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας.
Σκεφτείτε όλα αυτά που σήμερα σας λέμε! Δείτε πως πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα, βρίσκεται η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του που φέρει τη σφραγίδα μιας οδηγίας, ενός κανονισμού, μιας απόφασης της ΕΕ που έχουν στηρίξει και εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Στις ευρωεκλογές, έχετε επιλογή: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ το οποίο όχι μόνο δεν είπε ψέματα γι' αυτή τη φυλακή των λαών, αλλά σταθερά την αποκαλύπτει, την αντιπαλεύει.
Τώρα μπορούμε να στείλουμε αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να ενισχυθεί η πάλη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα.
Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισµού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης