Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Καμπάνα» 175.000 ευρώ στο Υπ. Μετανάστευσης για τα συστήματα Κένταυρος και Υπερίων

«Καμπάνα» 175.000 ευρώ στο Υπ. Μετανάστευσης για τα συστήματα Κένταυρος και Υπερίων
Από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Σχετικά Άρθρα
Το βαρύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ σε δημόσιο φορέα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, δύο χρόνια πριν, τον Φλεβάρη του 2022, η Homo Digitalis είχε καταθέσει σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και HIAS Ελλάδος, καθώς και την ακαδημαϊκό Νιόβη Βάβουλα, καταγγελία κατά του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα συστήματα “Κένταυρος” και “Υπερίων” στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Το σύστημα “Κένταυρος” αποτελεί ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων, με χρήση καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης συμπεριφοράς (Artificial Intelligence Behavioral Analytics), ενώ το σύστημα “Υπεριών” αποτελεί το σύστημα διαχείρισης αιτούντων άσυλο, αναφορικά με όλες τις ανάγκες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ είναι και το βασικό εργαλείο για την ευθύνη του ελέγχου πρόσβασης (είσοδος – έξοδος) στις εγκαταστάσεις αυτές με χρήση βιομετρικών δεδομένων.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίζει σημαντικές παραβάσεις του GDPR στην υπόθεση αυτή από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αποφασίζει να του επιβάλει το πρόστιμο των 175.000 ευρώ, το υψηλότερο που έχει ποτέ επιβάλει κατά δημοσίου φορέα.
Η λεπτομερής ανάλυση της ΑΠΔΠΧ υπογραμμίζει τις σημαντικότατες ελλείψεις στις οποίες είχε υποπέσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της εκπόνησης μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής Εκτίμησης Αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, ενώ καταδεικνύει τις σημαντικές παραβιάσεις του GDPR που εντοπίζονται και αφορούν σε μεγάλο αριθμό υποκειμένων τα οποία έχουν πραγματική δυσχέρεια στη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων τους.
Όπως σημειώνει ακόμη η Homo Digitalis, παρά το γεγονός ότι η ΑΠΔΠΧ παραμένει υποστελεχωμένη, με μειωμένο προϋπολογισμό, ενώ φλέρταρε ακόμη και με τον κίνδυνο παντελούς αδυναμίας στέγασης, καταφέρνει με νύχια και με δόντια να εκπληρώνει την αποστολή της και να συντηρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Ανεξάρτητες Αρχές. Μένει να δούμε πόσο θα αντέξει, εάν η πολιτεία δεν σταθεί αρωγός στο έργο της.
Ένα υψηλό πρόστιμο δεν σημαίνει από μόνο του τίποτα, τονίζει η Homo Digitalis για να συνεχίσει σε ανακοίνωσή της: Πρέπει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να συμμορφωθεί εντός των ερχόμενων τριών μηνών. Πάντως, η απόφαση μας δικαιώνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τις δράσεις μας στον τομέα της προστασίας συνόρων, προκειμένου να προστατέψουμε τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο ιδιαίτερα παρεμβατικών τεχνολογιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης