Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νικολακόπουλος για γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Έρευνες σε δύο επίπεδα, όλα στο φως - Περιπολικά υπάρχουν

Νικολακόπουλος για γυναικοκτονία στους  Αγ. Αναργύρους: Έρευνες σε δύο επίπεδα, όλα στο φως - Περιπολικά υπάρχουν
«Θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πράγματα που να είχαν αποτρέψει την εγκληματική ενέργεια από όλες τις πλευρές», ανέφερε  ο Α. Νικολακόπολος
Σχετικά Άρθρα
Έρευνα σε δύο επίπεδα γίνεται για ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση της γυναικοκτονίας κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας πως τη στιγμή του συμβάντος υπήρχαν δύο αστυνομικοί, ο αξιωματικός υπηρεσίας εντός του τμήματος και ο σκοπός εκτός.
Ο κ. Νικολακόπουλος μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανέφερε πως γίνεται ήδη έρευνα από την αρμόδια εισαγγελέα και τον αρμόδιο ανακριτή σε σχέση με τα αίτια και τις συνθήκες τέλεσης αυτής της εγκληματικής ενέργειας, αλλά και σε επίπεδο αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε, όλα όσα προβλέπονται, όλα αυτά για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι αστυνομικούς να κάνουν για να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.
Υπάρχουν δύο διαδικασίες στην Ελληνική Αστυνομία εσωτερικές, όπως είπε. «Υπάρχει οπωσδήποτε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε κάποιο βαθμό, αν δούμε και τα στατιστικά στοιχεία, κάποιες ΕΔΕ έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αποτελέσματα και κάποιοι αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά μέσα από ένορκες διοικητικές διαδικασίες.
Πέραν αυτού, υπάρχει η εσωτερική διαδικασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εχει πολύ σημαντικές επιτυχίες και πολύ πρόσφατες επιτυχίες, όπου αστυνομικοί επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».
Εξήγησε πως είναι επιβεβαιωμένα όλα όσα αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία στην ανακοίνωσή της για το περιστατικό, αλλά και πως είναι μυστική κάθε ενέργεια και κάθε ανακριτική διαδικασία στο στάδιο αυτό, με την έννοια ότι προκειμένου να υπάρξουν τα στοιχεία αυτά τα οποία κατατίθενται, πρέπει ο ανακριτής να μπορέσει να έχει μια διαδικασία που να μην ανακοινώνει ακόμα όλα τα δεδομένα.
Σημείωσε ότι το θύμα εκείνη την ημέρα πήγε στην αστυνομία, αλλά δεν υπέβαλε έγκληση, δεν υπέβαλε οποιαδήποτε καταγγελία για να κινηθεί μια διαδικασία που κινείται υποχρεωτικά εκείνη τη στιγμή, ενώ είναι καταγεγραμμένη η κλήση της 28χρονης στην Άμεση Δράση και αυτό θα διερευνηθεί πλήρως ως προς το τι κατήγγειλε εκείνη τη στιγμή.Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι το έγκλημα τελέστηκε κοντά στο αστυνομικό τμήμα και «ερευνάται ακριβώς σε ποια απόσταση και με ποιες συνθήκες έγινε αυτό».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι και στο παρελθόν το θύμα είχε καταγγείλει το δράστη, ανέφερε ότι «προφανώς εκείνη τη στιγμή, εάν όλα αυτά τα οποία λέτε έχουν καταγγελθεί, εκείνη τη στιγμή, το θύμα χρειάζεται προστασία. Εκείνη τη στιγμή προφανώς χρειάζεται συνοδεία. Υπάρχουν ακόμη και δυνατότητες να παρασχεθεί χώρος όπου θα προστατευτεί το θύμα. Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε διαμορφώσει γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό το χώρο έχουμε διαμορφώσει ακόμη και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών».
Εξήγησε πως πρέπει να διερευνηθεί: «πρώτον, τι κατήγγειλε ακριβώς σε σχέση με το παρελθόν, τι είχε στο παρελθόν καταγγείλει, τι είχε διαπιστωθεί από αυτά που είχε καταγγείλει, αν τυχόν είχε υποβάλει μηνύσεις τις οποίες είχε αποσύρει, αν είχε υποβάλει μηνύσεις οι οποίες για κάποιο λόγο δεν ευδοκίμησαν δικαστικά, ή μηνύσεις οι οποίες οδήγησαν σε καταδίκη αυτά, όλα αυτά όλα, πιθανόν επαναλαμβάνω, το θύμα να είχε υποστεί εγκληματικές ενέργειες στο παρελθόν.Και αν αυτό το πράγμα το κατήγγειλε, προφανώς ο αστυνομικός εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να πράξει πολύ περισσότερα πράγματα».
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι περιπολικά υπήρχαν στην περιοχή και «εάν ένας αξιωματικός υπηρεσίας χρειαστεί οποιοδήποτε οποιοσδήποτε πολίτης, οποιαδήποτε βοήθεια, οποιαδήποτε μεταγωγή εκείνη την ώρα μπορεί να έχει στη διάθεσή του περιπολικό, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή».
«Θα μπορούσαν να είχαν γίνει και πράγματα που να είχαν αποτρέψει την εγκληματική ενέργεια από όλες τις πλευρές», τόνισε και επανέλαβε «ότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων των πραγματικών περιστατικών, να προσέξουμε να μην αδικήσουμε κανέναν απολύτως», ενώ για όποιες παραλείψεις διαπιστωθούν θα υπάρξει η ανάλογη τιμωρία.

Το πρωτόκολλο

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως «αυτό το οποίο προβλέπεται και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο η υποχρεωτική διαδικασία που κινείται όταν έχουμε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα ή όταν έχουμε μια καταγγελία.
Κάθε αστυνομικός, κάθε αξιωματικός υπηρεσίας που δέχεται μια καταγγελία, έστω και προφορική, ακόμα και όταν το θύμα ή ο οποιοσδήποτε καταγγέλλων πολίτης εκείνη τη στιγμή δεν θέλει να υποβάλει έγκληση, κάθε αστυνομικός έχει μια εμπειρία εκείνη τη στιγμή. Έχει μια δυνατότητα να σταθμίσει τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία του τίθενται υπόψη του γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι τέθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι κάτι που διερευνάται και θα διερευνηθεί πλήρως. Δεν έχουμε καμία διάθεση να αφήσουμε κάτι χωρίς διερεύνηση αυτή τη στιγμή».
«Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, ο αστυνομικός έχει τη δυνατότητα, έχει την εμπειρία να κρίνει αν πρέπει να κάνει κάτι πέραν αυτών που υποχρεωτικά θα έπρεπε να κάνει», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Δεν είναι υποστελεχωμένο το Α.Τ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα δεν είναι υποστελεχωμένο,.
«Προφανώς εκπαιδεύουμε τους αστυνομικούς μας προκειμένου να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.
Προφανώς γίνονται και λάθη, γίνονται και λάθη ανθρώπινα και από τους αστυνομικούς.
Προφανώς ,όπου υπάρχει κάποιο θέμα προσπαθούμε να το διορθώνουμε.
Δεν έχει γίνει ξαφνικά η Ελληνική Αστυνομία 100% στο βαθμό που θα θέλαμε.
Πλην όμως, έχει και πολύ σημαντικές επιτυχίες και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε», υπογράμμισε.
Σχολίασε δε, πως «έρχονται στη δημοσιότητα μόνο κάποια περιστατικά όπου μπορεί να υπάρχει και μια αστοχία, μια παράλειψη όπου γίνεται μια εγκληματική ενέργεια, αλλά υπάρχουν και εγκληματικές ενέργειες οι οποίες έχουν αποτραπεί και δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ακριβώς επειδή έχουν λειτουργήσει οι αστυνομικοί όπως θα έπρεπε και έχουν αποτραπεί και γεγονότα και εγκληματικές ενέργειες ενδοοικογενειακής βίας και άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Άρα, να μη μηδενίζουμε, γίνονται και λάθη. Υπάρχουν όμως και πολύ σημαντικές επιτυχίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης