Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας υπό...τη σκιά του Β. Μαρινάκη - Μητσοτάκης: Δεν κυβερνούν τα χοντρά πορτοφόλια

Καταψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας υπό...τη σκιά του Β. Μαρινάκη  -  Μητσοτάκης: Δεν κυβερνούν τα χοντρά πορτοφόλια
Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ενώ θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Βαριά τη σκιά τους έριξαν οι παραιτήσεις των υπουργών Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου αλλά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχοντας τη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (28/3/ 2024) με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ενώ η πρόταση δυσπιστίας απερρίφθη καθώς σε σύνολο 300 ψηφισάντων, συγκέντρωσε 141 ψήφους έναντι 159 που τάχθηκαν υπέρ της κυβέρνησης.
Κατά της πρότασης ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ και ο εκλεγμένος με τους Σπαρτιάτες, ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς.

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην ομιλία του έδειξε σημάδια απώλειας ψυχραιμίας εξαπολύοντας επίθεση στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σηκώνοντας το γάντι μετά το δημοσίευμα του Βήματος για τη μονταζιέρα των Τεμπών και την ανακοίνωση της Alter Ego. 

Αμετανόητος ο Μητσοτάκης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του - Επίθεση σε Βαγγέλη Μαρινάκη

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της αντιπολίτευσης επιτέθηκε κυρίως στον Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ ταύτισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό του γνωστού επιχειρηματία - εκδότη (ΔΟΜ).
Μάλιστα, αφού έκανε λόγο για χοντρά πορτοφάλια, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Βαγγέλη Μαρινάκη να πολιτευθεί εάν έχει τέτοιες φιλοδοξίες.

Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τους βουλευτές της πλειοψηφίας να χειροκροτούν.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Η απάντηση έχει δοθεί: Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όπως είπε «φωτογραφίζοντας» το συγκρότημα Μαρινάκη.
Είστε σε απόλυτη ταύτιση με το συγκεκριμένο συγκρότημα, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και έφερε ως παράδειγμα τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
«Δεν ήθελα να αναφερθώ στον εθνικό εισαγγελέα. Φτάσατε κ. Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε το μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα; Υπάρχει πατέρας και μητέρα που σας ακούει; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ρώτησε πότε έχει κινηθεί η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Ποτέ δεν κινήθηκε. Σε 34 άτομα έχει αποδώσει κατηγορίες. Έχουμε άρει το απόρρητο σε υποθέσεις ατυχημάτων. Είπα να φέρουμε διάταξη να το κάνουμε αμέσως. Την καταψηφίσατε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Τέταρτο και κρίσιμο ζήτημα. Αν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστυχήμα δεν θα είχε συμβεί. Ναι, είναι πολύ πιθανό, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να συμβεί αυτό το δυστύχημα. Συμφωνώ, το έχω πει και εγώ. Τοπικά λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της 717 είπε ότι υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ο κ. Σπίρτζης είχε κάνει 6 παρατάσεις. «Δεν κάνατε μόνο αυτά. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Και ο υπουργός πήρε απόφαση. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση ή θα πήγαινε ολοκληρώνοντας την 717. Η απόφαση ήταν να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα. Δεν μπορεί να κατηγορείτε για καθυστέρηση και να λέτε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή η εισήγηση να ξεκινήσει από την αρχή», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Ευρωπαία εισαγγελέα. «Η αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ», σημείωσε και ανέφερε: «για όλα τα υπόλοιπα πήρε τις απαντήσεις της από τον Άρειο Πάγο γιατί αφορούν το Σύνταγμα και την ελληνική δικαιοσύνη. Έχει ξεπεράσει το όριο της αρμοδιότητάς της. Σας φάνηκε χρήσιμη γιατί υποψήφιος ευρωβουλευτής σας είπε να φέρουμε και την Ευρωπαία εισαγγελέα για να ρίξουμε την κυβέρνηση».
«Υπουργοί, εννοείτε, ότι ευθύνονται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Για να κατηγορηθεί κάποιος για ποινικές ευθύνες το σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε προκαταρκτική αφηρημένα, χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον κ. Πολάκη ο οποίος έλεγε να βάλουμε φυλακή κάποιον πολιτικό μπας και σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στη δική σας αντίληψη; Αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της μη ολοκλήρωσης μιας δημόσιας σύμβασης και μιας τραγωδίας, τότε ρωτώ, όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας στην αγόρευση για το Μάτι είπε ότι αν είχαμε το 112, θα είχαν σωθεί ζωές, ζητήσαμε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον κ. Παππά; Και γελάτε κιόλας..», ανέφερε.
Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος Πάτρας - Πύργος δεν ολοκληρώθηκε επειδή έγινε 8 κομμάτια και πήρε πέντε χρόνια για να ξαναμπεί το έργο μπροστά. «Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι», υπογράμμισε.
«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε. Και μιας μιλάμε για το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής. Μαζί με πολύ λίγους άλλους πρωτίστως της ΝΔ είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο υπουργός της δικής σας κυβέρνησης, ο κ. Σπίρτζης. Εμείς αλλάξαμε την παραγραφή και πήγε στα 20 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να κρύφτούμε πίσω από καμία παραγραφή. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς», συμπλήρωσε.


Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

Το 90% της κοινωνίας δε σας πιστεύει πια και δε σας εμπιστεύεται, η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Η αλλαγή στην κοινωνική συνείδηση οδήγησε και σε κάτι ακόμα, στις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών, η κοινωνία πέτυχε να παραιτηθούν σήμερα και ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου, γιατί η κοινωνία έχει απονομιμοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης ιδιαίτερα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», τόνισε. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στην ομιλία του κάποιες απαντήσεις για τους λόγους παραίτησης δυο κορυφαίων υπουργών. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δε γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δε γνωρίζετε τι κάνει κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκη».
Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι με την πρόταση δυσπιστίας, πέρα από τις παραιτήσεις των δυο υπουργών, «καταφέραμε και κάτι ακόμα, να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε για σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ότι με την απουσία του από τη Βουλή στη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής είχε προσβάλει τη Βουλή, την κοινωνία και τη μνήμη των θυμάτων. Υποστήριξε ότι απουσίασε επειδή «δεν θέλατε να μπείτε στο κάδρο, να δώσετε απαντήσεις, να αναλάβετε ευθύνες, όμως ήρθε η στιγμή να δώσετε απαντήσεις, θέλετε δεν θέλετε ήρθατε σήμερα στη Βουλή και θα εκτεθείτε όπως χτες ο κ. Καραμανλής».
«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», είπε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και εκεί γίνεται η τελική καταμέτρηση».


Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης είναι απλός ενοικιαστής στο Μαξίμου, ο λαός θα τον βγάλει από εκεί

Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινώντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Το μόνο σας μέλημα ήταν να επενδύσετε στο ανθρώπινο λάθος, τόνισε.
Θέλατε να επενδύσετε στις χρόνιες παθογένειες. Αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 δεν θα συγκρούονταν τα τρένα. Αυτές είναι οι ευθύνες σας για τα Τέμπη, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: Αντί να πάτε σε προανακριτική επιλέξατε την εξεταστική επιτροπή και το αφήγημα του ανθρωπίνου λάθους και μόνο.
Εμείς αποχωρήσαμε από την επιτροπή – παρωδία, δεν υπήρχαν κρίσιμοι μάρτυρες, επισήμανε και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή: Το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά.
Τι κάνατε ένα χρόνο για να βρεθεί το αδίστακτο χέρι της μονταζιέρας; Είναι ανάμεσά σας, όπως ήταν και στις υποκλοπές. Μόνος σας στόχος η χειραγώγηση της κοινωνίας, υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας στον πρωθυπουργό: Κύριε Μητσοτάκη είστε απλός ενοικιαστής στο Μαξίμου από όπου θα σας βγάλει ο λαός.
Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των δύο υπουργών ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «ο πυρήνας της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι στο Μέγαρο Μαξίμου».
Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος είπε οτι «κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών». Επικαλέστηκε ακόμη το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο «….από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας,
πριν ακόμα παραλάβει τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε».
Απέδωσε στη κυβέρνηση προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού και ζήτησε απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα: «Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει; Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία προπαγάνδα σας. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την εδραιωμένη πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι μόνος στόχος σας είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Πάρτε το χαμπάρι. Δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι «σιγά το θέμα»,
που ένα διεφθαρμένο χέρι το βράδυ που θρηνούσε όλη η Ελλάδα, πήρε τις συνομιλίες, τις χάλκευσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα.
Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 το πρωί να μπει υπάλληλος στον ΟΣΕ, να πάρει τις συνομιλίες
και να τις περάσει στις 8 το πρωί στα email ανώτατων στελεχών του Οργανισμού».


Παφίλης (ΚΚΕ): Οι μεγάλες τραγωδίες είναι συνέπεια και της πολιτικής της ΕΕ

«Είμαστε ένα χρόνο και ένα μήνα από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών» και «η λαϊκή οργή και αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο», είπε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας.
«Γιατί τώρα μετά το ίδιο το έγκλημα αντιλαμβάνεται ότι τώρα εξελίσσεται και ένα δεύτερο έγκλημα που λέγεται συγκάλυψη.
Συγκάλυψη με την απαράδεκτη και άθλια προσπάθεια από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης και της κυβέρνησης της ΝΔ να φορτώσει τις ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε:
«Για ανθρώπινο λάθος μίλησαν τότε όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, κρυβόμενοι με φρασεολογία, και σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Μόνο το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, μόνο το ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό να βγει στο δρόμο, όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι “τώρα πενθούμε”. Φυσικά ο λαός δεν τους άκουσε και βγήκε στους δρόμους. Μόνο το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, προειδοποιούσε και ήταν αντίθετο με την πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων της ΕΕ, με το σπάσιμο του ΟΣΕ, με την δραματική μείωση των εργαζομένων του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση που υπονομεύει, εκτός των άλλων, και την ασφάλεια των επιβατών».
Επισήμανε ότι στις 7 Φεβρουαρίου του 2023, η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους σιδηροδρόμους, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μάχονταν ενάντια στην ΔΑΚΕ και στη ΠΑΣΚΕ και τους άλλους εργατοπατέρες και προειδοποιούσε ότι έρχεται μεγάλο ατύχημα και δεν θα γίνουν αποδεκτά τα κροκοδείλια δάκρυα.
«Αυτό αποδεικνύει απόλυτα ότι ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα» είπε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε ότι «μπορεί να φταίει ο σταθμάρχης, αυτός και κάποιος άλλος, όμως η βασική αιτία είναι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υπηρετούν το νόμο του καπιταλισμού, τον οποίο νόμο υπερασπίζονται όλα τα κόμματα, και αυτός ο νόμος είναι ότι το κέρδος προηγείται όλων


Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών

Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο.
Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».
«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «υπουργοί της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφτηκαν το σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να μη σας κάνει κριτική». Τόνισε ότι «είναι τραγική ειρωνεία να πίνεις καφέ με έναν ολιγάρχη και μετά να τον καταγγέλλεις για fakenews» (εννοεί δημοσίευμα του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη).
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Στηρίξατε την κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε. «Πείτε μας, αν πραγματικά θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση, γιατί δεν καταψηφίσατε το ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων; Γιατί δεν μιλήσατε για το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος; Εμείς μιλήσαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Και εσείς δεν μας στηρίξατε ποτέ! Όλοι μιλάτε με γρίφους, αλλά κανείς δεν μιλά με ονόματα!», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.


Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας): Κρύβατε τις ευθύνες και τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας


H Zωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Κρύβατε τις ευθύνες σας και τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας». Επανέλαβε πολλές φορές ότι πρόκειται για «έγκλημα» και θύμισε ότι λίγες μέρες πριν την τραγωδία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας απευθυνόμενη στα κυβερνητικά στελέχη, είπε: «Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους... 57 ψυχές ζητούν δικαίωση (...), οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν στην ευθύνη, στο έλεός σας (...), παραβιάσετε τους ιερούς κανόνες, να μην αφήσετε τους ανθρώπους αυτούς ανυπεράσπιστους».
Απευθυνόμενη στους βουλευτές, είπε πως «η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα, όπως για πάντα έχασαν τη ζωή τους οι 57 άνθρωποι, που θα σας στιγματίσει για πάντα». Τόνισε επίσης ότι η χθεσινή ομιλία του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή «γράφτηκε για πάντα» στην Ιστορία.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, αποδοκίμασε το χειροκρότημα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός από τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ έβαλε στο «κάδρο» και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Είπε ότι ο κ. Καραμανλής «επιτέθηκε σε όποιον ζητά ευθύνες, σας είπε ότι το θέμα είναι η μεγάλη σας παράταξη και τον χειροκροτήσατε σε κατάσταση έξαλλου πανηγυρισμού, που φέρνει σε αμηχανία ακόμα και μας που ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο αδίστακτοι είστε».
Ο κ. Καραμανλής «χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη ''προστατεύστε τον'' και τον κίνδυνο για τους πολίτες αυτής της χώρας, να δούμε κάποια στιγμή τον κ. Καραμανλή πρωθυπουργό, τον υπαίτιο για την αφαίρεση της ζωής 57 ανθρώπων». Πρόσθεσε με νόημα ότι από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να ρίξει στο απόλυτο σκοτάδι την υπόθεση των Τεμπών».
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να μην περάσει η λέξη «έγκλημα» και επιχείρησε να επιβάλει σιγή για την υπόθεση, «απαγορεύοντας» τη λέξη Τέμπη μέσα στη Βουλή. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο της Εξεταστικής επιτροπής, χαρακτηρίζοντας «σκοτεινό πρόσωπο» τον πρόεδρό της, Δημήτρη Μαρκόπουλο.

zoi.JPG

Νατσιός (Νίκη): Ο Καραμανλής έχει θολώσει από την έπαρση και την αλαζονεία

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για τα Τέμπη.
'Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.
Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας' είπε ο κ. Νατσιός και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.
'Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε.
'Η λέξη «υπουργός» σημαίνει υπηρέτης και βοηθός από τα συνθετικά υπό και έργον. Η δε λέξη πρωθυπουργός σημαίνει ο πρώτος βοηθός και υπηρέτης, από τα συνθετικά πρώτος και υπουργός. Αυτή είναι η ιδιότητά σας, που παγκοσμίως θεωρείται λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Πώς ακριβώς την υπηρετείτε; Τι έργο επιτελείτε και για ποια κοινωνία δουλεύετε; Μια κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε αρχή που δεν αφουγκράζεται το παλμό του λαού της και προσπαθεί με μανία να ρίξει τα θεμέλια της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Μια κοινωνία χωρίς αρχές, μια κοινωνία που αμφισβητεί τα πάντα και δεν έχει κανένα σημείο αναφοράς δεν έχει μέλλον και εσείς μια τέτοια κοινωνία παλεύετε να φτιάξετε.
Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται.

Χαρίτσης (Νέα Αριστερά): Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

Την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη ζήτησε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καλώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ο ίδιος τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή, τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι «ώρα να ομολογήσουμε το προφανές, ότι βιώνουμε μια κρίση της δημοκρατίας» που, όπως είπε, ξέρουμε ότι «δεν απειλείται από φαντάσματα του παρελθόντος» αλλά απ' την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει ότι η δημοκρατία είναι μια καθημερινή υπόθεση, και όπου η πολιτεία και οι θεσμοί λογοδοτούν.
«Γι' αυτή την κρίση της δημοκρατίας η σημερινή κυβέρνηση έχει καθοριστική ευθύνη», δήλωσε, εγκαλώντας την πως «σε αυτά τα πέντε χρόνια πορεύτηκε με αλαζονεία και έπαρση», «έχει πρωταγωνιστήσει σε διαδοχικά επεισόδια που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» και έχει δημιουργήσει μια συνθήκη που έχει ταυτιστεί με τις υποκλοπές.

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την σκανδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας, του εγκλήματος των Τεμπών.
«Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, να πέσει, να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη δημοκρατία μας» είπε στη συνέχεια, ενώ αντέδρασε προν τον Μάκη Βορίδη λέγοντας: «γελάτε κύριε Βορίδη».
Υποστήριξε δε πως είναι ο άνθρωπος που «αναλαμβάνει τις δύσκολες, επικίνδυνες αποστολές, και εσχάτως τον ρόλο υπεράσπισης του κ. Καραμανλή και του πρωθυπουργού».

Στίγκας (Σπαρτιάτες): Όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές

Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε "ναι"».
«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής.
Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης