Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης για Τέμπη: Με την πρόταση δυσπιστίας επιχειρούν να αποδείξουν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε συστημικές αδυναμίες

Γεραπετρίτης για Τέμπη: Με την πρόταση δυσπιστίας επιχειρούν να αποδείξουν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε συστημικές αδυναμίες
Από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια συγκάλυψης του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά αντίθετα έχει γίνει μια πρωτοφανής προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη
Με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη «γίνεται μια επιχείρηση να αποδειχθεί ότι το δυστύχημα δεν οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε συστημικές αδυναμίες, όλα τα συστήματα όμως απαιτούν και ανθρώπινο χέρι για να λειτουργήσουν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Γ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, ξεκαθάρισε ότι από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια συγκάλυψης του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά αντίθετα έχει γίνει μια πρωτοφανής προσπάθεια να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.
Εξήγησε ότι πέρα από τη δικαστική διερεύνηση, η κυβέρνηση ζήτησε και τη διοικητική διερεύνηση με επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξέδωσε ταχύτατα ένα πόρισμα, το οποίο επικαλείται η αντιπολίτευση.
Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μετά την παραίτηση Καραμανλή είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για θέματα υποδομών και μεταφορών, δήλωσε ότι με δική του πρωτοβουλία κινητοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων που πραγματοποίησε έρευνα για το δυστύχημα και αναμένεται το πόρισμά του.
Σημείωσε δε, ότι στη Βουλή δεν έχει έρθει δικογραφία για το δυστύχημα, αλλά μόνο η δικογραφία που αφορά τη λεγόμενη σύμβαση 717 για οικονομικά ζητήματα.
Πρόσθεσε πως όταν πάει η δικογραφία στη Βουλή θα αξιολογηθεί αν συντρέχει ποινικό ζήτημα ή όχι.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα συμβούλευε τον Κ. Καραμανλή να παρουσιαστεί αυτοβούλως στη δικαιοσύνη, ο υπουργός εξήγησε ότι εάν υπάρξουν στη δικογραφία στοιχεία που δείχνουν ότι ο υπουργός δεν επιτέλεσε το καθήκον του τότε να αχθεί στη δικαιοσύνη, αλλά αν δεν προκύψουν στοιχεία δεν πρέπει να αχθεί, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και με τον κάθε πολίτη.
Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου και αν υπάρχουν, όταν φθάσει η δικογραφία στη Βουλή θα αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο, δεν θα αξιολογηθεί όμως για να υπάρξουν ένοχοι, καθώς «οι ένοχοι πρέπει να προκύπτουν βάσει στοιχείων και όχι βάσει αισθητηρίων. Ο κάθε πολίτης πρέπει να κρίνεται μέσα από τα στοιχεία και όχι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Για την Ευρωπαία εισαγγελέα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι κινητοποιήθηκε να διερευνήσει αυτό που της αναλογεί, που αφορά την έρευνα για διασπάθιση κοινοτικού χρήματος και μόνο, ενώ τα υπόλοιπα θα τα ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη. Εξήγησε ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας, καθ’ υπέρβαση του ρολού της ζήτησε με προσβλητικό για την ελληνική πολιτεία τρόπο να αλλάξουμε το Σύνταγμα ώστε να αχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης πολιτικό πρόσωπο.
Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών χωρών, έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία περνά πρώτα από τη βουλή.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με 100% ασφάλεια αν θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα εάν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης