Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «μονταζιέρα στα Τέμπη» φέρνει την πρώτη πρόταση δυσπιστίας (26/3) - Σε ψήφο εμπιστοσύνης θα τη μετατρέψει ο Μητσοτάκης

Η «μονταζιέρα στα Τέμπη» φέρνει την πρώτη πρόταση δυσπιστίας (26/3) - Σε ψήφο εμπιστοσύνης θα τη μετατρέψει ο Μητσοτάκης
H κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, συσπειρώνοντας ακόμα περισσότερο τους βουλευτές και κατ' επέκταση τους ψηφοφόρους
Σχετικά Άρθρα
Ένας χρόνος έχει περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που 57 άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας) άφησαν την τελευταία τους πνοή... Ένας χρόνος έχει περάσει και οι συγγενείς ακόμα δεν μπορούν να θρηνήσουν... έχουν δώσει υπόσχεση για δικαίωση των θυμάτων, για δικαίωση των παιδιών τους...
Μέσα σε αυτούς τους 13 μήνες το αφήγημα που προωθεί η κυβέρνηση είναι αυτό του ανθρώπινου λάθους και οι αποκαλύψεις που κάνουν μέσα ενημέρωσης του ομίλου Μαρινάκη σχετικά με το δυστύχημα, προκαλούν ακόμα περισσότερη οργή κατά κύριο λόγο στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να φτάσουν την υπόθεση στο τέρμα, εκείνοι άλλωστε έφτασαν την υπόθεση έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Βήμα της Κυριακής αποκάλυψε, λοιπόν, ότι οι συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ήταν… μονταρισμένες, είχαν υποστεί επεξεργασία, ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους... Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό από τα Τέμπη... Αυτό σημαίνει πως επεξεργασμένο φέρεται να είναι μόνο το υλικό που δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης, όχι αυτό που υπάρχει στη δικογραφία.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της συγκάλυψης μια σιδηροδρομικής τραγωδίας -που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και με την οποία ασχολούνται και οι Βρυξέλλες- κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνεται με έντονο τρόπο η αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές. Ειδικά για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Η πρόταση δυσπιστίας

Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές, μετά και τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη (26/3/2024).
Η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη στον απόηχο του δημοσιεύματος περί «μονταζιέρας στα Τέμπη».
Η διαδικασία στη Βουλή έχει ως εξής:
  1. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  2. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Κυβέρνηση.
  3. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, συσπειρώνοντας ακόμα περισσότερο τους βουλευτές και κατ' επέκταση τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών. Κι αυτό διότι άλλο είναι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και άλλο να μην περάσει η πρόταση δυσπιστίας από κόμματα της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης