Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου θυσιάζει την... «Ιφιγένεια» για την οργή των Τεμπών - Δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Κώστα Καραμανλή

Το Μαξίμου θυσιάζει την... «Ιφιγένεια»  για την οργή των Τεμπών -  Δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Κώστα Καραμανλή
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρώην υπουργός και οι επιθέσεις από τους «μητσοτακικούς»
Στη Νέα Δημοκρατία μετά τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που ενεργοποίησε η αποκάλυψη από τη εφημερίδα «Το Βήμα» για τις μονταζιέρα όσον αφορά τις μαρτυρίες για την κρίσιμη ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη αναζητούν τρόπο εκτόνωσης καθώς έχουν μπροστά τους την πρόταση μομφής που θα κατατεθεί στην Τρίτη 26 Μαρτίου και θα έχει τη στήριξη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η λύση που συζητιέται ήδη στην Πειραιώς είναι να γίνει «Ιφιγένεια» ο πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν βουλευτής να παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην καταγεγραμμένη, πλέον, λαϊκή κατακραυγή για τη διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών και την πανθομολογούμενη πλέον προσπάθεια συγκάλυψης ώστε η… φωτιά να μην απειλήσει το Μαξίμου και προσωπικά .
Οι κινήσεις του επίσης πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος προχώρησε σε αίτημα προς το Προεδρείο της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κίνηση που έθεσε στο ακόμη περισσότερο στο μεγεθυντικό φακό τη συνολική στάση του Κώστα Καραμανλή.
Όπως τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης σε δηλώσεις του στο MEGA προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια για να συμμετάσχει και να συμπαρασταθεί «στον αξιοπρεπέστατο αγώνα που δίνουν οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όλοι και είναι το πιο σημαντικό».
Ο δεύτερος λόγος, όπως είπε ο πρώην υπουργός, έχει να κάνει με τον ίδιο. «Έχω το χρέος να συμβάλω σε αυτό, τουλάχιστον για το πρόσωπό μου, και αυτός ήταν ο λόγος που είπα, από την αρχή, ότι πρέπει να ελεγχθούν, και είμαι στη διάθεση και της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου, για οποιοδήποτε έργο έγινε κατά την περίοδο που υπηρέτησα εγώ ως υπουργός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συναγερμός από τις δημοσκοπήσεις

O συναγερμός έχει σημάνει από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, οπότε και δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας της Metron Analysis (Mega) όπου καταγράφεται πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε μόλις έναν μήνα για τη ΝΔ, σημαντική φθορά της εικόνας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αλλά και το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ενοχλημένοι και απαισιόδοξοι για την απόδοση δικαιοσύνης.
Η φημολογία που διακινείται στους κυβερνητικούς κύκλους, είναι ότι κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ότι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η κοινωνική ένταση είναι να σηκώσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός το βάρος και να επιλέξει την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα.

Οι αντικρουόμενες πιέσεις

Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε μία πρώτη βολιδοσκόπηση, η οποία ωστόσο, δεν κατέληξε σε συμπεράσματα σχετικά με τα επόμενα βήματα του κ. Καραμανλή, ο οποίος προφανώς ζυγίζει τις κινήσεις του, δεχόμενος αντικρουόμενες πιέσεις:
Από συνομιλητές του που εισηγούνται να παραιτηθεί αλλά και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και συγκεκριμένα από τον έμπειρο πολιτικό πατέρα του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος επιμένει σθεναρά στην παραμονή του εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Υπάρχει και μία τρίτη εκδοχή που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι: Η παραίτηση από τη βουλευτική ασυλία, και όχι από το βουλευτικό αξίωμα.
Αποφάσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί προσώρας.

Το άδειασμα από τους «Μητσοτακικούς»

Παρότι κυβερνητικές πηγές διέψευδαν τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει δοθεί «γραμμή» για την άσκηση δημόσιων πιέσεων προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί του βουλευτικού του μανδύα, ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι ένας κορυφαίος υπουργός και τρεις βουλευτές, όλοι τους ακραιφνείς «μητσοτακικοί», «άδειασαν» τον Κ. Καραμανλή μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Οι βουλευτές Εύβοιας κ. Λ. Κτιστάκης και Επικρατείας Γ. Σταμάτης, ο κ. Φορτώμας αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, ο οποίος, σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1), είπε χωρίς περιστροφές ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του κ. Καραμανλή δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές αντί να ανανεώσει την θητεία του, όπως έκανε ο πρώην υπουργός. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όταν ο ίδιος διαφώνησε με το κόμμα του και αποχώρησε, παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα.
Η αρχή έγινε το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαρτίου από τον βουλευτή Βοιωτίας Λευτέρη Κτιστάκη, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος θα παραιτούντο από την ασυλία, διότι αυτή τη φιλοσοφία πρεσβεύει. Ακολούθησε, δεύτερο, ισχυρό «χτύπημα» από τον βουλευτή Επικρατείας, Γιώργο Σταμάτη, ο οποίος απαντώντας στο αν ο ίδιος θα είχε παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας, είπε πως «αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα. Δεν θα το άντεχα».
Και ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φορτώμας, όμως, είπε ότι θα είχε παραιτηθεί, αν ήταν στη θέση του Καραμανλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης