Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron: Ραγδαία φθορά ΝΔ στο 31,4%, παγιώνεται δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,1%, μεγάλες εκπλήξεις από τα δεξιά

Δημοσκόπηση Metron: Ραγδαία φθορά ΝΔ στο 31,4%, παγιώνεται δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,1%, μεγάλες εκπλήξεις από τα δεξιά
Στο θρίλερ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται 2,1 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ
Για πρώτη φορά στην τρέχουσα τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειπράττει εμφανή πολιτική φθορά, καθώς η Νέα Δημοκρατία χάνει 5 ολόκληρες μονάδες από τον περασμένο μήνα και καταγράφει 31,4% στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis.

1_623.JPG



Την ίδια στιγμή στο θρίλερ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως βγαίνει κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται 2,1 μονάδες πάνω από το ΠΑΣΟΚ, με 15,1%, έναντι του 13% της Χαριλαόυ Τρικούπη.
Ωστόσο, σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και για την τέταρτη θέση εκεί όπου το ΚΚΕ αποσπά το 10,1% της προτίμησης, αλλά με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να έπεται σε απόσταση αναπνοής με 9,7%.
Το σκηνικό οκτακομματικής εκπροσώπησης συμπληρώνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού με 3,2% και τέλος, η Νέα Αριστερά με το οριακό 3%.
Μεγάλη απόσταση από το κατώφλι της εκλογικής εκπροσώπησης παρουσιάζουν οι Σπαρτιάτες με 2%, το ΜέΡα25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 1,9% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με μόλις 1%, δηλαδή 0,4% πάνω από την Ανταρσύα.
Δημοσκοπική έκπληξη συνιστά, τέλος, η καταγραφή της «Φωνής Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου με το αξιοσημέιωτο 2,4%, καίτοι ανεπαρκές για την εξασφαλίσει την είσοδό της στην Ευρωβουλή.

Πρόθεση ψήφου - Υποχώρηση 4 μονάδων για τη ΝΔ

2_448.JPG

Ως αποτέλεσμα της διευρυμένης αντικυβερνητικής δυσαρέσεσκειας, στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ έχει μια εμφανή υποχώρηση σχεδόν 4%, υποχωρώντας στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρώς στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%.
Άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Χαμηλές συσπειρώσεις για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ως προς το στοιχείο των συσπειρώσεων και μετακινήσεωντων ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της ΝΔ στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 58,1% με απώλειες προφανώς προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Και το ΠΑΣΟΚ στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.

νδ.jpg



συριζα.jpg


πασοκ.jpg

Τα δύο τρίτα των πολιτών πιστεούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος πορεία 

πορεια.jpg


Παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών η ακρίβεια

ακριβεια.jpg

Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, κυριαρχούν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία, με τους πολιτες να αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.

Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση για διαφθορά, πληθωρισμό και φυσικές καταστροφές

επιδοσεις_κυβερνησης.jpg

Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων η πλειοψηφία των πολιτών

ιδιωτικααει.jpg

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και μια αύξηση των αρνητικών γνωμών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου το 53 % τοποθετείται αρνητικά και μόνο το 42% τοποθετείται θετικά.
Έχει ενδιαφέρον ότι οι αρνητικές γνώμες αυξήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι η εκτεταμένη συζήτηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης τις μέρες της ψήφισης οδήγησε στο να αυξηθούν οι αρνητικές γνώμες.

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών - Για πρώτη φορά δεύτερος ο Μητσοτάκης, χάνει από τον Κουτσούμπα

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορα πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με βάση τις θετικές γνώμες, φαίνεται να αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%.
Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, κι έπεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%. 

arcigoi.jpg

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.

adklimaka.jpg

Όλα αυτά συγκεφαλαιώνονται και σε μια ανατροπή των συσχετισμών ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Μέχρι τώρα είχαμε μια σταθερή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον «Κανένα» ως ανερχόμενη δύναμη.
Πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης