Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στο Μισέλ - Gate: Φύλλο και φτερό έκανε η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων το ΥΠΕΣ - Έρευνα σε ΝΔ, βροχή οι αγωγές

Ραγδαίες εξελίξεις στο Μισέλ - Gate: Φύλλο και φτερό έκανε η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων το ΥΠΕΣ  - Έρευνα σε ΝΔ, βροχή οι αγωγές
H έρευνα του κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες
Σχετικά Άρθρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με τα e- mails προς τους Έλληνες απόδημους ενώ την ίδια στιγμή οι αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατατίθενται κατά ριπάς.
Κλιμάκιο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
μετέβη την Τετάρτη (20/3/2024) στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η έρευνα στο υπουργείο γίνεται για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα του κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες.
Έρευνα έγινε στη γενική διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, που έχει την ευθύνη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ψήφο των αποδήμων, το μητρώο πολιτών, το ειδικό ληξιαρχείο, την αστική και δημοτική κατάσταση και τον κόμβο διαλειτουργικότητας.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε ενώ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Σημειώνεται ότι η Αρχή με έγγραφό της στις 4 Μαρτίου, ζήτησε να ενημερωθεί εντός 10 ημερών για τους αποδέκτες των αντιγράφων εκλογικών καταλόγων εξωτερικού το τελευταίο έτος.

Έλεγχος και στα γραφεία της ΝΔ

Διευκρίνιζε δε, ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν χορηγηθεί, παρέχοντας κάθε σχετικό στοιχείο τεκμηρίωσης.
Επίσης, ζήτησε να μάθει σε ποιον ανήκει το e-mail ekloges-info@ypes.gr και ποια είναι η λειτουργία του συγκεκριμένου email.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει έλεγχος και στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Αρχή.
Και αυτό γιατί εκεί ήταν το γραφείο του γραμματέα Αποδήμων, που καρατομήθηκε.

Βροχή οι αγωγές

Την ίδια ώρα, όπως έχει αποκαλύψει ο δικηγόρος κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει Έλληνες ομογενείς, έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 60 αγωγές από απόδημους που ζουν στην Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του οι αγωγές που θα κατατεθούν να υπερβούν κατά πολύ τις 100.
Την πρώτη αγωγή κατέθεσε Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και ζητά 20.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς όπως αναφέρει στην αγωγή της, ενώ είχε υποβάλει τα στοιχεία της για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα στην ψηφοφορία των Εθνικών Εκλογών, την 1 Μαρτίου του 2024, «έλαβε στο προσωπικό της email που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε μη ζητηθείσα πολιτική επικοινωνία από μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο η ενάγουσα δεν είχε απολύτως καμία προηγούμενη διάδραση».
Η ενάγουσα εγείρει την αξίωσή της κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της σύμφωνα με τον GDPR.
Συγκεκριμένα επικαλείται παραβίαση των άρθρων 5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4 του #GDPR, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας.
Είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη
, καθώς αφενός η διεκδίκηση 20.000 ευρώ από περισσότερους από 100 ομογενείς έχει ένα οικονομικό κόστος, στην περίπτωση που δκαιωθούν και αφετέρου και σημαντικότερο, διατηρεί τις αντιδράσεις στο προσκήνιο και δεν διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση.

Πανικός στο στρατόπεδο της ΝΔ

Η όλη υπόθεση έχει πανικοβάλει το Μέγαρο Μαξίμου για τις συνέπειες, που θα έχει στη συμμετοχή ομογενών στην επιστολική ψήφο ενώ ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών από Καναδά και ΗΠΑ αντίστοιχα θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους ομογενείς για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου.
Εξάλλου στο κυβερνητικό στρατόπεδο διάχυτη είναι η ανησυχία ότι θα αποκαλυφθούν και νέα στοιχεία που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τη ΝΔ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης