Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: Κεραυνοί κατά της κυβέρνησης - «Αγωνιώδης προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»

Εξεταστική για την τραγωδία στα Τέμπη: Κεραυνοί κατά της κυβέρνησης - «Αγωνιώδης προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια»
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης...
Για αγωνιώδη προσπάθεια να μπαζωθεί η αλήθεια και επιχείρηση συγκάλυψης κατηγόρησε σύσσωμη αντιπολίτευση την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Eξεταστικής Eπιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 νέοι άνθρωποι.

«Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί», τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λ. Τσαβδαρίδης ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής της ΝΔ , Λ. Τσαβδαρίδης, ανέφερε πως «το τραγικό δυστύχημα αποτέλεσε μια από τις πλέον μαύρες στιγμές τής σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, όχι μόνο γιατί άφησε πίσω 57 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, αλλά και γιατί έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον βίαιο τρόπο, όλες τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, που σε συνδυασμό με τα τεράστια ανθρώπινα λάθη βούλιαξαν το σύνολο του έθνους μας στην οδύνη και οδήγησαν στην πάνδημη απαίτηση για ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης».
Υπογράμμισε τη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στη διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενο την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε πως στερείται λογικής η άποψη ότι η λειτουργία του τραίνου είναι επισφαλής όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα, κάτι που βεβαίωσαν όλοι σχεδόν οι μάρτυρες.
«Η απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους στο τραγικό δυστύχημα, καθώς και στα πρόσωπα που κατείχαν υπεύθυνες θέσεις στους αρμόδιους οργανισμούς και στις εταιρείες, είναι ήδη στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Τσαβδαρίδης, ενώ σημείωσε ότι «η πολιτική ευθύνη αντικειμενικά αναλήφθηκε από τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή, με την άμεση παραίτησή του την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, πράξη που, εκτός των άλλων, διευκόλυνε τον έλεγχο της υπόθεσης».

Πυρ ομαδόν

Στην ομιλία του ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης, μίλησε για αυλαία σε μια «εξεταστική-παρωδία», χαρακτηρίζοντας ως «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας για αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών.
Ακόμη, επέκρινε την πλειοψηφία διότι δεν δέχθηκε την κλήση μαρτύρων τους οποίους εξέτασε ο ανακριτής Λάρισας, καθώς και για την «άρνησή» της για προανακριτική σε βάρος του Κ. Καραμανλή με βάση την έρευνα της Ευρωπαίας εισαγγελέως για τη σύμβαση «717». Στάθηκε στην ευθύνη του κ. Καραμανλή λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να δεχθεί την ασυλία του όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης.
«Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου «περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης και κάλεσε την πλειοψηφία να συναινέσει σε δήλωση ότι οι υπεύθυνοι υπουργοί θα πάνε στον φυσικό δικαστή για έρευνα.
Σχολίασε δε, πως η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση αποτελεί ομολογία ενοχής.

Την απόφαση του Πρωθυπουργού να απουσιάζει από τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη επέκρινε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Βορειου Τομέα και Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη, χαρακτηρίζοντας την «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στην μνήμη των νεκρών, στο συλλογικό πένθος, στην εθνική απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη και βέβαια στην κοινοβουλευτική και θεσμική τάξη».
Στην ομιλία της η κα Αποστολάκη υπογράμμισε πως αυτή η απουσία συνοψίζει τη συστηματική και μεθοδευμένη οργάνωση της συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση, με κύριο άξονα το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Αυτό αποτέλεσε την «άνωθεν εντολή η οποία κατηύθυνε τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, καθοδήγησε τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία και τη διάρκειά της και κυρίως υπαγόρευσε το περιεχόμενο του πορίσματος που σήμερα συζητάμε», όπως είπε.
Η ίδια χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή «ένα μαύρο στίγμα , μία μελανή σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας» , καθώς είχε «έναν και μοναδικό στόχο από την αρχή της σύστασής της: την οργανωμένη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως « περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης επιβάλλεται, καθώς, παρά τον παρελκυστικό τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, κατέστη εφικτό να εξαχθούν ξεκάθαρα συμπεράσματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη αποχρωσών ενδείξεων ενοχής για τέλεση του ποινικού αδικήματος του Άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα, τελούμενου διά παραλείψεως και με ενδεχόμενο δόλο, όπως αυτό εισήχθη με τον ν. 4619/2019, αλλά και με την προηγούμενή του μορφή, καθώς και του ποινικού αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, για δύο αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών, τους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, οι οποίοι και φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717, η οποία τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών».
«Γνωρίζουμε, ασφαλώς, από τη λειτουργία της Επιτροπής και από το περιεχόμενο του πορίσματος ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει και δεν θα επιτρέψει τη σύσταση μιας τέτοιας Επιτροπής. Δεν έχουμε αυταπάτες» τόνισε η βουλευτής.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να διαβιβάσει αμελητί στη Βουλή, ο Εφέτης Ανακριτής που ερευνά τις συνθήκες του εγκλήματος στα Τέμπη, δικογραφία με αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων από τον κ.Καραμανλή , η Μ. Αποστολάκη τόνισε ότι «επόμενος θεσμικός και πολιτικός φραγμός από τη Νέα Δημοκρατία στη δυνατότητα διερεύνησης των ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή θα καταλύσει κάθε έννοια δικαιοκρατικής λειτουργίας και θα επισφραγίσει το δεύτερο έγκλημα , αυτό της συγκάλυψης».
Η κα Αποστολάκη τόνισε πως για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση των Τεμπών δεν τελειώνει με τον τρόπο που το επιχειρεί η κυβέρνηση. «Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε όπου και όπως μπορούμε , με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, μέχρι τέλους», τόνισε.
Υπογραμμίζοντας την «απαράγραπτη προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού που έχει ανεπανόρθωτα στιγματίσει την διακυβέρνηση του και θα τον οδηγήσει στην μεγάλη ηθική και πολιτική του ήττα» η κα Αποστολάκη κατέληξε αναφερόμενη στους στίχους του Ο. Ελύτη από το Άξιον Εστί: «Κι όσο τρώει την ύλη ο καιρός, τόσο βγαίνει πιο καθαρός ο χρησμός από την όψη μου: την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τα αγάλματα

Για «πόρισμα-ντροπή» και για «μνημείο συγκάλυψης και αποθέωσης της ατομικής ευθύνης, για να μπαζωθεί η αλήθεια και οι τεράστιες πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες» που βαρύνουν την πλειοψηφία, έκανε λόγο στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα.
Σημείωσε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο για να μην επιτρέψει να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, έπαιξε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής.
«Και μην καμώνεστε ότι δήθεν ψηφίσατε την εξεταστική επιτροπή διότι θέλατε δήθεν να έρθουν όλα στο φως.
Την ανάγκη, φιλοτιμία κάνατε, διότι ξέρετε ότι μπορούσε να ψηφιστεί και χωρίς τις ψήφους της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την προανακριτική, που, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταψηφίσατε» είπε η κυρία Κομνηνάκα. Σημείωσε επίσης ότι παρά τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για αποκλεισμούς μαρτύρων, όπως και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, επιδιώκοντας ο καθένας σας να κρύψει τις ευθύνες της δικής του κυβερνητικής περιόδου, η εξεταστική επιτροπή επέτρεψε να έρθουν στην επιφάνεια πολλά και αποκαλυπτικά στοιχεία, για την απόδοση τόσο των πολιτικών αλλά κυρίως και των ποινικών ευθυνών, σε όλο τους το εύρος».

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του προέδρου της Εξεταστικής για τα Τέμπη Δημήτρη Μαρκόπουλου εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα του σιδηροδρομικού εγκλήματος.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύνες για την τραγωδία υποστηρίζοντας ότι πέρα από πολιτικές έχει και ποινικές ευθύνες.
Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι «τον κρατάει ο κ. Καραμανλής σε μια ισορροπία τρόμου» σημειώνοντας ότι γνώριζαν και οι δυο για ελλείψεις και κινδύνους στον σιδηρόδρομο.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή, δίνοντας προθεσμία έως την ώρα της κύριας ομιλίας της που αναμένεται στις 17.30 σήμερα ώστε, όπως είπε, να απολογηθεί.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επιτέθηκε κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα.
«Εσάς επέλεξε η κυβέρνηση που είστε ικανός για όλα για τη συγκάλυψη ευθυνών και αιτιών» τόνισε.
Όπως είπε, η ίδια θεωρήθηκε εχθρός καθώς είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών και για τον λόγο αυτό δρομολογήθηκε η εξαίρεση της από την Εξεταστική.
«Ήρθατε να κουνήσετε το δάχτυλο στους νεκρούς», πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τον κ. Μαρκόπουλο.
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τονίζοντας: «κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είστε σε κατήφορο, είστε η ίδια κατήφορος. Είστε μια πολιτική χούλιγκαν, δεν σέβεστε ούτε τον ιερό αυτό χώρο».

Για τη «μεγαλύτερη σύγχρονη ανθρωποθυσία στο βωμό της διαφθοράς και της διαπλοκής, του αμαρτωλού τριγώνου: πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακοί παράγοντες και μεγαλοεργολάβοι, μίλησε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Π. Σαράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, πρόκειται για μια «μία ανείπωτη τραγωδία στην οποία υποκρύπτεται ένα έγκλημα πολιτικό, ποινικό, αλλά και ηθικό».
«Η ελληνική κοινωνία, πέρα και πάνω από κομματικές προτιμήσεις, αντιλαμβάνεται με πλήρη διαύγεια και νηφαλιότητα, ότι επιχειρείται μεθοδικά και συστηματικά, να εκτραπεί η πορεία της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών, προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση: Αυτή της απόδοσης του δυστυχήματος σε ανθρώπινο λάθος, και, μακριά από τις ευθύνες εκείνων που άφησαν να εκτελείται η αμαρτωλή σύμβαση 717 [...] για να εξυπηρετήσουν τα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών εργολάβων, με τους συνεταίρους τους, πολυεθνικούς μονοπωλιακούς κατασκευαστικούς ομίλους», τόνισε.
Από την πλευρά της, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα, ανέφερε ότι η Εξεταστική Επιτροπή απετέλεσε «ντροπή» για το ελληνικό Κοινοβούλιο και απευθυνόμενη στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «η συμμετοχή σας στην προσπάθεια συγκάλυψης θα σας ακολουθεί στον πολιτικό και όχι μόνο βίο σας». «Υποστηρίξατε την βολική για σας πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική και όχι προανακριτική», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «"με το καλημέρα", είχαμε αποκλεισμό μελών της επιτροπής, άρνηση για διακομματικό προεδρείο και αποκλεισμό μαρτύρων-κλειδιά».
Τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης.
Όπως ανέφερε, το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ελλιπές και αφήνει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία, λόγω της απόφασής της να σταματήσει τις εργασίες της επιτροπής χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και πριν κατατεθεί στην επιτροπή η δικογραφία του εφέτη ανακριτή Λάρισας. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα χυθεί άπλετο φως και για ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων, δεν εκλήθησαν όσοι μιλούσαν για τα αίτια της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση των τραίνων, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
Επίθεση στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τ. Οικονομόπουλος λέγοντας ότι «το πιο προβληματικό απολειφάδι του ελληνικού κράτους, εδώ και 50 χρόνια, είστε εσείς και ότι αντιπροσωπεύετε: Η διεφθαρμένη κομματοκρατία από μία δράκα πολιτικάντηδων, που δεν αγαπούν ούτε νοιάζονται τον ελληνικό λαό».
«Όταν ένα έγκλημα της εκτελεστικής εξουσίας ξεπλένεται από μέλη της νομοθετικής εξουσίας, που παριστάνουν την δικαστική εξουσία, αυτό λέγεται κουρέλιασμα της διάκρισης των εξουσιών» υπογράμμισε ο κ. Οικονομόπουλος.
«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ύβρι της απώθησης της μνήμης των 57 νεκρών των Τεμπών στη χώρα τής λησμοσύνης» ανέφερε στην ομιλία της η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελ. Καραγεωργοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης