Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις για το παράβολο συμμετοχής στις Ευρωεκλογές ύψους 20.000 ευρώ - Ζητούν την κατάργησή του

Σφοδρές αντιδράσεις για το παράβολο συμμετοχής στις Ευρωεκλογές ύψους 20.000 ευρώ - Ζητούν την κατάργησή του
Στο ΣτΕ παραπέμπει το ζήτημα ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα 21» Zώης Μπέχλης
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα 21» Zώης Μπέχλης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 5083/2024 για την εκλογή ευρωβουλευτών, την επιστολική ψήφο, κλπ, κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι τα κόμματα προκειμένου να συμμετέχουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές (9 Ιουνίου 2024) πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 20.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι νόμος 5083/2024 προβλέπει ότι το κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων που θα υποβάλλει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, πρέπει μαζί να καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.
Εάν δεν κατατεθεί το παράβολο η αίτηση συμμετοχής του στις Ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη.
Το ποσό του παραβόλου επιστρέφεται εφόσον οι συνδυασμοί τους κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Ο κ. Μπέχλης, στις προηγούμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές έλαβε το κόμμα του 35.000 ψήφους, όπως αναφέρει και υποστηρίζει ότι έχει οικονομική αδυναμία να εξεύρει το ποσό του παραβόλου (20.000 ευρώ).
Υποστηρίζει ότι ο νόμος για τις Ευρωεκλογές ως προς το σκέλος της επιβολής του παραβόλου είναι αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και το εκλογικό δικαίωμα των πολιτών.
Ακόμη, επισημαίνει, ότι παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία εκφράζεται μέσω της ελεύθερης συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές.
Τελικά, η πρόεδρος του Δ Τμήματος του ΣτΕ Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου προσδιόρισε ότι η αίτηση ακύρωσης να συζητηθεί στις 2 Απριλίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης