Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό – Ο σχεδιασμός, τα 9 υπουργεία και οι υπηρεσίες που θα μετακομίσουν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό – Ο σχεδιασμός, τα 9 υπουργεία και οι υπηρεσίες που θα μετακομίσουν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ
H μετεγκατάσταση των 9 υπουργείων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, υπολογίζεται σε 4 - 5 χρόνια, που σημαίνει το 2028 ή το 2029
Σχετικά Άρθρα
Βήματα προκειμένου να λάβει «σάρκα και οστά» το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στον Υμηττό, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που πρόκειται να στεγάσει 9 υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Το πρώτο βήμα θα είναι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την μετεγκατάσταση στη Μάνδρα Αττικής των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει από την έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στη Δάφνη Υμηττού (τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014, μετά τη συγχώνευση του 2004 της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων).
Θα ακολουθήσει και δεύτερος διαγωνισμός μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και οι εργασίες κατασκευής του κυβερνητικού πάρκου, που όπως εκτιμάται θα ολοκληρωθούν σε περίπου 3 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο χώρος που στεγάζονταν οι υπηρεσίες και το εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ εκτείνεται σε περίπου 160 στρέμματα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού και βρίσκεται κοντά στην Γυμναστική Ακαδημία. Ένα σημαντικό μέρος του θα γίνει πάρκο και θα αποδοθεί στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο θα στεγάσει τα υπουργεία. Βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), το κυβερνητικό πάρκο θα γίνει στη μισή περίπου έκταση, ενώ η υπόλοιπη θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη, για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και θα επεκτείνουν χωρικά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου. Μάλιστα, εντός των κοινωφελών χώρων του Πολεοδομικού Κέντρου περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα που θα διατηρηθούν ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, θα αποκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κ.λπ.
Υπολογίζεται πως η μετεγκατάσταση των 9 υπουργείων και των υπηρεσιών του Δημοσίου, υπολογίζεται σε 4 - 5 χρόνια, που σημαίνει το 2028 ή το 2029.

Δύο διαγωνισμοί

Τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του οικονομικού φορέα (πιθανότατα κοινοπραξία) που θα αναλάβει την κατασκευή και στη συνέχεια λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο πρώτος διαγωνισμός σχεδιάζεται να προκηρυχθεί άμεσα, ενώ θα προβλέπει τη μεταφορά διοικητικών υπηρεσιών και μέρος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από τον Υμηττό της άλλοτε ΠΥΡΚΑΛ , στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ στη Μάνδρα. Ο ανάδοχος θα έχει προθεσμία 18 μήνες για να ολοκληρώσει το έργο, που περιλαμβάνει αναδιατάξεις των γραφειακών χώρων σε δύο κτίρια των παλαιών εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στη Μάνδρα, των χώρων παραγωγής, αποκαταστάσεις των δαπέδων και κλιματισμού, καθώς και άλλες οικοδομικές εργασίες.
Μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνισμός που θα προβλέπει τη μεταφορά του υπόλοιπου εξοπλισμού από τον Υμηττό στη Μάνδρα, αλλά και ορισμένων μηχανημάτων που δεν είναι απαραίτητα στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στο Λαύριο.
Θα ακολουθήσει το 2025 ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στο ακίνητο, ο οποίος θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το κυβερνητικό πάρκο

Η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2021 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον Μάιο του 2022 ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023 το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για τη δημιουργία του πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια που όμως θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν, ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια.
Στον Υμηττό, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ , θα εγκατασταθούν 9 υπουργεία και υπηρεσίες του Δημόσιου που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο Κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 κτίρια, από τα οποία τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.

Τα υπουργεία που θα μετακομίσουν στον Υμητό

Τα υπουργεία που θα μεταφερθούν εκεί μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, όπως ορίζει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, είναι τα Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στον ίδιο χώρο αναμένεται να μεταφερθεί το ΤΑΙΠΕΔ, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με το πλάνο, θα μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, ενώ πρόκειται για μία κίνηση που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης