Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Κάιρο Μητσοτάκης, πρόεδρος της Commission και Ευρωπαίοι ηγέτες - Μεταναστευτικό και πακέτο στήριξης της Αιγύπτου άνω των 7 δισ. ευρώ

Στο Κάιρο Μητσοτάκης, πρόεδρος της Commission και Ευρωπαίοι ηγέτες - Μεταναστευτικό και πακέτο στήριξης της Αιγύπτου άνω των 7 δισ. ευρώ
Θα υπογραφεί Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Αιγύπτου μεταξύ της Προέδρου της Commission, Ursula von der Leyen, και του Προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi
(upd) Κρίσιμη επίσκεψη στο Κάιρο σήμερα, Κυριακή 17/3, έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Alexander De Croo, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giorgia Meloni.
Επί τάπητος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, θα τεθεί μια συμφωνία Βρυξελλών - Καΐρου για πακέτο στήριξης της Αιγύπτου άνω των 7 δισ. ευρώ με ζητούμενο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξημένων ροών.
Μάλιστα αυτό θα αποτελέσει τονωτική "ένεση" για τη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομία της Αιγύπτου, που πλήττεται από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ, ενώ η μεταναστευτική πίεση αυξάνεται.
Η Ε. Ε. αναμένεται να αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεών της με την Αίγυπτο σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση.
Θα υπογραφεί Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Αιγύπτου μεταξύ της Προέδρου της Commission, Ursula von der Leyen, και του Προέδρου της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, η οποία θα περογράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας.

Σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Επιβεβαιώθηκε η απόφαση για αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Αιγύπτου με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση στο Κάιρο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον  Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el Sisi.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα της Κυριακής 17/3 Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα, σημειώνοντας ότι η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα που επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ακολουθεί η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το πακέτο στήριξης των 7,4 δισ. ευρώ

Το ευρωπαϊκό πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει οι Financial Times, θα αφορά στη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.
Από αυτό το ποσό, το 1 δισ. ευρώ αφορά σε βραχυπρόθεσμες ανάγκες και θα αποδεσμευτεί το 2024, ενώ τα 4 δισ. για τα οποία χρειάζεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορούν στην περίοδο 2025-2027, το 1,8 δισ. ευρώ στοχεύει σε επενδύσεις και είναι σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, ενώ τα 600 εκατ. ευρώ σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια, όπως ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής.
Πρόκειται για βοήθεια που θα προέρχεται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται το συνολικό ποσό των 7,4 δισ. ευρώ να αυξηθεί το προσεχές διάστημα.

Αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου

Προχωρά η αναβάθμιση του επιπέδου των σχέσεων ΕΕ- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική εταιρική σχέση (Comprehensive and Strategic Partnership). Οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου είναι ήδη στενές και η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Αιγύπτου (2004) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής.
Η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Αιγύπτου που θα υπογραφεί στο Κάιρο σήμερα, θα περιγράφει τους βασικούς άξονες συνεργασίας.
Στόχοι είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων (προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της Αιγύπτου, κυρίως η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη, η στήριξη των επενδύσεων και του εμπορίου, όπως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ψηφιοποίησης, η στήριξη της γεωργίας, της ασφάλειας υδάτων, με εγγυήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βιώσιμης Ανάπτυξης (European Fund for Sustainable Development) και το Οικονομικό Επενδυτικό Σχέδιο.
Μέχρι το τέλος του 2024 δρομολογείται η διοργάνωση Επενδυτικής Διάσκεψης ΕΕ - Αιγύπτου.
Στρατηγικοί τομείς συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου είναι μεταξύ άλλων η ενέργεια, με εμβάθυνση των υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου (GREGY Interconnector), καθώς και η Μετανάστευση και η Κινητικότητα.
Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ΕΕ και Αίγυπτος θα συμφωνήσουν σε ολιστική προσέγγιση για  την αντιμετώπιση των αιτίων της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ανάπτυξης και της στηριξης της απασχόλησης των νέων, αλλά και μέσω της καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών, της προστασίας των συνόρων και της διασφάλισης των επιστροφών.
«Σ' αυτή την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου σημασία έχει το βάθος και η ποιότητα αυτής της σχέσης», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Έτσι, 20 έτη μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου (2004) , η σχέση αναβαθμίζεται, κάτι που είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά τη 10η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, όπου είχε αναφερθεί πως «η ΕΕ και η Αίγυπτος προτίθενται να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνούς τάξης. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στη σχέση τους, η ΕΕ και η Αίγυπτος σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν σε επίπεδο περιεκτικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Η ευρεία συμφωνία με την Αίγυπτο, διαφοροποιείται από την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας με την Τυνησία, αφού γίνεται λόγος για μία «περιεκτική-συμπεριληπτική συμφωνία».
Μάλιστα, αυτό γίνεται μετά την έναρξη λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και 2 ημέρες μετά την άφιξη στη Γάζα του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια που απέπλευσε από την Λάρνακα.
Η Κύπρος, σύμφωνα με πηγές, διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με κράτη της περιοχής και κυρίως με το Κάιρο «οι σχέσεις είναι διαχρονικές και είναι από τις λίγες χώρες που έχει Συμβούλιο Διακυβερνητικής Συνεργασίας».
Μάλιστα, με φόντο την κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί σήμερα, ο Ν. Χριστοδουλίδης είχε σημειώσει στο παρελθόν, πριν από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ανάγκη η ΕΕ να αυξήσει την εμπλοκή της στην περιοχή και ειδικά στην Αίγυπτο.
Υπενθυμιζεται ότι στην Αίγυπτο είχε βρεθεί η Ursula von der Leyen και τον περασμένο Νοέμβριο, με επίκεντρο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, σημειώνοντας ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο συζήτησαν για την συνεργασία για να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Weber: Η συμφωνία της ΕΕ με την Αίγυπτο δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΚ επιλύει τις σημαντικές προκλήσεις

Η σημερινή συμφωνία της ΕΕ με την Αίγυπτο «δείχνει για άλλη μια φορά: Η ηγεσία του ΕΛΚ επιλύει τις σημαντικές προκλήσεις» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «το ΕΛΚ υπογράμμιζε για χρόνια την ανάγκη περιορισμού των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής».
«Σήμερα χαιρετίζουμε θερμά τα κρίσιμα βήματα που έγιναν από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Καγκελάριο Karl Nehammer και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη μαζί με τη βελγική Προεδρία για την εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο», προσθέτει ο Weber.
«Ελπίζουμε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Macron θα δείξουν επίσης μεγαλύτερη δέσμευση με τρίτες χώρες για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης