Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίμονα και επικίνδυνα στη λάθος πλευρά της ιστορίας - H Ελλάδα στέλνει συνεχώς όπλα στην Ουκρανία, Antonov στην Αθήνα

Επίμονα και επικίνδυνα στη λάθος πλευρά της ιστορίας - H Ελλάδα στέλνει συνεχώς όπλα στην Ουκρανία, Antonov στην Αθήνα
H ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό της βοήθειας προς το Κίεβο ότι μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας
Σχετικά Άρθρα
Βαθαίνει σε μέγιστο βαθμό η ελληνική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα με την πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ.
Περίπου 15 μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky Μέσα Ενημέρωσης από την Ουκρανία και όχι μόνο έφεραν στο φως της δημοσιότητας τη μεταφορά πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία.
Εξάλλου είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας κοντά στην Αθήνα, όπου ένα μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Antonov φόρτωνε πολεμικό υλικό, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρουν στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φέρεται να μη γνώριζε τίποτα για την αποστολή του Antonov στην Ελευσίνα.
Πρόκειται για αποφάσεις που η κυβέρνηση λαμβάνει χωρίς να ενημερώνει κανέναν, ούτε καν το Κοινοβούλιο.
Εκμεταλλευόμενη την έλλειψη πίεσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης παίρνει διαρκώς επικίνδυνες αποφάσεις για τη χώρα.
antonov.png

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό της βοήθειας προς το Κίεβο ότι μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Στην βοήθεια συγκαταλέγονται 2.000 ρουκέτες Zuni 5 ιντσών, 180 ρουκέτες 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα 90 χιλιοστών, 4 εκατομμύρια σφαίρες και 70 οβιδοβόλα M114A1 αμερικανικής κατασκευής των 155 χιλιοστών.
Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα X η ενημερωτική σελίδα Visegrad24 αναφέρει τα ίδια στοιχεία με φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη Zelensky.
Στρατιωτικό υλικό από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού

Ο εξοπλισμός θα αγοραστεί από την Τσεχία και θα σταλεί απευθείας στην Ουκρανία.
Τσέχοι και Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται τις τιμές για αυτά τα συστήματα, μετά την οποία θα υπογραφεί διμερής συμφωνία.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι Έλληνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι είναι ακριβώς τα πυρομαχικά που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία και πως η πρότασή τους θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών.
Όπως αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, τα πυροβόλα προέρχονται από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού και θεωρούνται χρήσιμα για την Ουκρανία.
Είναι η δεύτερη παρτίδα M114 που η Ελλάδα θα πουλήσει στην Τσεχία για μεταφορά στην Ουκρανία.

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
και άλλων χωρών που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.
Αναμένεται ότι θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας πως η ροή όπλων και πυρομαχικών πρέπει να διατηρηθεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να επιβιώσει αυτή τη δύσκολη άνοιξη.
Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και έχει στείλει σοβιετικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού BMP-1
σε αντάλλαγμα για κάπως πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα Marder γερμανικής παραγωγής.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφτηκε την Ελλάδα.
Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Zelensky είπε επίσης ότι η Ουκρανία βασίστηκε στην Ελλάδα για την αεράμυνα στη Μαύρη Θάλασσα.
Αργότερα, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα ανέστειλε τη χρηματοδότηση για προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της σοβιετικής εποχής, καθώς ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία στο μέλλον.
Πρόσφατα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Σπύρος Λαμπρίδης, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
howitzer.JPG


Το ευχαριστώ Zelensky στον Μητσοτάκη


Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Σάββατο (9/3/2024) ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τον ευχαρίστησε για τον εξοπλισμό που στέλνει αδιαλείπτως στην Ουκρανία προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.
Τον ευχαρίστησε για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Τον ευχαρίστησε και για το επικοινωνιακό show που προσέφεραν οι δύο άνδρες στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πόλη (6/3), στην οποία οι Ρώσοι στοχοθέτησαν υπόστεγο με θαλάσσια drones και όχι βέβαια την αυτοκινητοπομπή Zelensky και Μητσοτάκη.

Η…γενναία επίσκεψη και το ευχαριστώ Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για σταθερή υποστήριξή του και τη «γενναία επίσκεψη στην Οδησσό».
«Σας ευχαριστώ για τη σταθερή υποστήριξή σας και τη γενναία επίσκεψή σας στην Οδησσό, αγαπητέ κ. Μητσοτάκη.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκφοβίζει τις χώρες μας ή την Ευρώπη γενικότερα. Μπορούμε να την αποτρέψουμε και να αποκαταστήσουμε την ειρήνη ενεργώντας αποφασιστικά από κοινού» έγραψε σε απαντητική ανάρτησή του στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μητσοτάκη απείλησε … μια πυρηνική υπερδύναμη

Μία ημέρα μετά τις εκρήξεις στην Οδησσό, όταν βρισκόταν εκεί και η ελληνική αποστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Βουκουρέστι στις 7/3 στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Zelensky χθες όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Ευρώπη επέδειξε μια ενότητα πρωτοφανή όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία και οι εχθροί μας δεν το περίμεναν αυτό. «Στηρίζουμε στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει δεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

mitsotakis_odessa.jpg

Σφόδρα ενοχλημένη με Ελλάδα η Ρωσία

Οι αντιρωσικές δηλώσεις Μητσοτάκη είχαν προκαλέσει τη σφοδρή ενόχληση της Μόσχας με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova να εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Σε ανάρτησή της στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ με την επίκληση του Μίκη Θεοδωράκη απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά την επίσκεψή του στην Οδησσό κατά την οποία σημειώθηκε και ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιοχή.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: ‘’Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα για την Ευρώπη, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι που οι εχθροί μας μπορεί να μην περίμεναν. Δεν θα μας τρομάξετε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί’.
Αποκάλεσε επίσης τη Ρωσία εχθρό της Ευρώπης.
Πρώτον, δεν έχουμε τρομοκρατήσει την Ελλάδα ή κανέναν άλλον και δεν τους τρομοκρατούμε. Δεν θα βρείτε ούτε ένα παράδειγμα.
Δεύτερον, η Ευρώπη ήταν διαφορετική.
Το Τρίτο Ράιχ ήταν επίσης Ευρώπη. Για μια τέτοια ναζιστική Ευρώπη, θα είμαστε πάντα εχθροί.
Τρίτον, στο σοβιετικό/ρωσικό σχολείο μου, στο συνηθισμένο μάθημα μουσικής για κάθε μαθητή μας, μελέτησα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ήξερα και τη μουσική του και τη μοίρα του. Και αυτός ήταν εχθρός της Ευρώπης, της ναζιστικής Ευρώπης.
Μην προδίδεις, Κυριάκο, τη μνήμη της Ελληνικής Αντίστασης!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης