Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες για την επίθεση σε δύο άτομα ΛΟΑΤΚΙ - Καταδικάζουν κυβέρνηση και κόμματα, δήλωση Αγγελούδη

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες για την επίθεση σε δύο άτομα ΛΟΑΤΚΙ - Καταδικάζουν κυβέρνηση και κόμματα, δήλωση Αγγελούδη
Υπό κράτηση οι 9 από τους 21 συλληφθέντες

(upd4) Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τη Δευτέρα 11/3 οι συλληφθέντες για την επίθεση σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ στην Πλατεία Αριστοτέλους, την οποία ο δήμαρχος της πόλης, Στ. Αγγεγούδης, καταδικάζει απερίφραστα.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύλληψη 21 ατόμων - μεταξύ των οποίων και 12 ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι της Κυριακής 10/3 με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων- , προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου 9/3. Οι 9 συλληφθέντες από τους συνολικά 21 παραμένουν υπό κράτηση και παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο (11/3) με την αυτόφωρη διαδικασία.
Την επίθεση καταδίκασαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ανέφερε πως "οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη".
«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Μαρινάκης: Θλίψη και οργή - Στη Δικαιοσύνη οι αυτουργοί

"Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη", υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με αφορμή την επίθεση σε δύο τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μαρινάκης
σε ανάρτησή του αναφέρει πως "θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό".
"Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω", καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
pk_1.JPG

Αντιδράσεις κομμάτων - Κασσελάκης: Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως

«Αποτροπιασμός»,
σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνοδεύει με βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης».
«Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας», προσθέτοντας πως  «φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι», τονίζει η βουλεύτρια Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Νοτοπούλου, με αφορμή την επίθεση σε δύο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου 9/3.
Σε δήλωσή της η κα Νοτοπούλου αναφέρει ότι «χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού.
Δεκάδες νέοι άνθρωποι , ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών, τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα.
«Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και την ανεπάρκειά σας» προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στο γάμο.
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο.
Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη.
Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα».
Κατά την ίδια, είναι «πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα».
«Μαζί, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό.
Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα.
Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες.
Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι», καταλήγει.

Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη δειλή ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής καταδικάζει απερίφραστα τη δειλή ομοτρανσφοβική επίθεση που δέχθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 2 πολίτες απο έναν όχλο νεαρών με εγκληματικές διαθέσεις.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, "τα κίνητρα της ομάδας ταυτίζονται με όσα ακούμε καθημερινά για την αύξηση της βίας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που έχουν συλληφθεί βρίσκονται ανήλικοι.
Όταν δύο πολίτες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στην πλατεία Αριστοτέλους και κινδυνεύουν από εγκληματικές ομάδες νεαρών, θα πρέπει να προβληματίζει βαθιά την Πολιτεία, τους Φορείς και την ίδια την κοινωνία μας.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τα δύο θύματα μιας επίθεσης που δεν έχει καμία θέση στην Ελλάδα του 2024, ενώ αναδεικνύει και τις παθογένειες που γεννά ο κακοποιητικός λόγος που ακουγόταν καθημερινά στον δημόσιο διάλογο, με αφορμή την ισότητα στον γάμο.
"Αναμένουμε άμεσα τη διαλεύκανση της υπόθεσης και ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας που δηλητηριάζει ακόμη και τα σχολεία της χώρας και να μην μένει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα", καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.
"Οι εικόνες απο την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες.
Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων", τονίζει ο Παύλος Χρηστίδης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
"Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε", καταλήγει.
χρ_1.JPG

ΚΚΕ: Ο λαός και η νεολαία μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.
Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά».
 
Νέα Αριστερά: Άμεσα μέτρα

«Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται "διαφορετικό" οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής», τονίζει η Νέα Αριστερά.
«Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν», «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», αναφέρει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο».«Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό», καταλήγει.

Οι συλλήψεις


Συνολικά 24 προσαγωγές ατόμων, από τις οποίες οι 21 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου 9/3 στην πλατεία Αριστοτέλους, καθώς προπηλάκισαν δύο τρανς άτομα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 12 ανήλικοι, οι οποίοι αφού οδηγήθηκαν ενώπιον Εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του το μεσημέρι της Κυριακής 10/3, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.
Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τη Δευτερα 11/3 οι 9 συλληφθέντες από τους συνολικά 21. Οι 9 κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση.
Ωστόσο, σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε 2 από τους 12 ανήλικους απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή ( με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).
Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες, οι οποίοι διώκονται για απειλή.
Όπως κατήγγειλαν τα θύματα (που 21 ετών), ομάδα ατόμων τούς επιτέθηκε λεκτικά και τους πέταξε μπουκάλια, με τους ίδιους να βρίσκουν "καταφύγιο" σε κατάστημα εστίασης για να προστατευθούν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία για το περιστατικό:
"Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων.
Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ’ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης