Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Alco: Πτώση σοκ για ΝΔ στο 27%, μειώνεται στις 15,5 μον. η διαφορά - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, στο 10,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Alco: Πτώση σοκ για ΝΔ στο 27%, μειώνεται στις 15,5 μον. η διαφορά - Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, στο 10,5% ο ΣΥΡΙΖΑ
Προηγείται αλλά με σαφώς μειωμένα ποσοστά το κυβερνών κόμμα
Με εμφανές αλλά μειούμενο προβάδισμα προπορεύεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δημοσκόπηση της Alco εμφανίζει το κυβερνών κόμμα καταποντισμένο στο χαμηλό 27%.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση κατέγραψε προβάδισμα 15,5 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα μαίνεται η μάχη για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το ΠΑΣΟΚ χάνει έδαφος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται και οριακά ανεβαίνει.

1_19.webp

Ως προς την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ σημειώνει ποσοστό 27% (πτώση 1,2 μονάδων, είχε 28,2% στην προηγούμενη μέτρηση).
Το ΠΑΣΟΚ έπεται κατά 15,5 μονάδες, χάνοντας 0,7%, και καταγράφειται στο 11,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τρίτη θέση, ανακτώντας ελαφρώς δυναμική με 10,5% από 10,2%.
Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,9%, ενώ η ανεβασμένη, τελευταία, Ελληνική Λύση στο 6,4%.
Το σκηνικό επτακομματικής βουλής συμπληρώνουν η Νίκη με 3,6% και η Πλεύση Ελευθερίας με το οριακό 3%.
Το κατώφλι εισόδου του 3% αδυνατούν να ξεπεράσουν η Νέα Αριστερά με 2,8%, ενώ Μέρα25 και Σπαρτιάτες καθηλώνονται σε 2,3% και 2,5% αντίστοιχα
Ένα σημαντικό στοιχείο της έρευνας έγκειται στους αναποφάσιστους που αυξάνονται από το 16%, ανεβαίνουν στο 17,8%.

Βλέπουν συγκάλυψη για τα Τέμπη

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στις ευθύνες που αποδίδει η κοινωνία στην κυβέρνηση για την πολιτική διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Ειδικότερα, ένα συντριπτικό 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθένες, έναντι 11% που απαντά ότι δεν υπάρχουν.

11_1.webp

Ένα αντίστοιχο ποσοστό της τάξης του 77% απαντά ότι ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα δεν έχουν γίνει όσα πρέπει για να μην επαναληφθεί έναντι 9% που πιστεύει το αντίθετο.

12.webp

Τέλος, το 38% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου την δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη.
Το 29% απαντά ότι την εμπιστεύεται λίγο, το 22% αρκετά και μόλις το 5% πολύ.

13_1.webp

Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν ενίσχυση μετά το Συνέδριο

Στους ψηφοφόρους που έχουν δηλώσει ως πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το 57% θεωρεί ότι η Κουμουνδούρου βγήκε ενισχυμένη από το τελευταίο συνέδριο, έναντι 21% που απαντά «το ίδιο» και 21% επίσης που θεωρεί ότι το κόμμα αποδυναμώθηκε.

2_11.webp

Ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο πάντως -από κοινού με μέρος όσων ακολούθησαν την διάσπαση με την Νέα Αριστερά-, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το κόμμα ενισχύθηκε είναι μόλις 36%, το 37% απαντά το ίδιο και το 23% ότι αποδυναμώθηκε.

3_7.webp

Το ίδιο κακή είναι η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απαντά το 37% του συνόλου των ερωτηθέντων.
Χειρότερη απαντά το 22%, το ίδιο καλή λέει το 16%, καλύτερη, απαντά μόλις το 7% ενώ το 18% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

4_6.webp

Σε όσους εκδηλώνουν πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 55% απαντά ότι η εικόνα Κασσελάκη παραμένει το ίδιο καλή, το 29% απαντά καλύτερη, το 5% απαντά το ίδιο κακή και το 2% χειρότερη. Δεν απαντά το 9%.

Αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση

Στην δημοσκόπηση της Αlco καταγράφεται επίσης δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
Το 46% απαντά ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, το 29% απαντά λίγο, ενώ το 23% απαντά πολύ/αρκερά.
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα επηρεάσει την ψήφο στις ευρωεκλογές απαντά το 42%.
Πολύ απαντά το 30%, λίγο το 21%.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, θα επηρεάσουν πολύ την επιλογή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, απαντά το 37%, λίγο απαντά το 29% και καθόλου το 27%.
Τέλος, το ν/σ για τα μη κρατική ΑΕΙ δεν θα επηρεάσει καθόλου την ψήφο στις ευρωεκλογές, απαντά το 32%.
Πολύ λέει το 39%, λίγο το 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης